© *

Grūtniecība sievietes dzīvē ir ļoti svarīgs un īpašs posms, kam nepieciešama rūpīga sagatavošanās. Nepieciešams laiks, lai sagatavotu sevi un savu organismu bērna ieņemšanai. Tas ir svarīgi, lai viss izdotos, kā plānots. Protams, ne vienmēr grūtniecība iestājās plānoti, reizēm tas ir ļoti patīkams pārsteigums. Tomēr, ja mēs zinām, ka tuvākajos gados to plānojam, ir svarīgi iegūt jaunas zināšanas un atbildīgi sagatavoties šim nozīmīgajam notikumam.

Tam ir vairāki būtiski iemesli - mūsu veselības stāvoklis ietekmē arī gaidāmā mazuļa veselību un attīstību. Sagatavošanās grūtniecībai noteiks arī to, kā jaunā māmiņa jutīsies pēc dzemdībām, mēs varam ietekmēt gan savu fizisko, gan mentālo pašsajūtu.

Ir riska faktori, kurus var samazināt un pat novērst, jau gatavojoties grūtniecībai.

Plānošanas laikā sievietei savu ķermeni jāsagatavo ieņemšanai, tas nodrošinās veselīgāku grūtniecības norisi un vieglāku atkopšanos pēc dzemdībām.

Ideālā variantā sagatavošanās jāsāk vismaz 5 - 6 mēnešus pirms plānotās ieņemšanas. Tas attiecas gan uz sievieti, gan uz vīrieti.

Kādi faktori jāņem vērā?

Vecāku ķermeņa svars un ķermeņa masas indekss ir svarīgs grūtniecības iestāšanās un veiksmīgas grūtniecības norises aspekts.

Pārāk tievai mātei var būt problēmas ar olšūnas kvalitāti, pēc tam ar placentas veidošanos, kā arī ar pašu grūtniecības gaitu. Tas saistīts ar placentas steroīdu hormonu sintēzes trūkumu, kas nodrošina optimālu grūtniecības gaitu. Piemēram, ja sievietei ir pārāk mazs svars, var rasties tā saucamā “augšanas” hormona sintēzes samazināšanās. Pētījumi liecina, ka pazemināta ķermeņa masa mammai palielina risku arī bērnam piedzimt ar nepietiekamu ķermeņa svaru, kā arī paaugstina priekšlaicīgu dzemdību risku. Pastāv risks, ka bērna attīstība var notikt ar nelielu novēlošanos.

Arī liekais svars ir ļoti kaitīgs veselīgai grūtniecības norisei un bērna iznēsāšanai. Tas saistīts ar sarežģītu grūtniecības gaitu, hipertensiju, kā arī ir liels risks, ka nākotnē attīstīsies cukura diabēts, un, protams, tas ir risks auglim, jo liekais svars vairākkārt palielina priekšlaicīgu dzemdību iespēju.​​ Sievietēm ar lieko svaru grūtniecības laikā ilgtermiņā var rasties vielmaiņas traucējumi, un šo nelabvēlīgo tendenci var mantot arī jaundzimušais bērns. Liekais svars grūtniecei var būt saistīts ar bērna metabolisko sindromu -aptaukošanos, hipertensiju, sirds un asinsvadu slimību risku. Visi šie riski bērniem, kuru mātēm grūtniecības laikā ir liekais svars, ievērojami palielinās, tāpēc ir ļoti svarīgi pēc iespējas samazināt svaru pirms grūtniecības iestāšanās.

Svarīgi zināt, ka sievietes, pateicoties nutricioloģijai un medicīnai, var uzlabot savu veselības stāvokli. Un pat, ja sievietei, paliekot stāvoklī, ir liekais svars, viņa grūtniecības laikā var sekot līdzi savam uzturam un šādā veidā ievērojami samazināt riskus - galvenais zināt, kā to darīt.

Par to, kā sagatavoties grūtniecībai un veselīgam gaidību laikam, arī turpmāk lasi NRA Dzīvesstila sadaļā Vecāku klubs. Uz tikšanos!

Rakstu sagatavoja veselības sporta speciāliste, fitnesa nutriciologs, grūtniecības plānošanas un norises koučs Margarita Akmentiņa

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv