Kādi pieķeršanās veidi pastāv un kā tas ietekmē mūsu attiecības?

© Foto: pixabay.com

Pieķeršanās teorija balstās uz domu, ka attiecību veidi, kas mums ir ar mūsu primārajiem aprūpētājiem bērnībā, ietekmē mūsu personību un turpmākās attiecības. Ko var mainīt, kļūstot pieaugušajiem, lai veidotu spēcīgu un uzticamu komunikāciju ar partneriem, kolēģiem un priekšniekiem. 

Psihiatrs Džons Boulbijs bija pirmais, kas izvirzīja piesaistes teoriju. Tas bija tāds, ka bērniem jājūtas droši piesaistītiem saviem primārajiem aprūpētājiem, bet, ja tas nenotiek, rodas emocionāla disregulācija. Boulbija teoriju tālāk attīstīja psiholoģe Mērija Ainsvorta un pētnieki Mērija Meina un Džūdita Solomona, kuri kopā aprakstīja četrus pieķeršanās veidus: drošu pieķeršanos, izvairīgu pieķeršanos, nemierīgu pieķeršanos un neorganizētu pieķeršanos, raksta verywellmind.com.

Kā pieķeršanās četri stili var ietekmēt mūsu emocionālo labsajūtu, garīgo veselību un attiecības ar citiem.

Droša pieķeršanās

Foto: pixabay.com

Tas tiek uzskatīts par veselīgāko pieķeršanās stilu. Cilvēkus, kuriem veidojas droša pieķeršanās, visticamāk, ir audzinājuši vecāki, kuri bija jutīgi pret viņu vajadzībām, konsekventi par viņiem rūpējās un nodrošināja drošību. Pēc pētnieku domām, vecākiem ir jātiecas pēc šāda veida pieķeršanās, un tas nodrošina, ka bērni izaug par emocionāli stabiliem pieaugušajiem, kuri spēj veidot pozitīvas attiecības ar citiem.

Ietekme uz emocionālo un garīgo veselību. Droša pieķeršanās stils ir saistīts ar emocionālo stabilitāti, drošību un pašapziņu. Droši piesaistīti cilvēki bieži ir sirsnīgi un līdzjūtīgi pret citiem. Viņi parasti ir emocionāli nobrieduši, paši sevi pārvalda un viņiem ir veselīgs pašapziņas līmenis. Cilvēkiem, kuriem ir drošas pieķeršanās pazīmes, ir mazāks depresijas risks un viņi mēdz labāk tikt galā sarežģītās situācijās.

Kā droša pieķeršanās ietekmē attiecības. Pētījumi ir parādījuši, ka droša pieķeršanās ir saistīta ar veselīgām un laimīgām attiecībām, un cilvēki, kas audzināti ar šo pieķeršanās stilu, biežāk iesaistās ilgtermiņa romantiskās attiecībās. Cilvēki ar drošu pieķeršanos, visticamāk, piedzīvos gandarījumu un apņemšanos attiecībās ar partneriem. Viņu attiecībās mēdz būt mazāk konfliktu, un ir mazāka iespēja, ka tās beigsies ar šķiršanos.

Izvairīga pieķeršanās

Foto: pixabay.com

Izvairīga pieķeršanās ir nedrošas pieķeršanās veids, kurā bērns jūtas nedrošs un mazāk reaģē uz vecāku jūtām un emocijām. Tiek uzskatīts, ka šāda uzvedība rodas tāpēc, ka viņš ir saņēmis ziņu no sava aprūpētāja, ka viņa jūtas nav svarīgas un nav vērā ņemamas. Šāda veida pieķeršanās var veidoties arī tad, ja aprūpētājs nereaģē uz bērna pamatvajadzībām. Atbildot uz to, zīdainis emocionāli atkāpjas sevī un izvairās no kontakta ar savu aprūpētāju. Tas ir aizsardzības mehānisms: zīdainis kļūst emocionāli noslēgts, lai izvairītos no turpmākas noraidījuma.

Ietekme uz emocionālo un garīgo veselību. Cilvēki ar izvairīgām pieķeršanās iezīmēm bieži ir emocionāli attālināti, šķiet, ka viņiem maz rūp citi, un viņiem šķiet, ka viņi nevar paļauties uz citu atbalstu, izņemot viņu pašu. Viņiem var trūkt siltuma vai draudzīguma, un viņiem mēdz būt zems emocionālās labklājības līmenis. Šie cilvēki bieži izturas nelaipni pret citiem, lai gan viņi paši var būt diezgan pārliecināti par sevi. Viņi bieži ir noslēgti un antisociāli.

Kā izvairīga pieķeršanās ietekmē attiecības. Cilvēkiem ar izvairīgu pieķeršanos var būt grūtības iesaistīties mīlošās un drošās attiecībās. Viņi bieži neuzticas citiem un dod priekšroku palikt pēc iespējas neatkarīgi. Viņi arī bieži baidās no citu cilvēku emocionāla noraidījuma un tādējādi atturas dalīties savās ievainojamībās. Viņi var neizrādīt siltumu vai līdzjūtību, kas var apgrūtināt attiecības.

Nemierīga pieķeršanās

Foto: pixabay.com

Tas ir vēl viens nedrošas pieķeršanās veids. Tāpat kā ar izvairīgu pieķeršanās, aprūpētāji šiem bērniem nebija emocionāli pieejami vai līdzjūtīgi. Šis pieķeršanās veids var attīstīties arī aprūpētāja nevērības vai ļaunprātīgas izmantošanas rezultātā. Tomēr, atšķirībā no izvairīgas pieķeršanās cilvēkiem, nemierīgi piesaistīti cilvēki reaģē uz nedrošību, izrādot augstu baiļu vai trauksmes līmeni. Viņi var būt īpaši “pieķērušies” saviem aprūpētājiem un dzīvo pastāvīgās bailēs no noraidījuma.

Ietekme uz emocionālo un garīgo veselību. Cilvēkiem ar nemierīgu pieķeršanos var būt augsts neirotisma līmenis: zema pašcieņa un šaubas par sevi. Viņi var būt intraverti un viņiem ir grūtības citiem atvērties. Viņiem var būt grūtības tikt galā ar sarežģītām situācijām vai būt neatkarīgiem.

Kā nemierīga pieķeršanās ietekmē attiecības. Attiecības var būt sarežģītas cilvēkiem, kuriem ir trauksmainas attiecības. Viņi pastāvīgi baidās pamest, un attiecībās viņiem ir nepieciešama augsta līmeņa aprūpe. Viņi var šķist pārāk atkarīgi un tiem var nebūt atbilstošu robežu. Viņi mēdz uzskatīt, ka attiecībās kaut kas nav kārtībā, un var uztvert neesošus konfliktus.

Neorganizēta pieķeršanās

Foto: pixabay.com

Šis ir trešais nedrošā pieķeršanās veids. Šāda veida pieķeršanās gadījumā zīdainis piedzīvo aprūpētāju emocionālās atsaucības trūkumu, bet tā vietā, lai izrādītu izvairīgu vai nemierīgu uzvedību, viņi uzrāda nekonsekventu vai neorganizētu uzvedības modeli. Tiek uzskatīts, ka neorganizētu pieķeršanos var izraisīt vecāki, kuri ir paši pieredzējuši neatrisinātas traumas vai vardarbību. Tomēr neorganizēta pieķeršanās var attīstīties arī intensīvu baiļu dēļ no aprūpētāja, kas var būt arī traumas, nolaidības vai ļaunprātīgas izmantošanas rezultāts.

Ietekme uz emocionālo un garīgo veselību. Neorganizēta pieķeršanās ir saistīta ar emocionālu nestabilitāti un tieksmi uz kontrolējošu vai stingru personību. Šāda veida pieķeršanās dažkārt ir saistīta ar robežlīnijas personības traucējumiem (BPD), kam raksturīgs augsts impulsivitātes līmenis, problēmas ar pašidentitāti un grūtības veidot stabilas emocionālas attiecības ar citiem.

Kā neorganizēta pieķeršanās ietekmē attiecības. Cilvēkiem, kuriem ir neorganizētas pieķeršanās pazīmes, var būt ievērojamas grūtības veidot jēgpilnas un ilgstošas ​​attiecības. Tāpat var būt ļoti grūti uzturēt attiecības ar kādu, kuram ir nesakārtots pieķeršanās stils. Tas ir tāpēc, ka šāda veida cilvēki var kontrolēt un pat censties sodīt tos, kas viņiem nepiekrīt vai dara to, ko viņi nevēlas. Cilvēkiem, kas ir attiecībās ar kādu, kam ir neorganizēts pieķeršanās stils, bieži var justies kā sardzē vai "dzīvo uz adatām".

Vai ir iespējams mainīt pieķeršanās veidu?

Foto: pixabay.com

Ir svarīgi paturēt prātā, ka šie pieķeršanās stili nav “iesaistīti jūsu DNS”. Cilvēki, kuri bērnībā piedzīvojuši nedrošu pieķeršanos, var dziedināt un veidot veselīgas attiecības ar citiem.

Pirms sākat vainot citus cilvēkus savās problēmās ar saviem vecākiem, ir svarīgi atzīmēt, ka pieķeršanās stili, kas izveidoti agrā bērnībā, ne vienmēr ir identiski tiem, kas parādās pieaugušā vecumā.

Arī vēlākajai pieredzei ir nozīme. No zīdaiņa vecuma līdz pilngadībai pagājis daudz laika. Visai pieredzei ir arī liela nozīme jūsu pieķeršanās stilu veidošanā. Tiek uzskatīts, ka pieķeršanās veidošanā daļēja nozīme ir arī pamata temperamentam.

Un šī nekonsekvence ir cerības stars ikvienam, kurš jautā: "Kā es varu mainīt savu pieķeršanās stilu?"

Ir svarīgi saprast, ka pārmaiņas nav saistītas ar sevis izgudrošanu no jauna, bet gan ar nosacītu reakciju slāņu atklāšanu un jūsu raksturīgo drošas pieķeršanās spēju izmantošanu.

Psiholoģijas un neirozinātnes pētījumi sniedz pārliecinošus pierādījumus tam, ka mūsu smadzenes un uzvedība ir veidojama un ka pieaugušo pieķeršanās stili var mainīties.

Izmantojot konsekventu un pozitīvu attiecību pieredzi, cilvēki ar nedrošu pieķeršanās stilu var atrast drošākus saziņas veidus. Panākumu atslēga ir tādu attiecību veidošana, kas nodrošina drošību, sapratni un atsaucību — tās pašas sastāvdaļas, kuru izstrādes laikā bieži pietrūkst tiem, kam ir nedrošas pieķeršanās.

Sava pieķeršanās stila atpazīšana ir pirmais solis ceļā uz pārmaiņām. Tas ir tāpat kā gaismas ieslēgšana tumšā telpā, izceļot modeļus un ieradumus, kas kādreiz bija automātiski un neapzināti.

Droša pieķeršanās stila attīstīšana ir kā dārza kopšana. Tas prasa pacietību, aprūpi un piemērotus apstākļus. Šeit ir daži padomi, kas jums palīdzēs:

  • meklējiet izpratni: iedziļinieties sava pieķeršanās stila saknēs. Izpratne par tās izcelsmi var būt atbrīvojoša un apgaismojoša;
  • aptveriet savu ievainojamību: ļaujiet sev būt neaizsargātam attiecībās. Tas ir spēks, nevis vājums;
  • praktizējiet uzmanību: pievērsiet uzmanību savai mijiedarbībai ar apkārtējo pasauli. Uzmanība palīdz pārtraukt reaktīvās uzvedības modeļu ciklu;
  • attīstīt veselīgas attiecības: ieskauj sevi ar cilvēkiem, kuri kas tevi ciena un atbalsta. Veselīgas attiecības ir augsne drošas pieķeršanās izaugsmei;
  • dodiet priekšroku dziedināšanai: pievērsieties pagātnes traumām un dziediniet no tām. atcerieties, ka pieķeršanās brūču dzīšana ir process, kas prasa laiku un līdzjūtību pret sevi.

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais