Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 331. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:15]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20.janvārī. Ukraina jau desmit mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:15 Latvija šogad plāno apmācīt 2000 dažāda līmeņa Ukrainas bruņoto spēku karavīru, kas būs divas reizes vairāk nekā pērn, informē Aizsardzības ministrijas preses nodaļa.

21:35 ASV piektdien par "starptautisku noziedzīgu organizāciju" atzina Krievijas algotņu formējumu "Vagner", šādi pastiprinot spiedienu pret Krievijas prezidenta tuvā sabiedrotā Jevgēņija Prigožina vadīto militāro struktūru, kas patlaban karo Ukrainā.

21:30 Portugāle plāno Ukrainai nosūtīt vēl 14 bruņutransportierus M113 un astoņu elektroģeneratorus, ziņo portāls pravda.com.ua.

20:43 Bulgārijas ieroči ar starpnieku palīdzību sasniedza Ukrainu labu laiku pirms valdība Sofijā bija nosūtījusi pirmo oficiālo palīdzības paketi, pavēstīja bijušais Bulgārijas premjerministrs Kirils Petkovs. Eksports netika sūtīts no valdības valdībai, bet nogādāts ar trešo pušu uzņēmumiem Bulgārijā un ārzemēs.

19:44 ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins piektdien paziņoja, ka sagaidāms, ka Ukraina šopavasar uzsāks pretuzbrukumu Krievijai, un aicināja sabiedrotos palielināt ieroču piegādes, lai palīdzētu Kijivai sagatavoties.

"Mums šeit ir iespēju logs no šī brīža līdz pavasarim, kad viņi sāks savu operāciju, savu pretuzbrukumu," Vācijas pilsētā Ramšteinā notiekošajā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē pavēstīja žurnālistiem sacīja Ostins. "Tas nav ilgs laiks, un mums ir jāapvieno pareizās iespējas."

19:03 Vācija plāno piegādāt Ukrainai ieročus un aprīkojumu viena miljarda eiro apmērā, piektdien paziņoja jaunais Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss. Šī "pavasara pakete" visu Vācijas militārās palīdzības apjomu kopš kara sākuma palielinās līdz 3,3 miljardiem eiro, Vācijas pilsētā Ramšteinā notiekošajā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē pavēstīja Pistoriuss.

18:44 Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili aicinājusi valdību tikt skaidrībā ar lielo Krievijas pilsoņu ieplūdumu valstī, kā arī kritizēja ieceri atjaunot tiešos avioreisus Krievijas un Gruzijas starpā.

17:57 Eiropas Savienība (ES) plāno sniegt militāro atbalstu Ukrainai vēl 500 miljonu eiro apmērā, lai tā aizsargātos pret Krievijas uzbrukumiem, piektdien Briselē paziņoja augsta ES amatpersona.

16:49 Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss paziņoja par pavasara militārās palīdzības paketi Ukrainai vairāk nekā 1 miljarda eiro apmērā.

To viņš teicis Rammsteinas sanāksmes kuluāros Vācijā, ziņo "Evropeyska Pravda". Pēc Pistorius teiktā, komplektā būs 40 kājnieku kaujas mašīnas "Marder", 7 pretgaisa pašpiedziņas artilērijas iekārtas "Gepard", papildu vadāmās raķetes "Iris-T" pretgaisa aizsardzības sistēmai un vēl viens "Iris-T" pretgaisa aizsardzības raķešu komplekss.

Kopumā "pavasara pakete" ietver militārās palīdzības piegādi vairāk nekā miljarda eiro vērtībā, sacīja Pistoriuss. Tādējādi Vācijas sniegtās militārās palīdzības kopējā vērtība pārsniegs 3,3 miljardus eiro.

16:16 Kā norādīja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, Rietumu sabiedrotie Ramšteinas sanāksmē vēl nav panākuši vienošanos par Ukrainas nodrošināšanu ar kaujas tankiem "Leopard 2", taču viņš uzdeva savai ministrijai sagatavoties "dienai, kas varētu pienākt"

15:59 Vācijas Federālais izlūkošanas dienests ir nobažījies par Ukrainas armijas lielajiem zaudējumiem kaujās par Bahmutas pilsētu. Par to ziņo vācu izdevums Spiegel, raksta "European Truth".

Kā vēsta izdevums, Vācijas Federālais izlūkošanas dienests parlamentāriešiem Bundestāgā šonedēļ slepenā sēdē pavēstīja, ka Ukrainas armija šobrīd kaujās ar Krievijas okupantiem katru dienu zaudē trīsciparu skaitu karavīru.

15:25 Šodien pusdienas laikā Doņeckas apgabala Soledarā Ukrainas ložmetējnieki atklāja un iznīcināja "Vāgnera" kaujinieku grupas štābu

14:21 Lielbritānija ir apņēmusies uzņemties vadošo lomu galvenajā līdzīgi domājošu partneru grupā, kas cenšas saukt pie atbildības Krieviju par tās nelikumīgo iebrukumu Ukrainā.

Par to piektdien, 20.janvārī, paziņoja ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs, atsaucoties uz Lielbritānijas valdības vēstījumu, vēsta "European Truth".

13:38 ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins piektdien "Rammštein" stila sanāksmē Vācijā paziņoja, ka Krievijai sāk beigties munīcija un tā ir cietusi ievērojamus zaudējumus kaujās. Ostina runu citēja CNN, vēsta "European Truth".

12:54 20.janvārī visā Ukrainā tika izsludināta gaisa trauksme. Baltkrievijas monitorings ziņo par liela attāluma radara novērošanas lidmašīnas, eskorta iznīcinātāja un MiG 31K palaišanu Baltkrievijā, kas var pārvadāt hiperskaņas raķeti Dagger.

12:24 No Baltkrievijas uz Krieviju devies 50 vagonu ešelons, starp kuriem bija platformas ar militāro aprīkojumu, vēsta analītiskais projekts "Belarusian Gayun". Raksturojot darbību uz Baltkrievijas dzelzceļa 19. janvārī, analītiķi norāda, ka agri no rīta fiksēts liels Krievijas bruņoto spēku ešelons, kas virzās no Oršas uz robežu ar Krieviju.

12:00. Krievi no rīta apšaudījuši Kramatorsku, pie bērnudārza nokritusi raķete. Postījumu apmērs vēl tiek skaidrots.

11:18. Britu izlūkdienesti apgalvo, ka Ukrainā atrodas aptuveni 50 000 Vāgnera grupas kaujinieki, un tādējādi tā ir kļuvusi par galveno Krievijas militārās kampaņas sastāvdaļu.

10:18. Pēc diskusijām ar Ukrainas amatpersonām ASV prezidenta Džo Baidena administrācija kļuvusi atvērtāka idejai, ka, neskatoties uz riskiem, Kijivai ir nepieciešams bruņojums, ar kuru iespējams dot triecienus Krievijas okupētajai Krimas pussalai, vēsta laikraksts "New York Times" (NYT), atsaucoties uz anonīmām ASV amatpersonām. Kā NYT sacījušas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, Baidena administrācija tagad uzskata, ka gadījumā, ja Ukrainas armija saņems visu nepieciešamo Krievijas okupētās pussalas apdraudēšanai, tiks uzlabotas Ukrainas pozīcijas iespējamās sarunās nākotnē

09:18. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 119 300 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 770 iebrucēji. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 3139 tankus, 6241 bruņutransportieri, 2129 lielgabalus, 442 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 220 zenītartilērijas iekārtas, 287 lidmašīnas, 277 helikopterus, 1886 bezpilota lidaparātus, 749 spārnotās raķetes, 4903 automobiļus un autocisternas, 17 kuģus un ātrlaivas, kā arī 190 specializētās tehnikas vienības.

08:16. ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss pagājušās nedēļas beigās slepeni apmeklēja Kijivu un tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, izstāstot savus pieņēmumus par Krievijas militārajiem plāniem tuvākajās nedēļās un mēnešos, ziņoja laikraksts "The Washington Post". Zelenskis un Ukrainas izlūkdienesta augsta ranga pārstāvji apsprieda to, cik ilgi Ukraina var rēķināties ar ASV un Rietumu palīdzību pēc tam, kad ASV Kongresa apakšnamā Pārstāvju palātā vairākumu ir ieguvuši republikāņi.

07:33. Vācijas pilsētā Ramšteinā šodien notiks Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme, kurā tiksies vairāk nekā 50 valstu aizsardzības ministri, lai lemtu par jauna militārā atbalsta piegādēm Ukrainai, aģentūru LETA informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā.

07:00. ASV ceturtdien paziņoja par jaunu ieroču un munīcijas paketi Ukrainai 2,5 miljardu ASV dolāru vērtībai laikā, kad Ukraina gatavojas jaunai stadijai karā pret Krieviju.

00.30. Ukraina gaida "stiprus lēmumus" par tālākām Rietumu ieroču piegādēm, kas piektdien tiktu pieņemti sabiedroto sarunās ASV Ramšteinas aviobāzē Vācijā, ceturtdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Pirms šīm sarunām pieaug spiediens uz Vāciju, lai tā piekristu Vācijā ražoto tanku "Leopard 2" piegādēm Ukrainai. Ukraina mēģina panākt šīs piegādes, lai pastiprinātu pretuzbrukumus Krievijas karaspēkam.

00.10. Krievijas masu mediji un sabiedrība sociālajos tīklos publicē fotogrāfijas un video ar iespējamām pretgaisa raķešu un lielgabalu sistēmām "Pantsir-S1", kas uzstādītas uz vairāku Maskavas ēku jumtiem,arī uz Aizsardzības ministrijas jumta. Šobrīd nav zināms, vai uz ēku jumtiem tiešām bija uzstādīti ieroči, raksta portāls "Pravda.com.ua".