Palīgs mammām: vienkāršas cepumu receptes Mārtiņdienas skolēnu tirdziņiem

© Foto: pixabay.com; F64

Ko pagatavot Mārtiņdienas skolēnu tirdziņiem, šāds jautājums ir biežākais pirms Mārtiņiem, jo daudzās skolās tiek organizēti šie jau par tradīciju kļuvušie pasākumi.

Esam apkopojuši dažas vienkāršas receptes, ko varēs viegli pagatavot pirms Mārtiņdienas.

Cukura cepumi

Foto: depositphotos.com

Šī ir novērtēta cukura cepumu recepte tikai ar dažām sastāvdaļām, kas iespējams, jau ir pa rokai, un cukura cepumi katru reizi izdodas perfekti. Recepti piedāvā allrecipes.com.

SASTĀVDAĻAS:

Šīs ir vienkāršās sastāvdaļas, kas būs nepieciešamas, lai pagatavotu vislabākos cukura cepumus:

Milti: šī vienkāršā cukura cepumu recepte sākas ar universālajiem miltiem.

Ieraugi: cepamā soda un cepamais pulveris darbojas kā irdinātāji, kas nozīmē, ka tie palīdz cepumiem uzrūgt.

Sviests: divi sviesta gabaliņi piešķir mīklai mitrumu un bagātību.

Cukurs: protams, cukura cepumiem būs nepieciešams cukurs.

Ola: piešķir vairāk mitruma un palīdz saistīties cepumu mīklai.

SASTĀVDAĻU DAUDZUMS

2½ glāzes universālo miltu, iebērti ar karoti un izlīdzināti

1 tējkarote cepamās sodas

½ tējkarote jūras sāls

¼ tējkarote cepamā pulvera

1 glāze nesālīta sviesta, 2 gabaliņi, istabas temperatūrā

1¼ glāzes granulētā cukura, plus vēl rullēšanai (pēc izvēles)

1 liela ola

1 liels olas dzeltenums

1 tējkarote vaniļas ekstrakta

Kā pagatavot cukura cepumus

Sāciet ar cepumu mīklas pagatavošanu. Vispirms bļodā sakuļ sausās sastāvdaļas. Pēc tam ar elektrisko mikseri vai virtuves kombainu sakuļ sviestu un cukuru. Sakuļ tos, līdz tie ir viegli un gaisīgi, 1 līdz 2 minūtes.

Pievieno olu, olu dzeltenumu un vaniļu un samaisa, līdz viss ir sajaucies. Pakāpeniski pievieno miltu maisījumu un samaisa, līdz veidojas viendabīga cepumu mīkla. Iespējams, būs jāpārtrauc mīklas gatavošana un ar lāpstiņu jānokasa bļodas malas, lai pārliecinātos, ka viss ir vienmērīgi sajaukts.

Foto: freepik.com

Pēc tam veido cepumus. Šeit ir divas iespējas:

1.variants: apviļā cepumus cukurā. Paņem apmēram ēdamkaroti mīklu un ar rokām veido bumbiņas. Pirms mīklas bumbiņu novietošanas uz cepampapīra izklātām cepšanas plāts apviļā mīklas bumbiņas cukurā.

2.variants: izlaid cukuru. Mīklas bumbiņas liek tieši uz cepšanas plāts.

Abi veidi ir garšīgi — cukurs tikai piešķir cepumiem nedaudz papildu kraukšķīgumu no ārpuses.

Cepiet cepumus 175°C temperatūrā, līdz tie ir uzcēlušies un sāk brūnēt malās, 10 līdz 11 minūtes. Izņemot tos no krāsns, tie vēl var izskatīties nedaudz neizcepti, bet atdziestot tie sacietēs.

Padoms: cepiet pa vienai plātei vienlaikus. Dažādas cepeškrāsns zonas var būt karstākas vai aukstākas. Lai cepšana būtu vienmērīgāka, cepiet pa vienai cepumu plātei cepeškrāsns centrā.

Ļaujiet atdzist uz cepamās plāts 5 minūtes, pirms cepumus pārvietojat, lai tie pilnībā atdzistu.

Cik ilgi glabājas cukura cepumi?

Atdzesētos cepumus uzglabājiet hermētiskā traukā dažas dienas istabas temperatūrā vai līdz vienai nedēļai ledusskapī.

Īkšķa nospieduma cepumi

Ekrānšāviņš

Šie īkšķa nospieduma cepumi ir īsts svētku gardums! Pildīti ar košu aprikožu vai aveņu ievārījumu, tie kūst mutē.

Cepumiem ir garda, mutē kūstoša tekstūra un silta, sviesta garša. Tie ir bagātīgi un garšā delikāti, ar kūstošā ievārījuma garšu. Kā papildu bonuss tos ir ļoti viegli pagatavot. Recepte prasa tikai 8 sastāvdaļas, un pastāv liela iespēja, ka tās visas jau ir pa rokai, piedāvā loveandlemons.com.

SASTĀVDAĻAS:

Universālie milti un mandeļu milti - šī kombinācija padara cepumus īpašus.

Sviests piešķir bagātīgu, sviesta garšu un drupanu tekstūru.

Cukurs - saldumam.

Vaniļa un mandeļu ekstrakts piepilda cepumus ar siltu garšu.

Jūras sāls. Lai gan šie cepumi ir saldi, sāls ir svarīgs, lai pastiprinātu sviesta garšu.

Izvēlieties iecienītāko ievārījuma garšu vai izmantojiet maisījumu.

SASTĀVDAĻU DAUDZUMS

2 glāzes universālo miltu, pārkaisītu ar karoti un izlīdzinātu

1 glāze mandeļu miltu, pārkaisītu ar karoti un izlīdzinātu

½ tējkarotes jūras sāls

1 glāze (2 gabaliņi) nesālīta sviesta, istabas temperatūrā

½ glāze cukura

2 tējkarotes vaniļas ekstrakta

½ tējkarotes mandeļu ekstrakta

½ glāze aveņu un/vai aprikožu ievārījuma

Foto: pixabay.com

PAGATAVOŠANA

Sāciet, vidēja lieluma bļodā sakuļot miltus un sāli. Pēc tam līdz gaisīgai masai sakuļ vaniļu, mandeļu ekstraktu, sviestu un cukuru. Pakāpeniski pievienojiet miltus un samaisiet, līdz viss ir sajaucies.

Veidojiet cepumus bumbiņas formā. Novietojiet bumbiņas uz cepšanas plātīm, kas izklātas ar cepampapīru. Izmantojiet tējkaroti, lai katra cepuma vidū izveidotu iedobumu. Visbeidzot, iedobumos ielieciet nedaudz ievārījuma.

Cepiet 175°C cepeškrāsnī, līdz cepumu apakšas ir viegli apbrūnējušas. Izņemot no krāsns, tie būs trausli, tāpēc ļaujiet tiem 5 minūtes atdzist uz cepamās plāts, pirms pārvietojat, lai tie pilnībā atdzistu.

Labākie padomi cepumu pagatavošanai

Plānojiet iepriekš. Šajā receptē ir nepieciešams sviests istabas temperatūrā, tāpēc, to gatavojot, būs jāplāno iepriekš. Izņemiet sviestu no ledusskapja vai saldētavas dažas stundas pirms cepšanas sākuma. Nemēģiniet paātrināt procesu mikroviļņu krāsnī. Ja to darīsiet, pastāv liela iespēja, ka sviests sāks kust un cepumi neturēsies kopā.

Neizmantojiet īkšķi. Kad cepumos ar īkšķi veido iedobumus, var rasties dīvaina izskata iespiedumi. Lai iegūtu vienmērīgus iespiedumus, kur salikt ievārījumu, izmantojiet tējkaroti. Tā izveido apaļu, platu dobumu ievārījumam, padarot cepumus skaistākus un vienmērīgāk pildītus.

Padomājiet par ievārījuma un cepumu mīklas attiecību. Nav nekā skumjāka par cepumiem ar nelielu ievārījuma šķipsniņu iekšpusē. Apsverot ievārījuma un cepumu attiecību, svarīgas ir divas lietas: cepumu lielums un ievārījuma daudzums. Es šos cepumus glabāju mazus, katram izmantojot noapaļotu ēdamkaroti mīklas. Pēc tam es tos piepildu ar 1/2 tējkaroti ievārījuma. Tādā veidā ievārījuma būs pietiekami daudz uz mīklas daudzumu. Ņamm!

Perfekti auzu pārslu cepumi

Foto: freepik.com

Auzu pārslu cepumi ir mazi prieka gabaliņi, kas rotās ikvienu svētku galdu.

SASTĀVDAĻAS:

Universālie milti un veselas auzu pārslas veido mīklas pamatu. Vecmodīgās auzas piešķir šiem cepumiem vislabāko tekstūru. Neiesaka to vietā izmantot ātri pagatavojamās auzu pārslas.

Cepamais pulveris un cepamā soda padara tos jaukus un uzpūstus.

Brūnais cukurs piešķir perfektu karamelizētu saldumu.

Jūras sāls kompensē saldo cukuru un rozīnes.

Kanēlis un vaniļas ekstrakts piešķir tiem gardu, siltu, pikantu auzu pārslu cepumu garšu.

Kokosriekstu eļļa vai izkausēts sviests piešķir mitrumu un bagātību. Kokosriekstu eļļa cepumiem piešķir brīnišķīgi sviestainu tekstūru.

1 liela ola + papildu olas dzeltenums rada biezu un mitru mīklu.

Rozīnes papildina ar salduma gabaliņiem.

Valrieksti piešķir riekstainu garšu un kraukšķīgumu.

SASTĀVDAĻU DAUDZUMS:

1 glāze universālo miltu, iebērtu ar karoti un izlīdzinātu

1/2 tējkarotes cepamās sodas

1/2 tējkarotes cepamā pulvera

1/2 tējkarotes jūras sāls

1/2 tējkarotes kanēļa

1/2 glāzes kokosriekstu eļļas vai nesālīta sviesta, izkausēta

3/4 glāzes brūnā cukura

1 liela ola

1 liels olas dzeltenums

2 tējkarotes vaniļas

1,5 glāzes veselu auzu pārslu

3/4 glāzes rozīņu

PAGATAVOŠANA

Vispirms pagatavojiet mīklu. Bļodā sakuliet mitrās sastāvdaļas, bet citā — miltus, cepamo sodu, cepamo pulveri, kanēli un sāli.

Slapjās un sausās sastāvdaļas sajauc bļodā ar lāpstiņu.

Pievienojiet mitrās sastāvdaļas sausajām sastāvdaļām un samaisiet. Iemaisiet valriekstus, auzas un rozīnes. Maisījums būs biezs!

Pēc tam ļaujiet mīklai nostāvēties 20 minūtes. Šis laiks dod mitrajām sastāvdaļām iespēju samitrināt miltus un auzas, atvieglojot mīklu.

Veidojiet un cepiet cepumus. Sarullējiet mīklu bumbiņās un novietojiet tās uz cepampapīra izklātām cepšanas plātīm. Cepiet 175°C temperatūrā 10 līdz 11 minūtes vai līdz zeltaini brūnai krāsai.

Ļaujiet cepumiem 5 minūtes atdzist uz cepšanas paplātes, lai pilnībā atdzistu.

Padomi auzu pārslu cepumu receptei

Izmantojiet brūno cukuru. Tas piešķir šiem auzu pārslu un rozīņu cepumiem gardu karamelizētu saldumu.

Izvēlieties izkausētu, nevis krēmīgu sviestu. Krēmīgā sviesta cepumi ir neparedzami: tie var viegli pārāk izplūst vai būt pārāk stingri. Tomēr ar izkausētu sviestu iegūsiet perfektu cepumus.

Ļaujiet mīklai 20 minūtes atpūsties pirms cepšanas. Šīs 20 minūtes atvieglos mīklas sarullēšanu bumbiņās, tāpēc cepumi saglabās savu formu un cepeškrāsnī izveidos labu tekstūru.

Ļaujiet cepumiem pilnībā atdzist, lai iegūtu vislabāko tekstūru un garšu. Tas var būt mokoši, bet, ļaujot šiem auzu pārslu rozīņu cepumiem pilnībā atdzist, tie tikai uzlabojas. Tie būs pilnībā piesātināti ar brūnā cukura garšu. Tie vislabāk garšo dažas stundas līdz 1 dienai pēc cepšanas.

Auzu pārslu cepumu variācijas

Foto: pixabay.com

Ja ievērosiet šo recepti, kā norādīts, nebūsiet vīlušies. Auzu pārslu cepumi ir sviestaini, riekstaini un garšo perfekti. Bet, ja vēlaties spert soli ārpus tradicionālās auzu pārslu rozīņu cepumu receptes, jūtieties brīvi. Šeit ir daži lieliski veidi, kā mainīt šo recepti.

Aizstājiet rozīnes ar šokolādes skaidiņām, lai pagatavotu auzu pārslu šokolādes skaidiņu cepumus, vai izmantojiet abu maisījumu. Baltās šokolādes skaidiņas arī ir jautra alternatīva.

Valriekstu vietā izmantojiet pekanriekstus.

Aizstājiet rozīnes ar žāvētiem ķiršiem vai dzērvenēm.

Pievienojiet mīklai šķipsniņu kardamona vai ingvera.

Aizstājiet rozīnes ar karameļu skaidiņām, lai cepumiem piešķirtu īpašu garšu.

Var arī labi sasaldēt cepumus līdz 3 mēnešiem.

Iepriekš pagatavojami auzu pārslu cepumi

Foto: freepik.com

Ja patīk cepumu mīklu turēt pa rokai ledusskapī vai saldētavā, šī auzu pārslu cepumu recepte ir domāta tieši jums. Cepumu mīklu var uzglabāt ledusskapī 7 līdz 10 dienas vai sasaldēt līdz pat mēnesim.

Lai uzglabātu mīklu, sarullējiet to bumbiņās un īslaicīgi sasaldējiet tās. Pēc tam pārvietojiet cepumu mīklas bumbiņas hermētiskos traukos vai Ziploc maisiņos un ievietojiet ledusskapī vai sasaldējiet. Varat arī sarullēt mīklu rullī, izmantojot 20x30 cm cepampapīra gabalu kā paraugu. Cieši ietiniet rullīti cepampapīrā, lai to uzglabātu ledusskapī vai sasaldētu, un pirms cepšanas sagrieziet cepumus apļos.

Cepiet cepumu mīklu tieši no ledusskapja. Ja tā ir sasalusi, ļaujiet tai 15 minūtes atpūsties istabas temperatūrā, pirms liekat cepeškrāsnī.

Vairāk cepumu recepšu skatiet šeit.