Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Vērts izmēģināt! Karaliskie principi ēšanā

© Scanpix

Šajās Lieldienās Lielbritānijas karaliene Elizabete II nosvinēja 93. dzimšanas dienu. Joprojām monarha pienākumus veicošā lēdija saglabājusi gan prāta skaidrību, gan ķermeņa un gara možumu, un tajā liels nopelns ir arī uztura principiem.

Nav šaubu, ka Lielbritānijas karalienes ēdienkartē ir tikai augstas kvalitātes produkti, bet galma aizkulišu zinātāji, kā arī Bekingemas pils ilggadējais šefpavārs Darens Makgredijs apgalvo, ka Elizabetei II ir ļoti vienkāršas prasības pret ēdienu. Tomēr ir arī savi principi, kurus viņa ievēro jau daudzus gadus, un to izpilde ir pa spēkam ikvienam.

Kontrolēt porcijas lielumu. Atšķirībā no sava dzīvesbiedra prinča Filipa, kurš ir slavens ar vēlmi baudīt izsmalcinātu un bagātīgu maltīti, Elizabetei II ir citi principi. Viņa izvēlas baudīt nelielas maltītes četras reizes dienā, pretēji ierastajām trim maltītēm dienā.

Uztura speciālisti uzskata, ka, ievērojot šādu režīmu, iespējams par ceturto daļu samazināt porciju lielumu, tas nozīmē - arī uzņemtās kalorijas. Uztura zinātnieki šo principu uzskata par vislabāko veidu cīņā ar liekiem kilogramiem.

Sevi lutināt ar mēru. Karalienes Elizabetes II vislielākais kārums esot šokolādes biskvīts, to viņa ēdot katru rītu - lēni un ar baudu, nekur nesteidzoties. Toties cita veida tortēm un kūkām uz viņu neesot nekādas ietekmes.

Uztura speciālisti uzskata, ka ir ļoti ieteicams sākt dienu ar kādu saldu kārumu, jo tad dienas laikā nav vai ir daudz mazāka kāre pēc saldiem našķiem, kuru arī daudz vieglāk pārvarēt, tas nozīmē arī izvairīšanos no liekām kalorijām.

Iemīlēt tumšo šokolādi. Karaliene Elizabete II dod priekšroku šokolādei, kurā kakao saturs nav mazāks par 60 procentiem, precīzāk - jo tumšāka un rūgtāka, jo labāk. Piena un balto šokolādi viņa ignorē, bet viņai pietiek vien ar dažiem gabaliņiem tumšās šokolādes.

Kakao lietderība ēdienkartē ir labi zināma. Jo īpaši svarīga tā ir, lai mazinātu insulta risku.

Priekšroka sezonas produktiem. Plaši zināms, ka Elizabetei II ļoti garšo zemenes, viena šķirne pat nosaukta viņas vārdā. Un lai gan viņa varētu atļauties zemenes baudīt visu gadu, viņa tās izvēlas ēst tikai zemeņu sezonas laikā.

Arī šis princips saskan ar zinātnieku viedokli par to, ka cilvēkam ieteicams maltītē iekļaut sezonālus augļus un dārzeņus, kuri izaug tajā reģionā, kurā dzīvo pats cilvēks. Tālā un ilgā transportēšanā iet bojā daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu, jo īpaši nestabils ir C vitamīns.

Vairāk jāēd zivis. Karaliene Elizabete II labprāt savā ēdienkartē iekļauj lasi, un šis produkts ir slavens ar omega 3 taukskābēm, kas ir vitāli nepieciešamas smadzeņu labai funkcionēšanai un to priekšlaicīgai nenovecošanai. Turklāt omega 3 taukskābes ir ļoti noderīgas imunitātei, sirds darbībai, kavē ādas novecošanu un sekmē muskuļu funkcionēšanu.

Protams, tēja. Ne jau tikai Lielbritānijas karalienei tējas dzeršana ir ikdienas rituāls. Viņa priekšroku dod Earl Grey.

Uztura speciālisti uzskata, ka regulāra tējas dzeršana palīdz samazināt holesterīna līmeni organismā, regulēt asinsspiedienu, kā arī ir noderīga svara samazināšanā.

Kas vēl? Karaliene nekad neēdot steigā. Pat banānu viņa uzliekot uz šķīvja, ēd to maziem kumosiņiem, izmantojot dakšiņu un nazi. Galmā neesot cieņā cieti saturoši produkti, Elizabete II savā ēdienkartē neiekļauj rīsus, kartupeļus un makaronus. Gaļai gan ir zaļā gaisma, tomēr steikiem jābūt kārtīgi pagatavotiem, bet nekādā gadījumā «asiņainiem».