Atvērto durvju diena "Tērvetes maizes" ceptuvē

 
©Publicitātes foto: Kristīne Martukāne

Auglīgās augsnes un bagātīgo labības ražu dēļ Zemgale jau izsenis tiek dēvēta par Latvijas "maizes klēti", tāpēc, lai atklātu maizes pasauli un izjustu maizes svētību pašu rokām, 4., 5. un 6. maijā SIA "Tērvetes maize" projekta "Atvērtās dienas laukos" ietvaros aicina ciemos uz nelielo maizes ceptuvi, ko maiznieks Jānis Kurpnieks pirms pieciem gadiem izveidoja sava tēva mājās, lai apvienotu tradīcijas un jaunākās tendences, veidojot savu stāstu par maizi – veselīgu, spēcinošu, bagātīgu.

Visiem interesentiem bez maksas būs iespēja apskatīt ceptuvi, "izstaigāt" maizes tapšanas ceļu, nobaudīt veselīgus gardumus - gan klasisko, gan ar dažādām piedevām ceptu pilngraudu rupjmaizi un saldskābmaizi, kā arī bezmiltu maizi. Lauku maizīti varēs arī iegādāties.

*Pirmdien, 6. maijā, pulksten 11 un 15 būs iespēja piedalīties maizes cepšanas meistarklasēs (3,50 eiro), kur varēs iemēģināt rokas lauku baltmaizīšu, pīlīšu vai kliņģerīšu veidošanā. Meistarklasi vadīs ceptuves "Tērvetes maize" saimnieks Jānis Kurpnieks, kuram ir 20 gadu pieredze maizes cepšanā.

Ekskursijas ceptuvē un maizes cepšanas meistarklases ietver arī interaktīvas un izzinošas nodarbības "No grauda līdz maizei". Īpašas atjautības spēles un uzdevumi gaidīs bērnus (no 7 gadu vecuma) - topošos "maizniekus", kā arī būs iespēja izdekorēt īpašo cepumiņu "Tērvetes maize" simbola - ozollapas, kas apzīmē spēku un latviskumu, formā un paņemt to līdzi. Vērīgākajiem un aktīvākajiem klausītājiem tiks piešķirtas garšīgas un veselīgas balvas.

"Tā kā šogad pasākums "Atvērtās dienas laukos", kad tiek popularizēti Latvijas laukos ražotie produkti, sakrīt ar Latvijas otro dzimšanas dienu un Baltā galdauta svētkiem, iesaku šo maizi - tradīcijām bagāto mantojumu celt galdā svētkos, tādējādi stiprinot rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā," aicina SIA "Tērvetes maize" saimnieks Jānis Kurpnieks. Viņš turpina: "Šī maizīte, kas ir īsta, dabīga, ar ieraugu raudzēta, spēcinoša, nokļūs uz jūsu ikdienas un svētku galda kā dabas svētība, kā mūsu Latvijas zemē un tradīcijās iekodēta vēsts, lai saņemtu spēku, izturību, veselību, pārliecību par sevi un savējiem. Rudzu pilngraudu maize latviešu mājās aizvien bijusi viens no pamatēdieniem un kļuvusi arī par vienu no latviskuma simboliem arī mūsdienās. Ja ik dienu vai pārdienu apēdīsim simt gramus rudzu maizes, mūsu tauta būtu veselīga un saglabāsim rudzu maizes ēšanas tradīcijas dzīvas nākamajām paaudzēm. "

PROFESIONĀĻU VIEDOKĻI

Rudzu grauda ārējā čaulā ir gandrīz visa Mendeļejeva tabula

Dr. Karīna VERNERE, ģimenes ārste (VC-4), arodslimību ārste ar gandrīz 20 gadu pieredzi:

- Tas, ko mēs ēdienreizēs liekam sevī iekšā, lielā mērā var ietekmēt mūsu veselību un visu dzīvi. Lasot un skatoties attēlus par mūsu senču dzīvi, var vērot kādu īpatnību: bagātie ļaudis bieži vien bija korpulenti apaļvaidži, bet nabagie - kalsni, muskuļoti un pēc skata veselīgi. Bagātnieku liktenis un gods bija lietot balto kviešu maizi no smalkajiem, bīdelētajiem miltiem, bet nabagajiem atlika rudzu, vai tā sauktā melnā - maize, kas cepta no rupjiem rudzu miltiem. Neviens pat nenojauta, ka zemnieku uzturs tieši tādēļ bija veselīgāks, pilnvērtīgāks. Tāpēc iesaku sekot mūsu senču pēdās un ēst pilngraudu rudzu maizi.

Ārstēt pacientus nozīmē ne tikai izrakstīt medikamentus, dzēst ugunsgrēku, kad māja jau liesmās, bet arī ieteikt viņiem veselīgus produktus, lai kaites iet ar līkumu. Medicīna var tikai palīdzēt, nevis izmainīt visu cilvēka dzīvi uz labu, par to jārūpējas arī pacientiem pašiem. Tāpēc bieži vien, pieņemot pacientus, runājam arī par viņu ēšanas paradumiem.

Otra ļoti svarīga lieta ir normāla vēdera izeja. Ja prasība iet uz tualeti ir traucēta, tas jau ir riska faktors kuņģa un zarnu slimību attīstībai, arī onkoloģiskajām slimībām. Un atkal te var līdzēt vienkāršs ieteikums: ēdiet pilngraudu rudzu maizi, kurā ir liels šķiedrvielu saturs, organismā nekrāsies toksiskās vielas un, iespējams, iespējamās nelaimes jūs neskars. Starp citu, vai zinājāt, ka arī svaigi ceptas maizes lietošana lielos daudzumos veicina aizcietējumu rašanos?

Ogļhidrāti (mēs tos uzņemam ne jau tikai ar maizi) pielīp zarnu sieniņām, bet šķiedrvielas savukārt darbojas kā šo sieniņu tīrītājs. Tādējādi mūsu liekie kilogrami pat bez diētas ieturēšanas noslīd uz leju un izgaist. Kopā ar visu no organisma tiek izvadīts arī liekais holesterīns.

Kāpēc es arvien atkārtoju vārdu "pilngraudu"? Jo tas ir ļoti būtiski. Rudzu grauda ārējā čaulā atrodas gandrīz visa Mendeļejeva tabula! Piemēram, selēns darbojas kā labs antioksidants, visu brīvo radikāļu izvadītājs no organisma. Protams, arī ar maizes ēšanu nevajadzētu pārspīlēt - ar divām šķēlēm dienā, manuprāt, pilnīgi pietiks. Tikai nevajag kļūdaini uzskatīt, ka pilngraudu maize ir tā, kurā jau cauri iepakojumam redzami graudi. Tie var mums iziet cauri pat nesagremotā veidā, neaplaimojot organismu ar veselīgajām šķiedrvielām.

IETEIKUMI

- uzņemiett mazāk cukura vai izvairīieties no produktiem, kas veicina to nokļūšanu asinīs. Piemēram, ja jūsu ģimenē bijuši diabētiķi, jums jau laikus jāsāk par sevi rūpēties, jo cukura slimība bieži mēdz iedzimt

- ēdiet pilngraudu maizi aterosklerozes profilaksei, jo tā organismā uzsūcas lēnāk nekā dažādie baltās maizes našķi.

Rudzu maize - spēka un enerģijas avots

Guna RIJKURE, uztura speciāliste, daudzu publikāciju autore un grāmatu līdzautore:

Latvijā rudzu maize jau no seniem laikiem bijusi šajā teritorijā dzīvojošo cilvēku ikdienas uztura pamatsastāvdaļa. Arī mūsdienās maizes nozīmīgā loma nav mazinājusies. Rudzu maize ir sabalansētas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, ar kuru uzņemam olbaltumvielas - galveno šūnu būvmateriālu. Tomēr rudzu graudā ir arī citas vērtīgas vielas: grauda vidusdaļa satur galvenokārt cieti, olbaltumvielas, saliktos ogļhidrātus, kas organismā tiek sašķelti un pārvēršas glikozē, cukurā. Tātad grauda vidusdaļa ir galvenokārt enerģijas avots. Savukārt rudzu grauda daudzslāņainais apvalciņš satur šķīstošās un nešķīstošās olbaltumvielas, ļoti vērtīgos antioksidantus, B grupas vitamīnus, minerālvielas, kā kāliju, kalciju, fosforu un dzelzi. Rudzu grauda dīglītis satur taukus, dažādus fermentus, kas arī organismam ir nepieciešamas vielas. "Tērvetes maizes" pilngraudu (šķelto graudu) rudzu maizē ir visas šīs trīs vērtīgās daļas.

DER IELĀGOT!

Uzturs var arī būt zāles! Daudz naudas cilvēki izdod, iegādājoties medikamentus vēdera mīkstināšanai. Taču izrādās, ka tādu pat efektu varētu panākt, ēdot pilngraudu maizīti, tikai tad izdevumi būtu nesalīdzināmi mazāki. Tad, kāpēc lietot medikamentus, ja līdzvērtīgu efektu varam sasniegt, ēdot veselīgi maizīti?! Sendienās rudzu maize bija latviešu pamatēdiens, spēka un enerģijas avots, tad kādēļ lai mūsdienās būtu citādi? It īpaši, ja rudzu maizes uztura vērtībai Latvijā ir pievienota arī tās emocionālā vērtība.

UZZIŅAI

- 4. un 5. maijā ceptuve atvērta no pulksten 11 līdz 21

- 6. maijā ceptuve atvērta no pulksten 11 līdz 19

- Uz maizes cepšanas meistarklasēm ir jāpiesakās

- SIA "Tērvetes maize" adrese: "Straumes", Tērvetes novads, Tērvetes pagasts

- facebook.com/tervetesmaize/

 

Rīgas namu pārvaldnieks