Pirmais trimestris (0. – 13. nedēļa + 6 dienas), tas ir laiks no apaugļotas olšūnas līdz pilnām 13. nedēļām un 6 dienām.

Šis bieži ir emocionāli un fiziski grūts laiks, īpaši, ja tā ir pirmā grūtniecība. Sieviete var izjust satraukumu no jaunām sajūtām ķermenī un bailes no nezināmā. Šajā posmā jo īpaši svarīga loma ir grūtnieces aprūpes veicējam. Svarīgi, ka starp grūtnieci un aprūpes veicēju valda brīva un kvalitatīva komunikācija, tāpēc mūsu klīnikā ierasta prakse ir, ka sievietei dodu savu personīgo telefonu, lai varam vajadzīgajā brīdī sazināties un attiecīgi reaģēt. Tas topošajai māmiņai sniedz drošības sajūtu. Grūtniecēm it visā ir jābūt zaļajai gaismai.

Augļa attīstība ilgst 280 dienas jeb 10 grūtniecības mēnešus (40 nedēļas).

No sākuma ir dīgļa jeb preembrija periods (no apaugļošanās brīža līdz otrās nedēļas beigām), tad seko embrija periods 3. - 9. nedēļa un augļa periods - no 9. nedēļas līdz dzimšanai.

Ir sievietes, kas neizjūt būtiskas izmaiņas savā organismā vai pat nenojauš par grūtniecības iestāšanos. Īpaši, ja sievietei ir neregulārs cikls. Savukārt liela daļa to izjūt ļoti izteikti.

Pirmais, ko sievietes parasti konstatē, ir iztrūkstošas mēnešreizes, īpaši tās, kurām cikls ir regulārs kā pulkstenis. Tas ir pirmais signāls, ka jādodas iegādāties un jāveic grūtniecības tests.

Publicitātes foto

Ja ir aizdomas, ka grūtniecība iestājas ātrāk nekā aptiekās nopērkamais tests spēj to noteikt, iespējams veikt asins analīzes un noteikt HCG (horiongonadotropais hormons) koncentrāciju asinīs. To asinīs var noteikt jau 6. dienā pēc apaugļošanās. Ja HCG ir > 5 mU/mL, tad grūtniecība ir iestājusies. Progresējot grūtniecībai, HCG divkāršojas apmēram katras divas dienas un sasniedz maksimumu grūtniecības 3. mēnesī. Grūtniecības laiku mēs skaitīsim no pēdējo mēnešreižu pirmās dienas datuma. Kā jau minēju iepriekš, grūtniecība ilgst aptuveni 40 nedēļas, kuru laikā sievietes ķermenis piedzīvo būtiskas izmaiņas. Garlaicīgi nebūs, to varu jums garantēt.

Krūtis kļūst jutīgākas

Publicitātes foto

Daudzas sievietes atzīmē pastiprināto krūšu jūtību (3., 4. grūtniecības nedēļā) - pat nelieli pieskārieni rada diskomforta sajūtu. Tas ir pilnīgi normāli un satraukumam nav pamata. Šīs sajūtas rada hormonu - estrogēna un progesterona - koncentrācijas palielināšanās, kā arī krūtīs attīstās piena vadi un iestiepjas audi. Var izdalīties pirmpiens. Tā ir pilnīgi normāla parādība. Vienmēr iesaku piemeklēt ērtu un izmēram atbilstošu veļu. Visticamāk krūšturi būs jāmaina vairākkārtīgi, jo krūtis grūtniecības laikā palielinās par 1 līdz 2 izmēriem. Bet tas nav nekas, salīdzinājumā ar dzemdi, tā savus izmērus palielina 500 reizes. Iespaidīgi! Vai mēs, sievietes, neesam patiesi unikālas būtnes?

Asiņošana grūtniecības pirmajā trimestrī

Svarīgi pieminēt, ka apmēram 25 % sieviešu grūtniecības pirmajā trimestrī, īpaši pirmajās nedēļās piedzīvo “smērēšanos” vai nelielu asiņošanu, visbiežāk tā saistīta ar apaugļotās olšūnas implantāciju (“ieligzdošanos”), bet mēdz būt arī visādi citi iemesli, tāpēc tajās situācijās noteikti ieteiktu sazināties ar savu ārstu vai vecmāti.

Ko drīkst un ko nedrīkst darīt grūtniece

Bieži sievietes jautā: ”Ko es tagad nedrīkstu vai drīkstu darīt?” Vienmēr atgādinu, ka grūtniecība nav slimība! Nevajag pēkšņi radikāli kaut ko mainīt, tajā pašā laikā noteikti jāieklausās savā ķermenī un jābūt pret sevi saudzīgākai.

Publicitātes foto

Neiesaku uzsākt kaut ko jaunu, respektīvi, nesākam tagad aktīvi sportot, jo jādzīvo veselīgi. Tā darīt nevajadzētu. Katra grūtniecība jāizvērtē individuāli. Fiziskās aktivitātes, mīlēšanās grūtniecības laikā, lidošana ar lidmašīnu, gari pārbraucieni utt.- visi šie procesi katrai sievietei būs citādi. Ja grūtniecība noris fizioloģiski bez sarežģījumiem, to visu drīkst darīt. Tomēr jāņem vērā, ka pirmais trimestris ir bīstamākais laiks, tāpēc savām pacientēm parasti tomēr lieku nedaudz paciesties un visas aktivitātes sākt ar otro trimestri. Ļoti būtiska ir pašas grūtnieces pašsajūta, ķermenis parasti pats pasaka priekšā, ko grib un ko negrib.

Slikta dūša

Grūtniecībai progresējot, bieži sievietes sūdzas, ka ir slikta dūša, ko dēvē par grūtnieču toksikozi un, lai cik ļauni tas skanētu, ārsti un vecmātes ļoti priecājas, izdzirdot, ka grūtniece atzīmē šo toksikozes sajūtu, jo tā ir zīme, ka grūtniecība progresē. Te gan uzreiz jāpiebilst, ka ne visas sievietes grūtniecības laikā piedzīvo toksikozi un arī tas ir normāli. Atceramies - katra grūtniecība ir individuāla. Pat vienai sievietei var būt pilnīgi citādas grūtniecības, piemēram, pirmajā grūtniecībā jūs mocāties ar sliktu dūšu, bet savukārt otrajā - vispār nezināt, kas tas ir. Ja saskaraties ar toksikozi, ēst vajadzētu bieži un mazām porcijām. Tas palīdzēs cīnīties ar grēmām un dedzināšanas sajūtu barības vadā. Vienkāršs un diezgan efektīgs veids, kā noņemt šķebināšanu, ir ēst kaut ko sasaldētu - saldētas ogas, saldējumu, var sataisīt ledus kubikus ar dažādām garšām, te var ļaut vaļu iztēlei un radošumam. Ingvers arī ir lielisks, bet ar to uzmanīgi, jo var izraisīt dedzināšanu (nevar svaigā veidā). Ieteiktu izvairīties no skābiem un trekniem produktiem. Noteikti iesaku neēst vēlu vakarā, jo gremošanas sistēma, kas cīnīsies un pārstrādās ēdienu, neļaus pienācīgi atpūsties un tiks traucēta miega kvalitāte, kas var diezgan būtiski ietekmēt jau tā mainīgo garastāvokli un pašsajūtu. Ejot gulēt, paceļam spilvenu nedaudz augstāk kā parasti, tas samazinās kuņģa skābes atteci.

Toksikozes lēkmes grūtniecības laikā parasti ir no rītiem, jo tad glikozes līmenis asinīs ir pazemināts. Pirms celies no gultas apēd kādu gabaliņu maizes, kādu sausiņu vai cepumiņu, izdzer tēju ar nelielu cukura daudzumu. Tas labvēlīgi ietekmēs tavu glikozes līmeni asinīs.

Publicitātes foto

Uzturs grūtniecības laikā

Sabalansēts uzturs grūtniecības laikā sastāv no 5 pavisam vienkāršiem priekšnoteikumiem:

  • uzturā jāiekļauj visas produktu grupas;
  • ir jābūt dažādībai;
  • jāievēro sezonalitāte un jālieto sezonas augļi, dārzeņi;
  • priekšroku dodam vietējiem produktiem;
  • viss jālieto atbilstošos daudzumos.

Svarīgi uzņemt pietiekami daudz ūdens un šķiedrvielas, pretējā gadījumā piedzīvosiet aizcietējumus. Tā ir nākamā problēma, kas var piemeklēt grūtnieces. Te atkal vainojams progesterons, jo tā iespaidā zarnas kļūst vājākas, tas samazina muskuļu kontrakcijas, kas palīdz pārtikai pārvietoties pa zarnām uz leju.

Teicienam, ka “grūtniecības laikā ir jāēd par diviem”, nav pilnīgi nekāda pamatojuma. Pirmajā trimestrī normāls svara pieaugums ir līdz 3 kg.

Ja grūtniecības sākumā sievietei ir samazināts ķermeņa svars, tad līdz dzemdībām viņai vajadzētu pieņemties svarā par 13-18 kilogramiem; ja svars ir normāls - par 12 līdz 16 kilogramiem; ja palielināts - par 7 līdz 11 kilogramiem.

Publicitātes foto

Emocionālais fons

Visticamāk smaržas, nepareizi nolikta krūzīte, skaļas reklāmas filmas starplaikos, partnera komunikācijas stils, pārdevēja veikalā, “parkošanās” stāvvietā, vīra nepareizi nopirktais pārtikas produkts, ne tāds skatiens un balss tembrs vai tamlīdzīgas lietas, enerģijas trūkums, nespēks - viss liksies kaitinošāks nekā iepriekš, jo atkal mūsu “mīļie” hormoni uzdzīvos! Emocijas būs paspilgtinātas visos virzienos, no smiekliem nav tālu līdz asarām un otrādi. Bet nesatraucamies - tas viss ir pārejoši.

Nedaudz par jauno Varoni

0.- 2. nedēļa - olšūnas un spermatozoīda saplūšanas rezultātā ir izveidojusies zigota (pirmā un pati galvenā topošā bērna šūniņa).

3.nedēļā embrijs jau ir mikroskopiska bumbiņa.

4., 5. nedēļa - embrijs izveidojies kā plāksnīte, kas sastāv no trijiem slāņiem, no kā vēlāk veidojas orgāni, asinsrites sistēma un kauli. Embrija izmērs ir apmēram no 4 - 8mm.

6.nedēļa - embrija izskats līdzīgs mazai pupiņai. Vizualizējam un dzirdam sirdsdarbību. Tā ir 2 reizes ātrāka kā pieaugušam cilvēkam, apmēram 150 x minūtē.

Publicitātes foto

7., 8. nedēļa - embrijam sāk jau parādīties deguna forma, parādās ekstremitāšu aizmetņi, veidojas acs orbītas. Garums jau var būt padsmit milimetri. Vizualizējam spontānas kustības, kas ir ļoti būtisks rādītājs.

9.nedēļa - auglim pazūd astīte, muguriņa iztaisnojas, bet galva joprojām ir neproporcionāli liela. Rociņas jau ir vizualizējamas. Embrijs ir apmēram 20 - 30 mm liels. Svars - apmēram 4 g.

10.nedēļa - auglim ir aktīvas kustības (bet redzamas tikai USG). Attīstās ārējie dzimumorgāni, pirkstiņi, nadziņi.

11. -13. nedēļa - auglis jau ir aptuveni īkšķa garumā, aprikozes izmērā. Ķermenis jau izveidojies, strādā mutīte, izveidojies rīšanas, zīšanas reflekss, orgāni turpina attīstīties. Interesanti ir tas, ka jau izveidojas pirkstu “nospieduma” zīmējums. Kauli ar katru dienu kļūst stiprāki. Kustības noteiktākas, ir reakcijas uz apkārtējo pasauli. Svars - jau apmēram 20 g.

Publicitātes foto

Mātes pase

Apmēram 10. grūtniecības nedēļā ar savām pacientēm norunājam vizīti. Šī ir ļoti būtiska vizīte, jo tajā tiek noformēta Mātes pase. Vienmēr pabrīdinu iepriekš, ka šī vizīte aizņems vismaz 45 minūtes, lai nav steigas, jo svarīgi ir izrunāt visu gan savu, gan ģimenes locekļu anamnēzi. Uz šo vizīti pacientei lūdzu jau iepriekš nodot asins analīzes tukšā dūšā. Rādītāji, kas interesē mūs kā speciālistus, ir - pilna asins aina, Ferritīns, glikētais hemoglobīns (HbA1c), glikoze, infekcijas - (RPR,TPHA, HIV, B hepatīts, C Hepatīts, Anti GBc, Chlamydia trachomatis), TSH, Brīvais T4, antivielas pret tireoperoksidāzi un D vitamīns. Vienmēr pārbaudām, vai pēdējā gada laikā ņemtas onko citoloģijas analīzes. Tiek paņemta arī maksts uztriepe. Protams, katra paciente ir individuāla un, iespējams, ka ir jāveic arī citi izmeklējumi, bet kā jau minēju, katrs pacients jāizvērtē atsevišķi. Vizītes sākumā ar USG palīdzību pārbaudām, vai auglim viss ir kārtībā un fiksējam sirdsdarbību. Lūdzam pacientei nosvērties, jo svarīgi ir fiksēt grūtnieces svaru, uzsākot aprūpi. Katrā vizītē mēram asinsspiedienu uz abām rokām un visu fiksējam Mātes pasē. Pēc maniem novērojumiem pacientes bieži šo dokumentu diemžēl neuztver nopietni. Kopš pacientei tiek izsniegta Mātes pase vienmēr saku, ka no mājas bez tās iziet nedrīkst, jo visas ar veselību saistītās lietas būs fiksētas Mātes pasē. Ja radīsies situācija, kurā nonāksiet kādā medicīnas iestādē, pirmais, ko jums prasīs, būs Mātes pase. Tāpēc šis dokuments jāsargā un jānēsā līdzi.

Publicitātes foto

Un beidzot - pirmā trimestra beigās pienāk laiks PIRMĀ TRIMESTRA SKRĪNINGAM. Tas ir ļoti būtisks izmeklējums. Parasti to veic transvagināli (ievietojot USG zondi makstī), nepieciešamības gadījumā transabdomināli (caur vēdera priekšējo sienu). Tā ir sijājoša diagnostika, ko veic laikā no 11. līdz 13. nedēļai un 6 dienām. Ar augstas izšķirtspējas USG iekārtu veic ultrasonogrāfiju, kuras laikā ārsts vērtē visas augļa orgānu sistēmas, izmēra CRL (crown rump lenght), kakla kroku (NT), nosaka un izvērtē augļa sirdsdarbības frekvenci, vērtē augļa profilu (skatās vai ir deguna kauls), tie ir ļoti svarīgi hromosomālo patoloģiju marķieri.

Pirmā trimestra laikā izmērītais CRL ir atskaites punkts grūtniecības laikam, pēc kura tālāk tiek aprēķināts dekrēta datums un paredzamais dzemdību datums.

Pēc ultrasonogrāfijas veikšanas pacientei tiek iedots nosūtījums, lai veiktu asins analīzes, kur iegūtie ultrasonogrāfijas dati tiek izvērtēti kopā ar pacientes asinīm, tādā veidā tiek aprēķināti riski uz iedzimtām ģenētiskām patoloģijām. Saņemot rezultātus, ārsts un vecmāte lemj par tālāko taktiku, vai ir nepieciešama papildu izmeklēšana.

Mūsdienās pieejami dažādi testi, kas padziļināti izmeklē, vai augļa hromosomālais komplekts atbilst normai (vienkāršāk sakot, vai pastāv risks uz patoloģijām). To iespējams veikt arī no 10. grūtniecības nedēļas, ja tas nepieciešams.

Šo testu parasti rekomendē gadījumos, kad:

- I trimestra skrīninga rezultāti norāda uz paaugstinātu risku;

- USG rādītāji neatbilst normai;

- mātes vecums ir virs 35 gadiem;

- iepriekšējā grūtniecībā tikusi konstatēta augļa patoloģija.

Ar to arī noslēdzas pirmais trimestris. Tiekamies otrajā trimestrī, kur zāle jau būs zaļāka un visas toksikozes aizmirsīsies!

Mīlestībā, vecmāte - Sabīne Briede

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv