Vilks: Latvijas tautsaimniecība ir jutīga pret pasaules cenu svārstībām

Patēriņa cenu līmenis 2011. gada janvārī salīdzinot ar 2010. gada decembri pieauga par 1,3 %. Patēriņa cenu kāpumu mēneša laikā ietekmēja pārtikas produktu un naftas produktu cenu pieaugums visā pasaulē, kā arī pievienotās vērtības nodokļa izmaiņas.

Samazinoša ietekme uz patēriņu cenām bija no sezonālā apģērbu un apavu cenu krituma. Patēriņa cenas precēm pieauga par 1,6 %, bet pakalpojumiem – par 0,2 %.

Pārtikas cenas mēneša laikā pieauga par 2,1 %, tai skaitā pienam un piena produktiem cenas pieauga par 4,9 %, cukuram – par 2,7 %, gaļai – par 1,4 %, bet dārzeņiem cenas samazinājās par 4,0 procentiem. Pārtikas produktu cenas pieaugumu ietekmē pasaules tirgus tendences, kur pārtikai ir izteikts cenu kāpums.

Par pārtikas cenām pasaulē – Apvienoto Nāciju pārtikas un zemkopības organizācija nāca klajā ar paziņojumu, ka pasaules pārtikas cenu indekss 2011. gada janvārī ir sasniedzis vēsturiski augstāko atzīmi.

„Salīdzinot ar 2010. gada decembri – pārtikas cenas pasaulē ir kāpušas vidēji par 3,4 %, savukārt, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri – pat par 28,3 procentiem. Paredzams, ka cenas varētu turpināt kāpt un radīt spriedzi daudzās attīstības valstīs. Daži no faktoriem, kas ietekmē pasaules pārtikas cenas ir nelabvēlīga ražas sezona (plūdi, karstuma viļņi, vētras), naftas cenu kāpums (sējamās platības ir izdevīgāk izmantot biodegvielas augu audzēšanai; pārtikas produktu ražošanas un transportēšanas izmaksu kāpums), dzīves līmeņa pieaugums lielajās attīstības valstīs. Paredzams, ka pārtikas cenas pasaulē turpinās pieaugt līdz šā gada vidum, bet sākoties jaunajai ražas sezonai cenas varētu kristies. Šīs tendences ietekmēs pārtikas produktu cenu līmeni arī Latvijā,” skaidro arī finanšu ministrs Andris Vilks.

Šā gada janvārī bija novērojams arī naftas produktu cenu kāpums pasaules tirgū, mēneša beigās sasniedzot cenu tuvu 100 ASV dolāru par barelu. Šādas cenu tendences rada degvielas cenu pieaugumu Latvijā, kas šogad, salīdzinot ar 2010. gada decembri pieauga vidēji par 5,2 procentiem.

Sezonālu faktoru ietekmē samazinājās cenas apģērbam un apaviem – par 4,7 procentiem.

2011. gada janvārī salīdzinot ar 2010. gada janvāri patēriņa cenu indekss pieauga par 3,7 %. Precēm cenas pieauga par 5,5 %, bet pakalpojumiem tās samazinājās par 1,0 procentu.

Jāatzīmē, ka šā gada janvārī ir pārskatīts un aktualizēts patēriņa cenu indeksa grozs, kurā ir pieaudzis pirmās nepieciešamības preču īpatsvars. Pārtikas preču īpatsvars grozā ir pieaudzis par 1,1 % punktu un ir 25,4 %, mājokļa – attiecīgi par 1,6 %punktiem līdz 16,3 %, transporta –par 0,4 %punktiem līdz 13,3 %. Šīs izmaiņas vēl vairāk pastiprinās Latvijas tautsaimniecības jutīgumu pret pasaules cenu svārstībām.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais