Četras zefīru pozitīvās īpašības, kuras vērts zināt

© f64

Latvijas Diētas ārstu asociācija nosaukusičetras pozitīvas zefīra īpašības, ko ir vērts zināt.

“Zefīrs nepārprotami ir našķis, bet šis našķis ir viegls un gaisīgs saldums, kas nesatur taukus. Tā pamatmasas sastāvā ir dabisks ābolu biezenis, kas satur dažādas vērtīgas šķiedrvielas, kā arī olu baltums, sniedzot pievienoto vērtību. Lai arī šī našķa sastāvā ir cukurs, mērenās devās, tas tomēr spēj radīt pozitīvu efektu uz cilvēku - ne tikai apmierinājumu par saldumu, bet arī uzturvērtības ziņā,” uzsver diētas ārsts Andis Brēmanis.

1. Zefīru sastāvā ir ābolu biezenis - līdz ar to zefīros ir tik ļoti vērtīgais ābolu pektīns. Tā ir šķiedrviela, kas veicina zarnu trakta darbību, labi attīra žultsvadus, samazina toksīnu līmeni asinīs un palīdz atjaunot zarnu mikrofloru. Ābolu pektīns palēnina ogļhidrātu, tieši cukura uzsūkšanās ātrumu no gremošanas trakta asinīs, turklāt pektīns regulē zarnu darbību un palīdz izvadīt no organisma dažādus toksiskus savienojumus, tai skaitā smagos metālus.

2. Pektīna klātbūtne ēdienkartē pozitīvi ietekmē arī holesterīna vielmaiņu. Pektīns samazina ar uzturu uzņemtā holesterīna uzsūkšanos asinīs. Līdzīgi tas kavē arī žultsskābju uzsūkšanos no gremošanas trakta, kas arī ir iesaistītas holesterīna vielmaiņā.

3. Zefīra viena no sastāvdaļām ir arī olas baltums, kas ir vērtīgs olbaltumvielu avots. 100 gramos olas baltuma ir aptuveni 11 grami olbaltumvielu, kas ar gremošanas fermentu palīdzību pilnībā tiek sadalītas un spēj uzsūkties divu līdz trīs stundu laikā. Jāatzīmē, ka olas baltuma olbaltumvielas satur visas cilvēka organismam nepieciešamās aminoskābes vēlamajās proporcijās - arī neaizvietojamās, kuras pats organisms nespēj sintezēt.

4. Ņemot vērā “Laimas” zefīra sastāvu, tas ir labs našķis, bet ar zināmu enerģētisko vērtību, kas jāņem vērā tiem, kuri dažādu iemeslu dēļ rūpīgi seko līdzi kaloriju un cukura patēriņam. Vienā “Laimas” vaniļas zefīrā ir 114 kcal, kas ir 6% no dienas minimuma, līdz ar to tas lieliski iederēsies ikdienas sabalansētajā ēdienkartē kā garda uzkoda.

Svarīgākais