Kāpēc cilvēki skūpstās? Pāriem, kuri bieži skūpstās, ir labāka seksuālā dzīve

© Foto: pixabay.com

Saspiediet kopā lūpas! Tikai daži ir tādi cilvēki, kuriem nepatīk skūpstīties vai tikt skūpstītam (ja tas ir vienprātīgi), bet, ja jūs par to padomājat, tad tā ir smieklīga uzvedība. Pat cilvēkam, kurš skūpstīšanos uzskata par vienu no savām iecienītākajām izklaidēm, atzīst, ka nekad pārāk aizdomājis par to, kāpēc uzlikt muti citam cilvēkam uz mutes sagādā tādu prieku.

Kas ir skūpstīšanās? Atgādinājums katram gadījumam: skūpstīšanās ir mutes uzlikšana kādam vai kaut kam, parasti maigi, dažreiz atkārtoti vai ilgstoši. Parasti tie ir divi cilvēki, kas saliek lūpas kopā, raksta verywellmind.com.

Bet, ja lielākā daļa citu dzīvnieku sugu nerīkojas tāpat, rodas jautājums, kā cilvēki sāka to darīt un kāpēc joprojām to turpina?

Evolūcijas perspektīva — no kurienes radās skūpstīšanās?

Būtu viegli pieņemt, ka visi skūpstās, taču patiesībā tā nav. Suzanna Veisa, Biird rezidente seksoloģe un AASECT sertificēta seksuālā audzinātāja, stāsta, ka "romantiska skūpstīšanās patiesībā nav universāla cilvēku sugai". Viņa atzīmē nesen veiktu 168 kultūru pētījumu, kur atklāts, ka romantiskas vai seksuālas skūpstīšanās notika tikai 46 procentos, un paskaidro, ka "romantiskas un seksuālas skūpstīšanās bija biežākas vietās ar sarežģītākām kultūrām ar vairākām sociālajām klasēm."

Ieraksti par skūpstīšanos datēti ar apmēram 4500 gadiem, sākot ar agrīniem cilvēku rakstiem -ķīļrakstiem, taču zinātniekiem ir aizdomas, ka skūpstīšanās varētu būt sākusies jau pirms 100 000 gadu. Tas varētu būt bijis bioloģisks instruments potenciālā partnera imūnsistēmas izslēgšanai. Veisa saka: "Siekalas satur hormonus, kā arī informāciju par cilvēka gēniem, kas norāda, cik saderīgas ir jūsu imūnsistēmas."

Lūpas ir viena no jutīgākajām ķermeņa daļām, tāpēc skūpstīšanās ar kādu ir veids, kā viņu labāk iepazīt.

Foto: pixabay.com

Suzanna Veisa skaidro, ka "ir arī pētījumi, kas liecina, ka sabiedrībās, kurās cilvēki valkā vairāk apģērbu, ir lielāka iespēja skūpstīties. Tas var būt tāpēc, ka seja ir vienīgā ķermeņa daļa, kas ir atklāta, kamēr pārējā ķermeņa daļa ir pārklāta ar drēbēm, un cilvēki alkst pēc kontakta āda pret ādu."

Arī skūpstīšanās, iespējams, ir sākusies caur mūsu primātu senčiem, jo ​​tas ir veids, kā mātei nodot iepriekš sakošļātu pārtiku bērnam. Tas ir ieradums, ko izmanto daudzas sugas. Zīdaiņi dabiski izmanto savu muti zīdīšanai, tāpēc ēdiena došana zīdainim no mutes mutē varēja būt dabisks nākamais solis, kad bērns pāriet no mātes piena uz pārtiku.

Skūpstīšanās var spēlēt svarīgu lomu tajā, ko izvēlamies par partneri. Papildus tam, ka mēs sniedzam mums bioloģisko informāciju, Veisa saka, ka "lūpas ir viena no jutīgākajām ķermeņa daļām, tāpēc skūpstīšana ir veids, kā viņu labāk iepazīt." Tā kā cilvēkiem ir vājāka oža nekā daudzām citām sugām, skūpstīšanās ir arī veids, kā tuvināties citai personai un uzzināt, kā jūsu ķermenis reaģē uz viņu feromoniem.

Psiholoģiskie un emocionālie aspekti

Foto: pixabay.com

Pazīstams kā mīlestības hormons, oksitocīns ir galvenais, lai palīdzētu mums justies saistītiem vienam ar otru. Skūpstīšanās var likt mūsu ķermenim to radīt, taču tas nav pierādīts visiem dzimumiem.

Veisa skaidro: "Kāds pētījums atklāja, ka skūpstīšanās palielina oksitocīna - hormona, kas iesaistīts saišu veidošanā - līmeni vīriešiem, bet ne sievietēm." Viņa piebilst, ka "oksitocīns parasti izdalās tādu aktivitāšu laikā kā glāstīšana un sekss, tāpēc, ja skūpstīšanās tiktu apvienota ar šīm aktivitātēm, tas, iespējams, atbrīvotu oksitocīnu."

Pat ja nav pierādīts, ka tas izraisa oksitocīna izdalīšanos, skūpstīšanai joprojām ir psiholoģiskas un emocionālas priekšrocības. "Tā ir fiziski intīma darbība, tāpēc tā ļauj kādam zināt, ka jums ir pievilcība vai pieķeršanās," atzīmē Veisa.

Skūpstīšanās ir veids, kā kādu labāk iepazīt, un tas var būt labs rādītājs tam, vai būsi piemērots turpmākai tuvībai. Un pat tad, ja viss neiet tālāk, skūpstīšanās var būt jautra. Tas var atbrīvot citus laimes hormonus, piemēram, serotonīnu un dopamīnu, kā arī pazemināt stresa līmeni.

Sociālās un kultūras ietekmes

Foto: pixabay.com

Tā kā ne visas kultūras skūpstās, ir loģiski, ka ne visās kultūrās ir vienādi skūpstīšanās ieradumi un prakse. Veisa atzīmē, ka skūpstīšanās noteikumi pat nav konsekventi visā valstī, sakot, ka "pat ASV sociālās normas skūpstīšanās jomā atšķiras atkarībā no subkultūras."

Viņa skaidro: "Piemēram, reliģiskajās kopienās var sagaidīt, ka kāds dodas uz vairākiem randiņiem un pirms skūpstīšanas kādam ir uzticīgs. Tādās vietās kā naktsklubi, reivos un bāros skūpstīšanās var būt jautra darbība, bet pēc nakts beigām skūpstīšanās ir aizliegta, jo tā tiek uzskatīta par pārāk intīmu.

Vienalga kādas subkultūras daļa esat, lai kādu skūpstītu, piekrišana ir ļoti svarīga. Ideālā gadījumā jūs vispirms varat jautāt mutiski, un vismaz jums ir jābūt ļoti skaidram, ka otras personas ķermeņa valoda ir pretimnākoša. Ja kāds ir no kultūras, kurā skūpstīšanās ir retāk izplatīta, doma par to vienkārši var būt viņam nepieņemama. Pirms sākat fiziski intīmas attiecības ar jaunu cilvēku, vispirms parunājiet ar viņu par viņa komforta līmeni.

Ieguvumi un riski veselībai

Foto: pixabay.com

Skūpstīšanās ir divvirzienu ceļš, kad runa ir par mūsu veselību, gan sniedzot priekšrocības, gan radot riskus. Kāda ir ietekme un ko tas var atstāt uz mūsu ķermeni.

Pozitīvi ir tas, ka skūpstīšanās ar vienu un to pašu cilvēku ilgākā laika periodā var stiprināt abu imūnsistēmas. "Viens pētījums atklāja, ka partneriem, kuri bieži skūpstījās, bija līdzīgi mutes mikrobiomi, kas nozīmē, ka baktērijas tika pārnestas starp abām mutēm," saka Veisa, kura piebilst, ka "lai gan tas varētu izklausīties slikti, tas ietver arī labās baktērijas, kas palīdz cīnīties ar infekcijām."

No otras puses, skūpstīšanās var mūs atvērt arī daudzām negatīvām baktērijām un vīrusiem. Jūs varat pārnēsāt baktērijas, sākot no aukstumpumpām līdz saaukstēšanās slimībām un beidzot ar COVID. Tādas slimības kā mononukleoze, kas pazīstama kā "skūpstīšanās slimība", var atstāt jūs darbnespējīgu uz mēnesi.

Skūpstīšanās ir biežāk sastopama sabiedrībās ar stingrāku mutes dobuma higiēnu. Tā kā tādas slimības kā smaganu slimības var pārnēsāt skūpstoties, laba mutes dobuma higiēna ir svarīga, lai skūpstīšanās nevienam nenodarītu kaitējumu.

Personiskās un intīmās attiecības

Vai pāris var būt laimīgs kopā bez skūpstiem? Tāda lieta var būt iespējama, taču skūpstīšanās noteikti nesāpēs, un tas var būt attiecību apmierinātības rādītājs. "Pāri, kuri skūpstās biežāk, ir vairāk apmierināti ar savām attiecībām," saka Veisa. "Patiesībā šķiet, ka skūpstīšanās vairāk ietekmē apmierinātību ar attiecībām nekā dzimumakts. Pāriem, kuri skūpstās bieži, ir arī labāka seksuālā dzīve," viņa piebilst.

Ir daudz veidu skūpstu, un tie ne visi ir seksuāli. Vecāki ar labunakti noskūpsta savus bērnus, mēs skūpstām savus mājdzīvniekus, un draugi sveicienā bieži skūpsta uz vaiga. Skūpsts ir veids, kā izteikt pieķeršanos, tāpat kā apskāviens.

Foto: pixabay.com

Un mūsu romantiskajām attiecībām tās var būt viena no ilgmūžības atslēgām. "Ja vēlaties, lai jūsu attiecības būtu ilgstošas, neaizmirstiet noskūpstīt savu partneri izejot pa durvīm, pārnākot mājās, sakot ar labunakti vai jebkurā laikā, kad tas ir ērti," iesaka Veisa. "Ja jūs varat iegūt ieradumu, jūs varēsit baudīt priekšrocības katru dienu," viņa piebilst.

Paturiet prātā

  • Skūpstīšanās ir raksturīga tikai cilvēkiem un mūsu brālēniem primātiem, kuri, iespējams, to ir nodevuši mums. To dara tikai puse cilvēku, galvenokārt apgabalos ar daudzām sociālajām klasēm un stingru mutes dobuma higiēnu. Tas ir veids, kā izteikt emocijas, pieķeršanos un pievilcību atkarībā no skūpsta veida, un tas ir kaut kas, kas patīk daudziem cilvēkiem.

Foto: pixabay.com

  • Skūpstīšanās var stiprināt mūsu imūnsistēmu, taču tā var arī apdraudēt mūsu veselību atkarībā no tā, ar ko mēs skūpstāmies. Ja skūpstāties ar kādu romantiski, jums vienmēr vispirms jāsaņem piekrišana, jo tā ir fiziski intīma darbība. Mēs kā cilvēki to izbaudām, jo ​​tas izdala ķīmiskas vielas, palīdz mums justies saistītiem vienam ar otru un var mazināt stresu.
  • Skūpsti ir bez maksas, jautri, un tas palīdz attiecībām attīstīties.

Lasi arī: Šīs ir kaislīgākās zodiaka zvaigžņu zīmes

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais