Pagaidām cerības tikai uz ziedojumiem

Aleksandrs dienu un nakti pavada pie skābekļa aparāta, un ar katru dienu sarūk minūšu skaits, ko viņš var paelpot pats. Pagaidām vēl var palīdzēt operācija, kurai jānotiek pēc iespējas ātrāk, lai Aleksandru glābtu © Aleksandra Korlaša privātais foto arhīvs

Nacionālais veselības dienests (NVD) nedrīkst komentēt konkrētu pacientu lietas, ņemot vērā personu datu aizsardzību, tāpēc Neatkarīgā nevar sniegt argumentētu skaidrojumu, vai, kad un kāda varētu būt atbilde smagi slimā Aleksandra Korlaša ģimenei.

Lai glābtu Aleksandra dzīvību, nepieciešama sarežģīta operācija – plaušu endarterektomija, ko nevar veikt Latvijā, tāpēc ģimene vērsās NVD un lūdza piešķirt operācijai nepieciešamos līdzekļus operācijai Vīnē.

Aleksandrs slimo ar pulmonālo arteriālo hipertensiju, viņam ir šīs sirds un plaušu slimības pēdējā stadija. Operācijas, kāda var glābt Aleksandra dzīvību, patiešām ir veiktas trim pacientiem Latvijā, taču tas notika tikai, pateicoties poļu speciālistu piesaistei, kuru viesošanos Latvijā principā arī sedza Latvijas Pulmonālās hipertensijas biedrības piesaistītie ziedojumi. Operēt Aleksandru poļu ārsti atsakās, jo viņa situācija ir smagāka. To var izdarīt Vīnes universitātes klīnikā, kur ir gan pieredze, gan atbilstošs tehnoloģiskais nodrošinājums. Taču par operāciju ir jāmaksā – 40 000 eiro. Pagaidām operācijas datums nav nolikts, jo, kā Neatkarīgajai skaidro biedrības vadītāja Ieva Plūme, parasti to nosaka, kad ir apstiprinājums par operācijas apmaksu. Vērtējot situāciju, I. Plūme saka: diemžēl valstī, kur sirds slimību ārstēšana ir it kā prioritāte, pacientam ar smagu sirds slimību jācīnās par iespēju dzīvot.

Izveidojies burvju loks, no kā visvairāk cieš pacients, – operācijas datumu nevar noteikt, jo nav zināms, no kādas naudas par to tiks maksāts, bet iegūt atbildi – jā vai nē – no valsts puses nevar, kamēr nav zināms datums. Tāpēc vienīgā iespēja ir vākt ziedojumus, turklāt arī gadījumā, ja valsts atbilde būs pozitīva, visticamāk, no budžeta nevarēs piešķirt visu summu.

Tomēr no NVD Neatkarīgā saņēma teorētisku skaidrojumu, ko šādā situācijā valsts var darīt, proti, izsniegt S2 veidlapu – ja ir izpildījušies trīs pamatnosacījumi – personai nepieciešamais veselības aprūpes pakalpojums tiek finansēts no valsts budžeta, neviena no ārstniecības iestādēm Latvijā nevar to nodrošināt un šis pakalpojums nepieciešams, lai novērstu dzīvības funkciju vai veselības stāvokļa neatgriezenisku pasliktināšanos. Lai NVD būtu tiesīgs izsniegt S2 veidlapu, nepieciešams ārstu konsilija atzinums, kurā norādīts nepieciešamais pakalpojums, pamatojums, vai tas vajadzīgs, lai novērstu dzīvības funkciju neatgriezenisku pasliktināšanos, kā arī medicīniski pamatoti iemesli, kāpēc personai šo pakalpojumu nepieciešams saņemt citā valstī. Jāiesniedz arī tās ārstniecības iestādes apstiprinājums, kurā plānots saņemt veselības aprūpes pakalpojumu. NVD speciāliste Māra Āboliņa skaidro, ka lēmuma pieņemšanu var atlikt, ja tam par pamatu ir objektīvi apstākļi, piemēram, ja ir jāsaņem papildu informācija. Veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai uz S2 veidlapas pamata nepastāv finansējuma apjoma limiti vienam pacientam. Ja atsevišķi pakalpojumi neietilpst valsts apmaksāto pakalpojumu grozā, tad iesniegums segt izmaksas var tikt apmierināts daļēji – par tiem pakalpojumiem, kuri ir valsts apmaksātajā grozā.

Dati par iespēju ziedot Aleksandram atrodami nra.lv un labdaris.lv.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais