Vasaru mēdz dēvēt par grila sezonu, taču tas ir visai nosacīti, jo lielākie grilēšanas fani to nepārtrauc nevienā gadalaikā, savukārt citiem sezona sākas un beidzas ar vienu pikniku.
Gatavojot maltīti brīvā dabā, parasti jārēķinās vismaz ar dažiem negaidītiem apstākļiem, piemēram, vienmērīgu cepšanu traucē vējš vai arī nav atrodama neviena ideāli līdzena vieta, kur stabili novietot grilu. Gadās arī tā, ka ir aizmirsusies kāda sastāvdaļa vai iegādātās ogles nav diez cik labas - lai gan neprasmīgam grilētājam jau allaž vainīgas ogles. Sava tiesa piedzīvojumu pieder pie lietas, ja vien tie beidzas labi. Ja nav pieredzes grilēšanā un grils līdz ar visiem piederumiem ir tikko nopirkts, vēlams sameklēt vienkāršas un saprotamas grilēto ēdienu receptes un noskatīties kādu video internetā. Labāk pat vairākus, jo katram autoram var būt atšķirīgs viedoklis par to, ko un kā marinēt, cept un kādas piedevas gatavot.
Ko nozīmē marinēt
Par marinēšanu sauc produktu apstrādi ar skābes, piemēram, etiķskābes vai citronskābes, šķīdumu. Gaļu, zivis vai dārzeņus marinē pirms grilēšanas, lai saīsinātu gatavošanas laiku, uzlabotu produktu konsistenci un garšu. Skābes šķīdums, kam pievienotas dažādas garšvielas, garšaugi, cukurs, sāls un citas sastāvdaļas, ir marināde. Tradicionāli marinēšanai izmanto etiķskābi, citronskābi, citronu sulu, arī vīnu, maigākām marinādēm noder kefīrs vai jogurts. Bieži gaļas marinādei pievieno sīpolus, ķiplokus, piparus, lauru lapas, pētersīļus, dilles, estragonu, mārrutku un sinepes. Marinēšanai izmanto arī medu, timiānu, majorānu, ingveru, apelsīnu sulu, sojas mērci, kariju un daudz ko citu. Uz vienu kilogramu gaļas vajag aptuveni 200 g marinādes. Nav labi, ja gaļa, jo sevišķi tāda, kas sagriezta mazos gabaliņos, peld lielā šķidruma daudzumā, jo tad marināde gaļai atņem uzturvielas, kas šķīt ūdenī un skābēs. Gabaliņos sagrieztām izejvielām var izmantot ļoti vienkāršu marinēšanas paņēmienu: tās ieliek plastmasas maisiņā, pārlej ar atdzesētu marinādi un novieto vēsumā, laiku pa laikam gaļas gabaliņus apmaisa. Lielākus gabalus vēlams likt traukā, pārliet ar marinādi un noslogot. Ja tomēr negribas ar to noņemties, var pirkt rūpnieciski ražotus grilējamus produktus - ap šo laiku tie pieejami plašā sortimentā.
Veselīgas grilēšanas nosacījumi:
* Temperatūrai grilējamās gaļas gabala iekšpusē jābūt pietiekami augstai, lai aizietu bojā kaitīgie mikroorganismi. Tai jāsasniedz vismaz 75 grādi. Temperatūru var izmērīt ar cepešu termometra palīdzību. To mēra gaļas gabala biezākajā vietā, raugoties, lai termometrs neskar kaulu vai taukus.
* Labāk gaļu cept nedaudz mazākā karstumā un ilgāku laiku nekā lielā karstumā, bet īsāku laiku. Tas palīdz izvairīties no piedeguma un pārogļošanās. Ja piedegums tomēr izveidojies, tas pirms ēšanas jānogriež.
* Ja gaļu vai zivis cep pārāk augstā temperatūrā, tajā esošās olbaltumvielas veido heterocikliskos amīnus, kas veicina atsevišķu vēža veidu attīstību. Uz karstām oglēm notecējušie tauki, kas sāk dūmot, arī izdala vielas, ko uzskata par potenciāli kancerogēnām, - policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus.
* Grilēšanai sagatavotā jēlā gaļa vai pusfabrikāti ir jāuzglabā vēsumā; šiem produktiem nevajadzētu atrasties ārpus ledusskapja ilgāk par divām stundām. Tie jātur slēgtos traukos, lai nepiekļūtu mušas un citi kukaiņi.
* Jēla gaļa nedrīkst nonākt saskarē ar augļiem, dārzeņiem, maizi un citiem produktiem, kuri neprasa termisku apstrādi. Tai jālieto atsevišķi trauki un griežamie dēlīši, pēc griešanas rūpīgi jānomazgā nazis un arī rokas.
* Izpētīts, ka pusstundu ilga gaļas marinēšana citronu sulā vai etiķī spēj zināmā mērā kavēt kancerogēno vielu veidošanos grilējot. Daži eksperti norāda, ka par labu nāk arī pikantu, ar antioksidantu īpašībām apveltītu garšaugu pievienošana, tāpēc iesaka nežēlot čili piparus, ķiplokus, timiānu, salviju un rozmarīnu.
* Grilētāji, kuri nejūtas droši par savu prasmi, var gaļu jau iepriekš termiski apstrādāt, cepot uz pannas vai mikroviļņu krāsnī, un tad pabeigt gatavošanu uz grila.
* Lai maltīti padarītu vieglāku, grilēt ieteicams arī dārzeņus: kabačus, baklažānus, sparģeļus, kukurūzas vālītes, tomātus, papriku. Uz grila liek arī folijā iesaiņotu dārzeņu maisījumu ar nelielu eļļas piedevu.
* Lai cik jautra un brīva atmosfēra valda piknikā vai dārza svētkos, neaizmirstiet parūpēties par ugunsdrošības nosacījumiem un pirmās palīdzības līdzekļiem, ja kādam gadās apdedzināties vai iegriezt pirkstā.
Receptes
Grilētas vistu filejas medus un sinepju mērcē
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Vistu filejas pārgriež gareniski uz pusēm, ierīvē ar sāli un grilē piecas minūtes no katras puses. Pārējās sastāvdaļas rūpīgi sajauc, filejas turpina grilēt vēl 10 minūtes, ik pa laikam pārziežot ar iegūto mērci.
Grilētas kotletītes
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Sīpolu sarīvē, pētersīļus sīki sakapā, visas sastāvdaļas samīca viendabīgā masā. No tās izveido mazas lodītes, pa 4 - 5 uzdur uz bambusa iesmiņiem, liek uz vidējā karstumā iesildīta grila. Cep, laiku pa laikam apgrozot. Gatavošanas ilgums - 10 - 15 minūtes.
Grilētu dārzeņu mikslis
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Sīpolu smalki sakapā, ķiplokus saspiež spiedē, dārzeņus sagriež šķēlītēs. Cepšanai izmanto karstumizturīgu foliju, to ieziež ar augu eļļu, uzliek sagrieztos dārzeņus un sēnes, pievieno sīpolus un ķiplokus, sāli un piparus, apslacina ar atlikušo eļļu. Foliju aizloka ciet, liek uz grila, cep
Grilēti pildīti šampinjoni
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Tomātiņus pārgriež uz pusēm, sieru sagriež mazos kubiņos, ķiplokus un baziliku smalki sakapā, pievieno sāli, piparus un eļļu, visu sajauc. Sēnes ieziež ar eļļu, cep uz grila no abām pusēm, līdz mīkstas, katrā liek pildījumu un cep vēl kādu brīdi.
Grilēti augļi
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Medu un sviestu sajauc, karsē uz mazas uguns, līdz biezē (nedrīkst uzvārīt). Augļus sagriež vienāda lieluma kumosiņos, saver uz bambusa iesmiņiem un liek uz alumīnija folijas, pārziež ar sagatavoto mērci, uzkaisa kanēli, grilē vidējā temperatūrā aptuveni piecas minūtes no katras puses.
Grilēta pica (nepieciešams grils ar vāku)
Sastāvdaļas.
Mīklai:
Var izmantot arī gatavas saldētās picas pamatnes, kas iepriekš jāatlaidina.
Pārējās sastāvdaļas:
Pagatavošana. Samīca mīklu, atstāj uz brīdi nobriest, uz samiltota dēļa izveltnē picas pamatni. (Tai neveido augstākas maliņas, lai neapgrūtinātu cepšanu.) Grils ir gatavs cepšanai, ja, pietuvinot plaukstu 2 - 3 cm augstumā virs restītēm, jūtams tāds karstums, ka plaukstu nevar tajā noturēt ilgāk par divām sekundēm. Restes viegli noslauka ar papīra dvielīti, kas samērcēts augu eļļā, uzliek picas pamatni, grilam uzliek vāku. Cep divas minūtes, pēc tam noņem vāku un pārbauda, vai picas apakšpuse ir apcepusies (turklāt mīklas virspusē veidojas gaisa burbuļi). Ja nav, turpina cept vēl minūti, ja ir, tad picu ar lāpstiņu apgriež otrādi, noņem no grila un uzliek uz plāts vai karstumizturīga šķīvja. Grilu aizvāko, lai neatdziest, picas izcepto pusi plānā kārtiņā pārziež ar tomātu mērci, uzliek plānās šķēlītes sagrieztu sīpolu, tomātu, papriku, sakapātus garšaugus, pārliek ar sieru. Produktus neliek īpaši bagātīgi, citādi pica būs jēla. Atliek to atpakaļ uz grila, uzliek vāku un cep gatavu (2 - 3 minūtes).