Gardēžiem

12.okt 2017
Latvijā mežos vāktas baravikas Rīgas Centrāltirgū patlaban maksā vidēji 16 eiro par kilogramu.
12.okt 2017
Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos – kā uzkodās, tā pamatēdienos.
12.okt 2017
Cilvēka ķermenis sastāv 50-86% no ūdens, ūdens klāj arī aptuveni 71% no Zemes virsmas. Lielā daļā pasaules valstu tīrs ūdens ir zelta vērtē, to iegūt ir ļoti grūti un tā dēļ izceļas pat kari. Lai arī ekspertu domas par to, cik daudz ūdens ik dienas jāizdzer, dalās, visi ir vienisprātis – bez ūdens cilvēks nevar.
10.okt 2017
Ce­pe­šu ga­ta­vo­ša­nai pa­ras­ti iz­man­to jaun­u dzīv­nie­ku ga­ļu no ma­zāk no­dar­bi­nā­tiem mus­ku­ļiem, jo tie ir mīk­stā­ki un su­lī­gā­ki.
9.okt 2017
Rudens – tā ir vesela smaržu simfonija, ko var izbaudīt it visur. Te ir rūgtenais pēdējo mārtiņrožu un kritušo lapu aromāts, saldi iesmaržojas āboli, pikantu piesitienu dod ķiploki, savu nokrāsu piešķir pētersīļi, selerijas un citi garšaugi, un viena neiztrūkstoša nots šajā bagātīgajā smaržu gammā pieder skābētajiem kāpostiem. Lai arī pieejami augu gadu, rudenī tie ir īpaši kārdinoši.
8.okt 2017
To­mā­ti ir iz­man­to­ja­mi da­žā­dos ēdie­nos, ta­ču viens no kla­sis­kā­ka­jiem, vieg­lāk pa­ga­ta­vo­ja­mā­ka­jiem un arī garš­īgā­ka­jiem ir to­mā­tu zu­pa. Tai ie­spē­ja­mi vai­rā­ki iz­pil­dī­ju­mi – to­mā­tu zu­pa ar ga­ļu, asā to­mā­tu zu­pa, ve­ģe­tā­rā un da­žā­das ci­tas va­ri­āci­jas, kas vieg­li pie­lā­go­ja­mas da­žā­dām gau­mēm un vēl­mēm. Mā­ja pie­dā­vā sil­tum­nī­cā no­ga­ta­vo­ju­šos apa­ļos sār­tvai­džus pa­pil­di­nāt ar ci­tu ru­dens vel­šu garš­as ni­an­sēm un pār­vērst ko­šā, aro­mā­tis­kā un tu­mī­gā zu­pā, kas, ba­gā­ti­nā­ta ar krauk­šķī­giem za­ļu­mu grauz­di­ņiem, kļūst ga­na ba­ro­jo­ša.
7.okt 2017
Māksliniece Ieva Bondare facebook dalījusies ar savu recepti, ko var gardu pagatavot no tomātiem.
6.okt 2017
Kad ķirbji novākti, košākie no tiem pārceļas uz skatlogiem, atgādinot mums, ka oktobris ir klāt. Var ķirbi ēst tūlīt vai nolikt plauktā – stāvēs līdz vasarai un vienlaikus būs tāds omulīgs interjera elements.
4.okt 2017
Lai arī šis gads mūs nelutina ar bagātīgām ābolu ražām, tomēr tos, kas tomēr izauguši, jāprot novākt pareizi.
3.okt 2017
Jau nākamajā nedēļā, no 9. līdz 15.oktobrim, Rīgā norisināsies Rudens Rīgas restorānu nedēļa. Tā būs jau vienpadsmitā Rīgas restorānu nedēļa, kurā šoreiz savu dalību ir pieteikuši un gardēžus laipni gaidīs 45 restorāni. Apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja par pievilcīgu cenu 15 vai 20 eiro ļauties baudpilnam garšas piedzīvojumam un nobaudīt trīs ēdienu maltīti, ko sagatavojis katra restorāna šefpavārs.
3.okt 2017
Sociālajos tīklos vērību guvuši pelmeņi, kurus tirgo Vācijā. To nosaukums ne tikai veltīts Vladimiram Putinam, bet tie piedevām ražoti Latvijā!
29.sep 2017
Kartupeļu pankūku cepšana ir diezgan darbietilpīga, bet brīvdienām gluži kā radīta. Tā var izvērsties par plānotu kopīgu ģimenes pasākumu, kur savs darbiņš atradīsies katram pankūku tīkotājam. Un kartupeļu pankūkas var tapt arī gluži stihiski, piemēram, no pārpalikuša kartupeļu biezeņa un ledusskapja dzīlēs piemirsta siera gabala.
28.sep 2017
Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 67% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem gatavo krājumus ziemai, liecina pētījumu kompānijas Kantar TNS šī gada septembrī veiktā aptauja.
27.sep 2017
“Pica Rīga” pavāri piedāvā “Portobello” picas recepti, ko ikviens var pagatavot mājās kādā drēgnākā rudens vakarā, kad laikapstākļi nevilina doties ārpus mājām.
26.sep 2017
Lai labi garšo!
26.sep 2017
Laiki kad degvīns ar apelsīnu sulu kādam šķita glauns kokteilis jau sen ir pagājuši. Mūsdienās prasības pret bārmeņu gatavotajiem dzērieniem aizvien pieaug. Kā ir ar Rīgu?
25.sep 2017
Vai tas būtu pirms vai pēc uzdzīves, vai arī vienkārši nenāk miegs un buršķ vēders, katram šad tad gribas ārpus mājas paēst nakts vidū.
25.sep 2017
Jau vairākas nedēļas Latviju pārņēmis īsts sēņu trakums – brīvdienās, lai pirmie tiktu mežā, sēņotāji ceļas agrāk nekā uz darbu. Un, spriežot pēc nedēļas nogales ierakstiem un fotogrāfijām sociālajos tīklos, baravikas šoruden aug kā trakas.
23.sep 2017
Nav ne­kā ik­die­niš­ķā­ka ēdien­kar­tē par kar­tu­pe­ļiem. Pa­mat­re­cep­tes ir vien­kār­šas – sāls­ūde­nī vā­rī­ti kar­tu­pe­ļi, ar mi­zu vā­rī­ti kar­tu­pe­ļi, cep­ti kar­tu­pe­ļi, kar­tu­pe­ļu sa­ce­pums, kar­tu­pe­ļu pan­kū­kas, kro­ke­tes, bie­ze­nis. Tos, kā zi­nāms, var arī gri­lēt vai cept fo­li­jā.
23.sep 2017
Kas gan būtu rudens sezona bez karaliskajām baravikām, spilgtajām bērzlapēm un graciozajām rudmiesēm? Gluži kā jūnijā atēdamies tikko plūktas zemenes, šai sezonai ir savi labumi - sēnes. Lai gatavošanas prieku nenomāktu roku smērēšana un ķēpīgā tīrīšana, noderēs daži Rimi gardēža Mārtiņa Sirmā priekšlikumi.
23.sep 2017
Rudenī Sigulda uz īsu brīdi tiek kronēta par Latvijas tūrisma galvaspilsētu, ko apmeklē gan liels, gan mazs. Sigulda ir īstā vieta, kur septembra nogalē meklēt visspilgtākās krāsas un visskaistākos rudens iespaidus dvēselei. Taču ikviens ceļotājs zina, ka pēc garas pastaigas svaigā gaisā "pabarot" nepieciešams ne vien savu garu, bet arī miesu.
23.sep 2017
Tikko Latvijā ir paviesojušās pasaules kulinārijas "zvaigznes" - Michelin restorānu šefpavāri no Nīderlandes. Kā zināms, tad, iegūstot gastronomijas pasaules "Oskaru" jeb Michelin zvairzni, šefpavārs nonāk kulinārās mākslas elitē, kur nevienam pavāram no Latvijas, diemžēl, joprojām nav izdevies pabūt.