Kā novērst deguna asiņošanu

© Pexel.com

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

“Lai asiņošana neatkārtotos, divas nedēļas ievērojiet saudzējošu režīmu, izvairieties no karstuma, fiziskas pārslodzes, deguna stipras šņaukšanas, lietojiet deguna gļotādu mitrinošu ziedi. Ja ir zināms konkrēts iemesls, ievērojiet ārsta rekomendācijas. Neko nedariet uz savu galvu, vērsieties pēc palīdzības, lai atrastu cēloni,” raksta healthline.com.

Deguna asiņošana: ko mēs par to nezinām?

Pexel.com

Deguna asiņošanu visbiežāk novēro divos vecumposmos - maziem bērniem un pieaugušajiem pēc 50 gadu vecuma.

Parasti asiņojošā vieta atrodas priekšpusē, tāpēc to var novērst, stingri saspiežot deguna spārnus, kas arī ir pirmā palīdzība deguna asiņošanas gadījumā.

Asiņaini izdalījumi no deguna parasti sākas ar izdalījumiem no vienas nāss, bet pie stiprākas asiņošanas - no abām nāsīm.

Biežākie iemesli

Pētījumi liecina, ka 56% bērnu vecumā no 2 līdz 10 gadiem kaut reizi dzīvē bijusi deguna asiņošana. 90% gadījumu asiņošanas avots ir deguna starpsienas priekšējā daļā, un, saspiežot deguna nāsis, var nospiest šo vietu.

Visbiežākie asiņošanas iemesli - akūtas iesnas, deguna trauma, urbināšana, kā arī sauss gaiss.

Papildu iemesli - blakus slimības, piemēram, asinsreces traucējumi, paaugstināts asinsspiediens, sīko asinsvadu paplašinājums, asins šķidrinošu medikamentu lietošana, stāvoklis pēc deguna operācijām, aknu nepietiekamība.

Pexel.com

Lai novērstu deguna asiņošanu, ņemiet vērā:

  • deguna ejas apziediet ar vazelīnu vai citu ziedi;
  • izmantojiet fizioloģisko deguna aerosolu vai želeju, lai pievienotu deguna audiem mitrumu;
  • mitriniet gaisu;
  • maigāk izpūtiet degunu.
  • grūtniecēm var rasties arī asiņaini puņķi. Tas var būt saistīts ar palielinātu asins tilpumu, hormoniem vai pietūkušu deguna eju.
Pirmais solis, kas ir jāzina. Ja asiņošana nepāriet 15 minūšu laikā, sauciet Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.

Pexel.com

Ārstniecības metodes, kas var apstādināt asiņojošu degunu:

Pilnībā aizspiediet deguna nāsis. Tik stipri, ka caur degunu nav iespējams elpot un turiet 10 minūtes.

Uz deguna saknes un pakauša uzlieciet drāniņā ietītu ledu, dodiet sūkāt ledus gabaliņus, tas var palīdzēt.

Pexel.com

Ārsts mēģinās apturēt asiņošanu, izmantojot tamponu ar ūdeņraža pārskābi, deguna pilieniem, kas sašaurina deguna gļotādas asinsvadus (“Xylometazolaine”), adrenalīnu. Ja tas nepalīdzēs, vieglākos gadījumos ārsts piededzinās deguna gļotādu ar sudraba nitrātu, bet pie spēcīgas asiņošanas - ar elektrokoagulatoru. Ja nepalīdz arī piededzināšana, ārsts veiks deguna priekšējo tamponādi, ievietojot degunā tamponus. Ja vēl joprojām nebūs rezultāta, veiks mugurējo tamponādi, ar speciālu sūkli vai tamponu bloķējot abas nāsis, lai asinis netiktu aizdegunē, rīklē, elpceļos, kuņģī. Tāpat veiks endoskopisku izmeklēšanu narkozē.

Ja ir sauss gaiss un bērns bieži urbina degunu, lietojiet deguna gļotādu mitrinošu ziedi.

Ja asiņošanas atkārtojas, stingri aizspiediet degunu.

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais