Uzturvielām bagātas maltītes palīdz senioriem ierobežot kalorijas

© Foto: depositphotos.com

“Novecošanās process ir neizbēgams. Daudzi faktori ietekmē mūsu vecumu, tostarp, ģenētika, vide, ēdiens un dzīvesveida izvēle. Dažus no šiem faktoriem mēs varam kontrolēt, bet citus nevaram. Lai uzlabotu labsajūtu konkrētā vecumā, ir svarīgi koncentrēties uz faktoriem, ko varam kontrolēt saviem spēkiem,” raksta extension.usu.edu.

Dzīvesveida izvēle ir svarīgs faktors, ko varam kontrolēt. Tie ietver fiziskās aktivitātes, ēšanas paradumus, kā arī tabakas un alkohola lietošanu.

Statistika nemelo

No astoņiem visbiežāk sastopamajiem nāves cēloņiem pieaugušajiem vecumā no 65 gadiem, daži tiek uzskatīti par hroniskām slimībām un tos var novērst vai pārvaldīt, izvēloties dzīvesveidu. Neskatoties uz to, apmēram 80% gados vecāku pieaugušo ir viena hroniska slimība un 50% gados vecāku cilvēku ir divas vai vairākas hroniskas slimības.

Foto: Pexels.com

Koncentrējoties uz veselīga uztura modeli un regulārām fiziskām aktivitātēm, var samazināt hronisku slimību risku vai palīdzēt pārvaldīt hroniskas slimības, uzlabot enerģiju, palīdzēt kontrolēt svaru un daudz ko citu.

Novecošana var būt patīkams process, ja indivīds izvēlas ievērot veselīgu uzturu visas dzīves garumā un vecumā. Lai gan indivīda veselību nosaka visas dzīves garumā izdarītās izvēles, pašreizējā dzīvesveida izvēle joprojām ietekmē veselību.

Pētījumi liecina, ka, ja gados vecāki pieaugušie ievēro veselīgu ēšanas modeli, tas būs saistīts ar uzlabotu uztura stāvokli, dzīves kvalitāti un mirstību. Veselīgs ēšanas modelis ir definēts kā tāds, kas atbilst ikdienas kaloriju un uzturvielu uzņemšanas ieteikumiem.

Lai gan var šķist, ka ir vienkārši, ievērot ikdienas kaloriju un uzturvielu ieteikumus, tas var būt grūtāk, jo indivīds noveco.

Novecošanās process izraisa fizioloģiskas izmaiņas, kas var ietekmēt vajadzību pēc kalorijām un barības vielām.

Muskuļu masas samazināšanās

Foto: Pexels.com

Kaloriju skaits, kas indivīdam katru dienu ir nepieciešams, samazinās līdz ar vecumu. Ir divi galvenie iemesli, kāpēc kaloriju daudzums samazinās.

Viens no iemesliem ir muskuļu masas samazināšanās. Muskuļi ir metaboliski aktīvāki nekā tauki. Tas nozīmē, ka muskuļu masa sadedzina vairāk kaloriju nekā tauku masa.

Ja indivīdam ir lielāka muskuļu masa, viņš sadedzina vairāk kaloriju. Diemžēl līdz ar vecumu muskuļu masa samazinās, kā rezultātā samazinās kopējais dienā nepieciešamo kaloriju skaits.

Foto: Pexels.com

Vēl viens faktors, kas ietekmē ikdienas kaloriju vajadzības, ir fiziskās aktivitātes. Ja vecāki ļaudis nav tik fiziski aktīvi, tad tas samazina kopējo dienā patērēto kaloriju skaitu.

Tā kā gados vecākiem pieaugušajiem ir nepieciešams mazāks kaloriju daudzums, viņiem var būt grūti ievērot ēšanas modeli, kas atbilstu viņu uzturvielu prasībām, nepārsniedzot kaloriju prasības.

Viens no veidiem, kā plānot ēšanas modeli, kas ļauj senioriem apmierināt uzturvielu vajadzības, nepārsniedzot kaloriju vajadzību, ir ēst vairāk barības vielu saturošu pārtiku un ēst mazāk enerģētisku pārtiku.

Veselīga uztura modelis

Foto: depositphotos.com

Uzturvielām bagāti pārtikas produkti ir pārtikas produkti, kas satur vairāk barības vielu un mazāk kaloriju.

Uzturvielām bagātu pārtikas produktu piemēri ir dārzeņi, augļi, veseli graudi, pākšaugi, rieksti un sēklas, piena produkti ar zemu tauku saturu un liesi olbaltumvielu avoti.

Šie pārtikas produkti ir bagāti ar uzturvielām, un tie ir lieliska uztura izvēle gados vecākiem cilvēkiem, lai iekļautos veselīga uztura modelī.

Enerģijas bagāti produkti un blīvi pārtikas produkti

Foto: Pexels.com

Enerģijas bagāti pārtikas produkti var būt daļa no veselīga uztura, taču tie ir jāierobežo. Enerģijas bagāti pārtikas produkti nav jāmarķē kā slikti pārtikas produkti vai jāizslēdz no indivīda uztura.

Tā vietā ir svarīgi atrast līdzsvaru starp uzturvielām bagātu un enerģētisko pārtiku.

Enerģētiski blīvi pārtikas produkti ir pārtikas produkti, kas satur vairāk kaloriju un mazāk barības vielu.

Enerģijas bagātu pārtikas produktu piemēri ir maizes izstrādājumi - cepumi, kūkas, saldējums, ar cukuru saldināti dzērieni, konfektes, čipsi un citi.

Lielisks veids, kā atrast līdzsvaru starp uzturvielām bagātu un enerģētisko pārtiku, ir plānot uzturvielām bagātas maltītes.

Ēdot uzturvielām bagātu maltīti, var samazināt kopējo kaloriju skaitu un palielināt uzturvielu skaitu, ko indivīds patērē ēdienreizes laikā.