Pieci padomi, kā runāt ar bērniem par karu

© Foto: pexels.com

Vairāk nekā 800 dienas Ukraina cīnās par savu Tēvzemi. Tas ir atstājis sekas Latvijā, arī uz bērniem. 2022.gada 24. februāris šokēja visus. Bailes ir tās, kas neļauj gulēt mierīgi, jo neviens nezina, kas sekos.

Sākās Krievijas karš pret Ukrainu, bet, lai kā mēs vēlētos, diemžēl neviens nevar aizbēgt no realitātes. Tas, ko redzam televīzijā un ko raksta mediji, ir gluži kā ēna, kas visur seko. Karš rada ne tikai paniskas bailes un stresu, bet arī skumjas, nemieru un pat dusmas.

Foto: pexels.com

Kara draudos īpaši svarīgi ir izglītot bērnus, jo neviens nezina, kas notiek viņu prātos un ko viņi ar savu nezināšanu un bailēm var sev nodarīt.

Tieši tāpēc viena no svarīgākajām lomām, ko vecāki spēlē bērna dzīvē, ir nodrošināt viņu drošību, īpaši satricinājumu laikā. Pieci padomi, kā runāt ar bērniem par karu un konfliktiem, kā arī par to, kā sniegt atbalstu, lai mazinātu bailes.

Uzziniet, kādas ir viņu raizes

Foto: pexels.com

Jautājiet, ko bērni ir dzirdējuši par karu no citiem un kā tas viņiem liek justies. Atrodiet sev ērtu laiku, piemēram, ģimenes pusdienu, vakariņu laikā, kad mierīgi varat pajautāt, kas bērnus nomāc.

Centieties izvairīties no sarunas par karu tieši pirms gulētiešanas, jo tas var radīt lielākas bailes un apgrūtināt miegu. Neviens nevēlas, lai bērni murgotu.

Svarīgi ir pievērst rūpīgu uzmanību arī savām emocijām. Bērni perfekti prot lasīt emocijas un pazīst savus vecākus labāk nekā kādam varētu šķist.

Saņemot atbildes uz svarīgiem jautājumiem, iestāsies zināms miers, jo neziņā dzīvot nav veselīgi.

Saglabājiet mieru

Foto: pexels.com

Lai gan bērniem ir visas tiesības zināt, kas notiek pasaulē, pieaugušajiem vajadzētu izmantot gudrību un viedumu, cik detalizēti var stāstīt par karu. Izmantojiet vecumam atbilstošus vārdus un vērojiet viņu reakciju.

Jūs vislabāk pazīstat savu bērnu. Galvenais ir nomierināt viņus, mazināt bailes un neziņu. Arī iznīcināt dusmas, pārliecinot bērnus, ka viņiem nekas nedraud, ka viņi ir drošībā.

Atgādiniet bērniem, ka nemitīgi tiek meklēts risinājums

Foto: pexels.com

Atgādiniet viņiem, ka instances visā pasaulē smagi strādā, lai apturētu konfliktu un rastu risinājumu. Nešaustiet sevi, ja nav atbilžu uz visiem bērna jautājumiem, piemēram, “Kad karš beigsies?” “To es nezinu, bet ceru, ka pēc iespējas drīzāk!” tieši tā arī godīgi atbildiet.

Tāpat atgādiniet, ka Latvijā ir attiecīgās organizācijas, kas katru dienu strādā, lai Latvijā būtu droši.

Koncentrējieties uz tiem, kas dara labu

Foto: pexels.com

Bērniem ir svarīgi zināt, ko cilvēki dara to labā, kas cieš no kara. Atgādiniet to, ka arī Latvija ir uzņēmusi tūkstošiem ģimeņu no Ukrainas. Ir dažādas organizācijas, kas bēgļiem palīdz psiholoģiski un arī finansiāli.

Runājiet ar bērniem par veidiem, kā viņi var palīdzēt. Izrunājiet dažādus scenārijus.

Vērojiet bērnu uzvedību

Foto: pexels.com

Turpiniet skatīties ziņas un lasīt medijus, kas katru dienu informē par Krievijas karu pret Ukrainu. Tāpat ir svarīgi vērot bērna uzvedība. Ja jūs, vecāki, manat izmaiņas atvašu uzvedībā un ikdienā, kā arī piedzīvojat bērna murgus vai miega traucējumus naktīs, ir vērts padomāt par psihologa palīdzību. Terapeits palīdzēs tikt galā ar bailēm, dusmām un skumjām. Nav nekas svarīgāks par veselu bērnu, tāpēc meklējiet palīdzību, ja tāda ir nepieciešama.

Dzīvesstils

Svētdienas bez pankūkām nav svētdienas turklāt jebkurā gadalaikā, arī vasarā. Tam piekrīt Pipars, kurš dalās ar pankūku recepti, kas būs ne tikai garšīga, bet arī veselīga.

Svarīgākais