Otrais trimestris ir laiks no 14. nedēļas līdz 27. nedēļai un 6 dienām. Šis ir tas brīdis, kad parasti dzīve jau krāsojas gaišākās krāsās. Salīdzinoši ar pirmo trimestri iestājas miera periods.

Bīstamākais laiks - toksikoze, neizpratne par notiekošo, pārsteiguma moments, smaku nepatika, miegs un tajā pašā laikā bezmiegs, neizskaidrojamais nogurums, biežā vēlme apmeklēt labierīcības un tad pēkšņi aizcietējumu problēmas - tas jau var sākt likties normāli, ar visu jau aprasts un no toksikozes var jau sākt atvadīties. Protams, neaizmirstam, ka katrs ķermenis ir unikāls un katra grūtniecība ir individuāla.

Publicitātes foto

Ko var darīt grūtniece?

Tātad, ja viss norit fizioloģiski, ar pacientēm tiekamies ik 4 nedēļas. Šajā laikā jau grūtniecēm atļauju un rekomendēju apmeklēt grūtniecēm paredzētas ūdens vingrošanas, jogas, pilates, nūjošanas nodarbības. Vienmēr saku, ka nav tādi sporta veidi, kas ir izdomāti grūtniecēm. Tāpēc visu darām saprātīgi un tā, lai nav diskomforts. Intensitātei jābūt tik lielai, lai varētu brīvi sarunāties, bez elpas trūkuma. Arī tiek dota zaļā gaisma ceļojumiem, jo bīstamais posms ir garām, līdz ar to lidošanai nav aizliegumu, bet iesaku pirms tam noskaidrot, vai nav nepieciešams ārsta izraksts, ka atļauts lidot, jo katrai avio kompānijai savi noteikumi, tas tā zināšanai, lai neizbojātu brīvdienas. Un noteikti neaizmirstam valkāt vēnu kompresijas zeķes.

Beidzot varam arī atcerēties, ka esam sievietes, seksuālas būtnes, kam arī ir savas vēlmes. Ja nav “aizliegumi” no ārsta puses, varam baudīt intīmo tuvību. Sievietēm libido ir ļoti atšķirīgi, tāpēc noteikti nesalīdzinām sevi ar draudzenēm. Tas ir normāli, ja vienai mīlēties gribēsies katru dienu, bet citai pēc tā nebūs vēlmes. Mēs katra esam veidotas, kā unikālas būtnes, tas ir jāatceras un ar to arī esam tik brīnišķīgas.

Publicitātes foto

Fiziska piepūle

Samērā bieži praksē nākas piedzīvot un novērot, ka pēc brīvdienām, ja bijusi kāda lielāka fiziska piepūle, zvana paciente un saka: ”Man ir velkoša sajūta vēdera lejas daļā, dažreiz pat parādās “smērēšanās”.” Protams, mums - speciālistiem - uz to ir jāreaģē. Atbraucot uz klīniku un veicot USG, izteikti redzams dzemdes tonuss, kas visticamāk radies pārāk lielas slodzes un piepūles dēļ. Tad mēs nozīmējam terapiju un miera režīmu. Tāpēc vēlreiz visu darām ar prātu un nepārspīlējot. Šajā periodā var parādīties arī aizdusa, jo palielinās cirkulējošo asiņu tilpums, tas notiek tāpēc, lai tavs auglis tiktu pietiekami apgādāts ar skābekli. Runājot par skābekli, ja gadās saslimt, un īpaši ar visiem zināmo COVID 19 infekciju, grūtniecēm ir ļoti svarīgi sekot līdzi skābekļa saturācijai, lai gaidāmais auglis neciestu no skābekļa bada.

Publicitātes foto

Ķermeniski būs lielas pārmaiņas. Vizuāli var sākt parādīties brūna svītriņa uz vēdera, to izraisa hormonālais fons, izdalās melanīns, kas ir pigmentācijas viela. Arī citur uz ķermeņa pigmenti var pastiprināties, tāpēc, ja ir tendence uz tiem, noteikti, ejot saulē, iesaku lietot speciālus krēmus ar SPF aizsardzību.

Vienmēr, atrodoties saulē, piesedzam vēderu, jo auglis atrodas augļūdeņos, tiešie saules stari tos uzkarsē, un auglim tas rada lielu diskomfortu un var būt bīstami.

Vēders vizuāli palielināsies, tāpēc arī ādas kopšanai ir liela nozīme, lai maksimāli sevi pasargātu no strijām. Parasti iesaku eļļas, kas ir dabīgas un bez liekām smaržvielām.

Publicitātes foto

Apmēram 18., 19. nedēļā jaunā māmiņa jau var sajust augļa kustības, ir pacientes, kas atzīmē, ka jūt ātrāk. Pavisam iespējams, bet visticamāk lielākai daļai tas būs tuvāk 20. nedēļām. Pirmdzemdētājas kustības var just vēlāk, salīdzinot ar grūtniecēm, kurām šī nav pirmā grūtniecība. No sākuma grūti saprast, vai tas ir kāds gaisa burbulis, kas iziet cauri zarnām, vai kuņģis, kas cenšas tikt galā ar kārtējo maltīti, sajūtas ir pavisam līdzīgas, tādas vieglas tirpiņas pāriet pāri vēderam. Šo sajūtu gaida daudzas mammas, jo tad fakts par grūtniecības esamību ir pavisam reāls un arī pati māmiņa var sekot līdzi kustībām un mierināt sevi, ka ar mazuli viss ir kārtībā, jo katra kustība to apstiprina. Nedēļām ejot, kustības paliks izteiktākas un jūtamākas.

Apetīte palielinās

Tā kā toksikoze lielākai daļai ir aiz muguras, tad apetīte arī sāk pieaugt. Dienā var pielikt papildus vienu, divas maltītes. Labāk ēst bieži, bet mazas porcijas. Mums visiem zināmā pārēšanās sajūta nenāks par labu. Otrajā trimestrī uzņemtās enerģijas daudzumu dienā jāpalielina par 300 kcal. Ļoti svarīgi ir uzņemt Omega 3 taukskābes. Parasti tās rekomendēju uzņemt papildus ar uztura bagātinātajiem, bet tāpat neaizmirstot, ka 2 reizes nedēļā uzturā jāiekļauj zivis. Pierādīts, ka Omega 3 taukskābes palīdz nodrošināt auglim galvas smadzeņu un tīklenes attīstību, mazina nākotnē bērnam sirds asinsvadu slimību risku, kā arī samazina priekšlaicīgu dzemdību risku.

Publicitātes foto

Tāpat kā pirmajā trimestrī šķiedrvielu uzņemšanai ir liela nozīme. Tas nepieciešams aizcietējumu un hemoroīdu profilaksei, kā arī samazina gestācijas diabēta un preeklampsijas risku. Kā un ar ko uzņemt ? Tie ir pilngraudu produkti, pākšaugi, dārzeņi, rieksti, žāvēti un svaigi augļi. Tagad pavasaris ir klāt, jaunie dīgsti ir brīnišķīgs mikroelementu un vitamīnu avots. Liekam salātos, taisām smūtijus, dodam organismam enerģiju pēc ziemas perioda. Tajos ir arī mums vajadzīgais dzelzs, jo, grūtniecībai progresējot, hemoglobīna līmenis un dzelzs rezerves organismā samazinās, tāpēc ir svarīgi ar asins analīžu palīdzību sekot tam līdzi, nepieciešamības gadījumā uzņemt papildus.

No zaļumiem spināti un rukola ir zelta vērtībā. Tie paaugstina hemoglobīna līmeni, palīdz tikt vaļā no liekā holesterīna un ir ieteicama lietošanai tiem, kas saskaras ar mazasinību.

Regulāra rukolas lietošana labvēlīgu ietekmi izdara arī uz tiem, kas sirgst ar cukura diabētu. Rukola ir neaizvietojams vitamīnu un mikroelementu avots, kas īpaši ieteicama lietošanai grūtniecības laikā. Laktācijas laikā tā palīdz arī piena izstrādes procesos.

Pateicoties lielajam vitamīnu saturam un mikroelementiem, rukola ir spēcīgs enerģētiķis, tā ātri tonizē cilvēka organismu, paaugstina darbspējas, normalizē ūdens un sāļu balansu organismā.

Jaunais Varonis

Otrais trimestris ir visaktīvākais augšanas periods. Auglis izaug no 10 cm izmēra līdz pat apmēram 35 cm. Sākumā tas ir neliela avokado izmērā, beigās jau kārtīgas melones izmērā.

Publicitātes foto

Sāk parādīties jau pirmās rakstura iezīmes, viņš prot atšķirt garšas. Piemēram, kad viņš dzer augļūdeņus, ja to garša ir salda, viņa rīšanas reflekss kļūst biežāks, bet, ja garša ir skābena vai rūgtena, reflekss ir vājāks. Viņš var paslēpt sejiņu aiz rokām, var zīst rokas pirkstiņu, var satvert savu kāju. Uz šo laiku ārējie dzimumorgāni bērniņam ir jau attīstījušies, un ar USG palīdzību nosakāms mazuļa dzimums.

Īpaši aktīvi attīstās gremošanas sistēma, auglis visu laiku norij augļūdeņus, nodrošinot sevi ar nepieciešamajām barības vielām un sagatavojot savu barības vadu dzīvei pēc dzimšanas. Trenētas tiek arī plaušas.

Vizuāli izskatās jau pēc proporcionāla maza cilvēciņa, ir aktīvas kustības, savelk rociņas dūrītēs, kauli nostiprinās, orgāni ir attīstīti. Kad auglis pieskaras tava vēdera sieniņai, viņš atgrūžas no tās.

Otrā trimestra beigās auglis ieklausās skaņās, tāpēc klausies klasisku mūziku, viņš to novērtēs . Mammas un tēta balsi, protams, pazīst pats par sevi.

Izmeklējumi otrajā trimestrī

Tagad pastāstīšu par izmeklējumiem, kas jāveic otrajā trimestrī. No 24. grūtniecības nedēļas mēs sākam mērīt Fundus uteri, vienkāršākiem vārdiem sakot, dzemdes augstumu. To atzīmējam gravidogrammā un sekojam līdzi, vai līkne atbilst gestācijas laikam. To dara ar tukšu urīnpūsli, pacientei guļot uz muguras vai nedaudz ieslīpi uz sāniem.

Tāpat kā ierasts, sekojam līdzi arteriālajam asinsspiedienam un svara pieaugumam.

Publicitātes foto

Augļa sirds ehokardiogramma (EHO). Šo izmeklējumu lūdzu veikt riska grupas grūtniecēm un visām, kam grūtniecība iestājusies asistēti. Piemērotākais laiks ir 19. grūtniecības nedēļa pirms otrā trimestra skrīninga, jo tad USG eksperts 2. trimestra skrīninga laikā var pilnvērtīgāk sniegt komentārus un aizpildīt protokolu. Šis izmeklējums arī tiek veikts ar USG iekārtu, neradot nekādu diskomfortu pacientei.

Otrā trimestra skrīnings. To veicam 20. - 21. grūtniecības nedēļās + 6 dienas. Ar USG palīdzību tiek vērtēta augļa augšana, detalizēti izmeklēta augļa anatomija. Ja ir aizdomas par kādu pataloģiju vai anomāliju attīstību, USG eksperts var nozīmēt ģenētiķa konsultāciju. Izmeklējuma laikā eksperts aizpilda protokolu, kura orģināls tiek ielīmēts Mātes pasē.

Rutīnas asins analīzes, urīna analīze. Papildus asins analīzēm apmēram 26. grūtniecības nedēļā (ja ir indikācijas, var veikt arī ātrāk) ir jātaisa orālās glikozes tolerances tests (OGTT). Tests palīdz atklāt cukura vielmaiņas traucējumus jeb gestācijas (grūtnieču) diabētu, kas var parādīties tieši grūtniecības laikā.

Publicitātes foto

Šim testam būs jāvelta divas stundas laika, jāierodas tukšā dūšā. Tātad, aizejot uz laboratoriju, tiks paņemtas asins analīzes. Testa veikšanas laikā tiek izdzerti 75 grami glikozes šķīduma, kas atšķaidīti ar 150-300 ml ūdens. Glikozes šķīdums jāizdzer salīdzinoši īsā 3-10 minūšu laikā. Pēc tam ar asins analīzēm tiek noteikts, kā organisms spēj tikt galā ar lielu cukura daudzumu un vai sievietei ir izmaiņas glikozes tolerancē. Analīzes tiks paņemtas atkārtoti pēc stundas un tad atkal pēc stundas. Šajā laikā nedrīkst būt nekāda veida fiziska aktivitāte, citādāk tests var uzrādīt kļūdainus rezultātus.

Iesaku paņemt līdzi kādu interesantu lasāmvielu, jo laiks šajās situācijās iet ļoti lēnam.

Samērā bieži pacientēm apšķebinās arī dūša, tāpēc iesaku paņemt līdzi citrona šķēlīti un brīdī, kad paliek slikti, pielikt pie lūpām. Pēc savas pieredzes arī varu teikt, ka tas nostrādā.

Ņemot vērā, ka pašsajūta ir uzlabojusies, šis ir laiks, kad var apmeklēt zobārstu un oftalmologu. Jā, arī šie speciālisti ir jāapmeklē grūtniecības laikā. Īpaši, ja ir redzes problēmas. Tāpēc neatliekam visu uz pēdējo brīdī, kaut gan dekrēta atvaļinājums nav aiz kalniem. Oficiāli tas sākas 30. grūtniecības nedēļā, bet tā kā esam otrajā trimestrī, tad vēl nedaudz jāpaciešas. Priekšā lieli notikumi!

Baudām pavasari, lutinām sevi un uz tikšanos trešajā trimestrī!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv