VIRTUVĒ: lai biešu lapiņas kļūst par sezonas atklājumu

© Depositphotos.com

Cilvēkiem mēdz būt ļoti konservatīvi ēšanas paradumi, tomēr ir produkti, kuru dēļ vērts tos nedaudz pamainīt. Uz to var pretendēt jaunās biešu lapas.

Laksti savā ziņā ir vērtīgāki par pašām bietēm, proti, saknēm. Lapās ir vairāk dzelzs, A vitamīna, kālija un kalcija nekā saknēs, tās ir arī labs magnija, fosfora, B grupas vitamīnu un C vitamīna avots (50 mg 100 gramos - tas ir pat vairāk nekā apelsīnos). Biešu lapas var izmantot ļoti daudzveidīgi: salātiem, sviestmaizēm, zupām, sautējumiem, tīteņiem, pīrāgu pildījumam, marinēšanai un skābēšanai. Ja bietes aug pašu dārzā, tad ir grēks laist garām šo iespēju. Tie, kuri patiešām prot novērtēt biešu lapas, savos dārziņos labprāt audzē arī lapu bietes - mangoldus, no kuriem var ievākt lapas visu augšanas laiku, un to vietā ataug jaunas. Mangoldam lapas ir lielākas, bet nav nekādas vainas arī sarkano biešu lapām. Kulinārijā der gan pirmās maigās, gan arī nobriedušās lapas.

Der zināt:

* Biešu lapas labi garšo kopā ar redīsiem, gurķiem, spinātiem, lapu salātiem, riekstiem, dillēm, estragonu u.c.

* Salātiem no biešu lapām piemērotas ir mērces ar olīvu eļļu, citronu sulu, ābolu sulu, granātu sulu vai dažādām augstvērtīgām etiķa šķirnēm.

* Biešu lapu kātiņus lielākā daļa recepšu autoru iesaka nogriezt, bet tos var arī izmantot, ir pat atsevišķi ēdieni tikai no kātiņiem.

* Nobriedušas biešu lapas, lai tās būtu maigākas gan garšas, gan konsistences ziņā, pirms pievienošanas salātiem iesaka sīki sagriezt un noplaucēt karstā ūdenī.

Receptes

Biešu lapu salāti

Sastāvdaļas:

  • 100 g biešu lapu bez kātiņiem
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 2 ēdamkarotes olīvu eļļas
  • 2 ēdamkarotes kapātu valriekstu kodolu
  • 3 ēdamkarotes sasmalcinātu zaļumu (dilles, pētersīļi, estragona lapas u.c.)
  • 1 tējkarote citronu sulas
  • sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana:

Biešu lapas sīki sagriež, liek sietā, uz 10 minūtēm iegremdē karstā ūdenī, notecina, nosusina. Pievieno spiedē saspiestu ķiploka daiviņu, valriekstus, eļļu, sāli un piparus, sajauc. Liek salātu traukā, apslacina ar citronu sulu, uzkaisa zaļumus.

Pildītas biešu lapas

Sastāvdaļas:

  • 12 lielas nebojātas biešu lapas
  • sāls, malti melnie pipari
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 200 g Fetas vai līdzīga siera
  • 4 olu dzeltenumi
  • 100 g svaigā siera bez piedevām
  • 4 ēdamkarotes baltvīna
  • 1/2 glāze vistas vai dārzeņu buljona
  • 2 ēdamkarotes olīvu eļļas

Pagatavošana:

Biešu lapas bez kātiņiem nomazgā, blanšē karstā, viegli sālītā ūdenī, notecina uz sieta, uzmanīgi nosusina un atdzesē. Sajauc abus sierus un olu dzeltenumus, pievieno spiedē saspiestu ķiploka daiviņu un maltos piparus, sajauc viendabīgu masu, ar to pārziež katru lapu. Lapas saritina veltnīšos un sasprauž, kārto pannā. Baltvīnu sajauc ar olīvu eļļu un buljonu, pārlej lapām, sautē 10 minūšu uz mazas uguns.

Veģetārā biešu zupa

Sastāvdaļas:

  • 400 g biešu ar lapām
  • 2-3 kartupeļi
  • 1 burkāns
  • 100 g puravu (baltā daļa)
  • 2 vidēji tomāti
  • 1 neliels kabacis
  • 1 ēdamkarote augu eļļas
  • 1,5 l dārzeņu buljona
  • sāls, garšvielas, zaļumi - pēc patikas

Pagatavošana:

Biešu saknītes nogriež, notīra, sagriež apaļās ripiņās. Lapu kātiņus sagriež 1 cm garos gabalos. Pannā uzkarsē eļļu, saknītes un kātiņus apcep 10-15 minūšu laikā, ik pa brīdim apmaisot. Biešu lapas smalki sagriež, pārējos dārzeņus notīra un sagriež nelielos kubveida gabaliņos. Uzvāra dārzeņu buljonu, tam pievieno apceptās bietes un kātiņus, biešu lapas, pārējos dārzeņus, vāra zupu gatavu, beigās, ja nepieciešams, pievieno sāli. Lej šķīvjos, pasniedz ar zaļumiem.

Biešu lapu un vistas gaļas pīrāgs

Sastāvdaļas:

mīklai:

  • 2 glāzes miltu
  • 150 g sviesta
  • 1 ola
  • 2 ēdamkarotes ūdens
  • sāls

pildījumam:

  • 1 kg biešu lapu
  • 50 g sviesta
  • 400 g maltās vistas gaļas
  • 2 ķiploku daiviņas
  • pētersīļi vai citas garšvielas pēc patikas

Pagatavošana:

No mīklai paredzētajām sastāvdaļām ātri samīca viendabīgu masu, pārsedz un liek ledusskapī. Biešu lapas sagriež un maisot vāra 10 minūšu, padzesē, notecina. Malto vistas gaļu apcep sviestā, pievieno kapātus ķiplokus un pētersīļus, sagrieztas biešu lapas, sautē piecas minūtes. No mīklas izveido divas kārtas, vienu liek uz ietaukotas plāts, sadursta ar dakšiņu, pārsedz ar pildījumu, nolīdzina; pārliek otru mīklas kārtu, saspiež maliņas kopā. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180-200 grādiem, cep aptuveni stundu.

Marinēti biešu lapu kātiņi

Sastāvdaļas:

  • 250 g biešu lapu kātiņu
  • 1 tējkarote sāls
  • 1/2 tējkarote cukura
  • 1 ķiploka daiviņa
  • gabaliņš mārrutka saknes
  • nedaudz diļļu
  • 3 smaržīgo piparu graudiņi
  • 10 melno piparu graudiņi
  • 2 ēdamkarotes etiķa (9%)
  • ūdens pārliešanai
  • Ar šo izejvielu daudzumu var aizpildīt puslitra burciņu

Pagatavošana:

Burciņā liek sagrieztas garšsaknes un piparus, pilda ar sagrieztiem biešu lapu kātiņiem, uzlej vārošu ūdeni. Pēc divām minūtēm ūdeni nolej katliņā, uzvāra, pievieno sāli un cukuru, uzvāra un beigās pielej etiķi. Samaisa, pārlej kātiņiem, uzliek vāciņu, sterilizē 15 minūšu, aizvāko. Burciņu uz pusstundu apgāž uz vāciņa, pēc tam apgriež pareizi un ļauj atdzist.

Izklaide

Pēc grupas “bet bet” koncerta Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” prezentēta Guntara Rača pirmā prozas grāmata – autobiogrāfiskais atmiņu stāsts “Trakais”. Pasākumu apmeklēja vairāki grāmatas varoņi, tostarp “Līvu” līderis Ainars Virga, kā arī vēl viens jaunības laika draugs Ivo Fomins.

Svarīgākais