Salmiņš: draugs vai ienaidnieks veselībai?

© Foto: Pexels.com

Mūsdienās salmiņus izmanto plaši. Salmiņi piedāvā vienkāršu un higiēnisku veidu, kā dzert dzērienus. Tie arī palīdz cilvēkiem ar invaliditāti droši lietot šķidrumus, raksta healthline.com.

Cilvēki salmiņus lieto jau tūkstošiem gadu. Salmiņš ir lietots vismaz 3000. gadā p.m.ē., kad šumeri dzēra alu caur caurulītēm, kas izgatavotas no zelta. 19. gadsimtā cilvēki kā salmiņus izmantoja rudzu kātus. Papīra salmiņš tika ieviests 1888. gadā, bet līdz ar 1970. gadiem populāri kļuva plastmasas salmiņi.

Tomēr dzeršanai caur salmiņu var būt vairāk trūkumu nekā ieguvumu. Šī prakse laika gaitā var radīt negatīvu ietekmi uz veselību un vidi.

Dzeršanas caur salmiņu priekšrocības

Foto: pixabay.com

Dzeršanai ar salmiņu ir potenciālas priekšrocības. Šī prakse:

Palielina ērtības

Dzerot tieši no krūzes, tā ir jāpaceļ pret seju. Tas palielina izliešanas risku.

Izmantojot salmiņu, dzēriena malkošana ir vienkāršāka, to pārāk nenoliecot.

Šī prakse ir īpaši noderīga, ja dzērienā ir ledus gabaliņi.

Uzlabo higiēnu

Dzeršana caur salmiņu var būt ideāla, lietojot dzērienu bundžās. Tas ir higiēniskāk nekā tieši pielikt muti pie bundžas.

Uz alumīnija bundžu vākiem var izdzīvot kaitīgās baktērijas. Baktērijas var piesārņot bundžas uzglabāšanas, transportēšanas vai apstrādes laikā veikalā.

Dzeršana ar salmiņu ir higiēniskāka arī restorānos. Tas neļauj pielikt muti pie glāzēm, kur var uzkrāties baktērijas, ja tās netiek pareizi mazgātas vai apstrādātas.

Palīdz cilvēkiem ar invaliditāti

Dzeršana no krūzes var būt apgrūtināta cilvēkiem ar:

motorikas traucējumiem;

spēka traucējumiem;

rīšanas traucējumiem;

Izmantojot salmiņu, cilvēki ar šīm slimībām var viegli dzert dzērienus.

Novērš priekšzobu iekrāsošanos

Dzērieni, piemēram, limonāde, tēja un kafija, var mainīt zobu krāsu. Salmiņa lietošana var samazināt šo dzērienu saskari ar priekšzobiem. Lai gūtu šo labumu, novietojiet salmiņu aiz priekšzobiem.

Trūkumi, dzerot caur salmiņu

Foto: pixabay.com

Lai gan dzeršanai ar salmiņu ir dažas priekšrocības, tai ir arī potenciāli trūkumi. Tie ietver:

Izraisa smēķētāja lūpu grumbas

Salmiņa lietošanas laikā jums jāsarauc lūpas. Laika gaitā tas var izraisīt lūpu grumbas, kas pazīstamas arī kā smēķētāja lūpas.

Termins "smēķētāja lūpas" attiecas uz grumbām ap muti ilgstošas ​​cigarešu smēķēšanas dēļ. Tas var notikt arī atkārtotas salmiņa lietošanas dēļ, kas ietver līdzīgu lūpu kustību.

Izraisa vēdera uzpūšanos un pārmērīgu gāzu veidošanos

Kad ievietojat salmiņu dzērienā, tas uztver nedaudz gaisa. Gaiss nonāk jūsu gremošanas traktā, izraisot palielinātu gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos.

Šī iemesla dēļ bieži ieteicams izvairīties no salmiņa, lai samazinātu pārmērīgu gāzu veidošanos.

Notraipa aizmugurējos zobus

Lai gan salmiņi var palīdzēt samazināt priekšzobu traipus, tie pilnībā nenovērsīs traipu veidošanos.

Dzēriens joprojām pieskarsies citiem zobiem, izraisot krāsas izmaiņas šajās vietās. Turklāt priekšzobi joprojām var notraipīties, ja novietojat salmiņu zobu priekšā.

Vai, dzerot alkoholu caur salmiņu, ātrāk apreibinās?

Daudzi cilvēki domā, ka, dzerot alkoholu caur salmiņu, ātrāk apreibināsieties.

Viena teorija ir tāda, ka salmiņš darbojas kā vakuums un samazina skābekļa daudzumu, kas palielina reibumu. Cita teorija ir tāda, ka alkohola tvaiki iesprūst salmiņā un tiek absorbēti caur plaušām.

Foto: pixabay.com

Šie skaidrojumi ir tīri hipotētiski. Nav zinātnisku pierādījumu, kas apstiprinātu pieņēmumu, ka salmiņš maina organisma alkohola uzsūkšanos.

Taču, lietojot salmiņu, varat nemanot izdzert vairāk alkohola. Tas ir tāpēc, ka ar salmiņu ir ērtāk dzert.

Tā rezultātā varat ātrāk apreibināties palielinātās alkohola uzņemšanas dēļ. Tomēr salmiņam nav nekādas ietekmes uz alkohola uzsūkšanās ātrumu.

Citi plastmasas salmiņu trūkumi

Foto: pixabay.com

Uzņēmumi tagad ražo pārstrādājamus papīra salmiņus, lai palīdzētu samazināt plastmasas atkritumus. Varat arī iegādāties atkārtoti lietojamus salmiņus, kas izgatavoti no metāla, stikla, silikona vai bambusa.

Tomēr visizplatītākais veids joprojām ir vienreizlietojamie plastmasas salmiņi. Tie var arī netieši radīt veselības problēmas, negatīvi ietekmējot vidi.

To ražošana rada gaisa piesārņojumu

Plastmasas izstrādājumi, piemēram, salmiņi, tiek ražoti no dažādām potenciāli toksiskām ķīmiskām vielām.

Plastmasas ražošanas process izdala šīs ķīmiskās vielas gaisā. Šīs vielas ir pazīstamas kā bīstami gaisa piesārņotāji (HAP).

HAP ir saistītas ar kaitīgu ietekmi uz veselību, tostarp vēzi un reproduktīvās veselības problēmām. HAP arī uzkrājas gaisā, taču tās ir grūti noteikt. Ķīmiskās vielas ir bezkrāsainas un bez smaržas.

Tos nevar pārstrādāt

Plastmasas salmiņi parasti tiek izgatavoti no 5. klases plastmasas, kas ir pārstrādājama materiāla veids.

Tomēr salmiņus nevar pārstrādāt to izmēra dēļ. Kad tie nonāk pārstrādes šķirošanas iekārtā, tie izkrīt caur konveijera lentes spraugām. Tā vietā salmiņi tiek izmesti atkritumos.

Tie piesārņo okeānu un apdraud jūras dzīvi

Salmiņi un citi plastmasas izstrādājumi var nonākt okeānā. Tas notiek vairāku iemeslu dēļ, tostarp cilvēku radītā atkritumu izmešana un pārpildītu poligonu dēļ.

Okeānā plastmasa sadalās mazākos gabaliņos, ko sauc par mikroplastmasu. Ja dzīvnieki, piemēram, bruņurupuči, kaijas un zivis, ēd šo mikroplastmasu, tiem var rasties nopietnas veselības problēmas.

Turklāt dažus jūras dzīvniekus ēd cilvēki. Cilvēki var neapzināti patērēt dzīvniekus, kas ir uzņēmuši mikroplastmasu.

Veselīgāk no tiem atteikties

Foto: Pexels.com

Ja ir motorikas vai rīšanas traucējumi, salmiņi var palīdzēt droši dzert dzērienus. Pretējā gadījumā, ja salmiņus lietojat tikai ērtības labad, var būt veselīgāk no tiem atteikties. Dzeršana caur salmiņu var veicināt lūpu grumbu veidošanos, vēdera uzpūšanos, kariesu un zobu traipu veidošanos.

Ja ir jādzer caur salmiņu, apsveriet iespēju izmantot atkārtoti lietojamu salmiņu, lai samazinātu plastmasas atkritumus. Plastmasas salmiņu ražošana un utilizācija veicina vides piesārņojumu.

Dzīvesstils

7.septembrī Vatikāna Svētā Pētera laukumā notika svinīga Mise, kuras laikā pāvests Leons XIV kanonizēja divus jaunus itāļu svētīgos: Pjēru Džordžo Frassati (1901–1925) un Karlo Akutisu (1991–2006). Svētku dievkalpojumā piedalījās aptuveni 80 tūkstoši svētceļnieku no visas pasaules.

Svarīgākais