Vērtīgi padomi izvēlīgu ēdāju vecākiem

© Foto: Pexels.com

“Ja bērns ir izvēlīgs ēdājs, uzkodas un ēdienreizes var radīt lielu stresu vecākiem, īpaši vecvecākiem. Tāpēc, ja ģimenē ir izvēlīgs ēdājs, ir padomi, ko izmantojot, ikdiena manāmi uzlabosies. Tas atvieglos arī finansiālo pusi ģimenē,” raksta extension.usu.edu.

Ņemiet vērā, ka izvēlīga ēšana katram bērnam var izpausties pavisam citādāk. Taču bērns tiek uzskatīts par izvēlīgu ēdāju, ja viņš vai viņa demonstrē vienu vai vairākus no šiem uzvedības veidiem:

  • nevēlas izmēģināt jaunus ēdienus;
  • ēd tikai ierobežotu skaitu pārtikas produktu;
  • neēd pārtiku no noteiktām pārtikas grupām;
  • izvairās no noteiktas pārtikas produktu tekstūras;
  • nepatīk spēcīgi ēdieni.

Kāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību attieksmei?

Jūsu attieksme un uzvedība ēdienreizes laikā ļoti ietekmē bērna ēšanas paradumus.

Foto: Pexels.com

Tā vietā, lai izmantotu spiedienu, ierobežojumus vai citas kontroles metodes ar savu bērnu, lai liktu viņam ēst, saglabājiet pozitīvu, atbalstošu un pacietīgu attieksmi ēdienreizes laikā.

Jūsu pienākums ir piedāvāt plašu ēdienu klāstu, kas ir sagatavots un pasniegts tā, lai tas būtu barojošs un atbilstu bērna vecumam un attīstībai. No otras puses, bērns ir atbildīgs par to, cik daudz viņa vai viņš ēd.

Tāpat ņemiet vērā, ka bērnam var būt nepieciešami līdz pat 15 dažādi mēģinājumi, lai beidzot pieņemtu jaunus pārtikas produktus, īpaši augļus un dārzeņus.

Bērnu apetīte - atšķirības un pētījumi

Foto: Pexels.com

Bērnu apetīte bieži mainās vecumā no viena līdz pieciem gadiem. Ir dabiski, ka bērna apetīte palielinās vai samazinās, jo augšanas modeļi svārstās.

Ja viņi piedzīvo laika posmus, kad viņi ēd mazāk nekā parasti, iespējams, ka viņi nav tik izsalkuši un tāpēc viņiem nav nepieciešams tik daudz pārtikas, lai justos apmierināti.

Bērni pēc dabas ir ļoti intuitīvi ēdāji. Atšķirībā no vairuma pieaugušo viņi ēd, pamatojoties uz izsalkumu un sāta sajūtu. Kad bērns pauž, ka ir pilns, uzticieties viņam. Viņi, iespējams, ir ērti paēduši, un viņiem ir bijis pietiekami daudz ēst šai ēdienreizei.

Bērniem patīk paust savu neatkarību, izsakoties par to, ko un cik daudz viņi ēd.

Ja bērniem šķiet, ka viņiem ir izvēles iespējas attiecībā uz pārtiku un ēdienreizēm, viņi, visticamāk, būs mazāk izvēlīgi attiecībā uz pārtiku un, visticamāk, ēdīs labi sabalansētu uzturu.

Pakļaušana dažādiem pārtikas produktiem ir svarīga, sākot no grūtniecības un zīdaiņa vecuma.

Daudzos pētījumos ir atklāts, ka zīdaiņi, kuri ar mātes pienu tiek pakļauti dažādiem pārtikas produktiem un garšām, ir mazāk izvēlīgi un biežāk izmēģina jaunus ēdienus.

Foto: Pexels.com

Vienkārši veidi, kā uzlabot ēšanas vidi un samazināt izvēlīgu ēšanu:

Iesaistīšanās

Lūdziet bērnam palīdzēt pagatavot maltītes un uzkodas. Ļaujiet bērnam palīdzēt izvēlēties produktus pārtikas preču veikalā

Audzējiet pārtiku mājās, laukos, un ļaujiet bērnam palīdzēt stādīšanā, laistīšanā un ražas novākšanā.

Iesaistiet savu bērnu ēdienkartes plānošanā, lai nodrošinātu, ka ēdienkartē ir ēdieni, kas viņam, viņai patīk un garšo.

Ēdināšanas laiks

Regulāri plānojiet maltītes un uzkodas.

Jūs kā vecāki esiet paraugs ēdienreizē, ēdot dažādus pasniegtos ēdienus.

Izvairieties no spiediena uz bērniem ēst noteiktus pārtikas produktus. Sargājiet konkurētspējīgus ēdienus.

Nekļūsti par īstermiņa pavāru. Pagatavojiet vienu maltīti visiem un vairāk nekā trīs reizes nedēļā.

Novērsiet traucējošos faktorus

Izslēdziet vai izņemiet elektroniskās ierīces no ēdamistabas zonas. Atstājiet rotaļlietas un grāmatas citā telpā, tas attiecas uz pašiem mazākajiem, piemēram, trīsgadniekiem.

Ēdienu laikā aktīvi iesaistieties un palīdziet savai atvasei saprast, ka šī maltīte tagad ir prioritāte.

Dzīvesstils

Amerikāņu neirozinātnieks Kristofs Kohs, kurš pazīstams ar saviem pētījumiem par cilvēka smadzenēm, piesaistīja sabiedrības uzmanību pēc nesenās intervijas, kur viņš stāstīja par savu nāves tuvuma pieredzi.

Svarīgākais