Uzturam ir aizsargājoša iedarbība uz zarnām, uzskata ārsts Džozefs Salhabs un nosauca sešus pieejamus produktus, kas var samazināt vēža attīstības risku.
Dr. Salhabs uzsvēra, ka, lai gan veselīgs uzturs ir svarīgs, tas neaizstāj medicīniskās pārbaudes. Jebkādi satraucoši simptomi, piemēram, izmaiņas zarnu darbībā, sāpes vēderā vai neizskaidrojams svara zudums, nekavējoties jārisina ārstam, raksta dailymail.co.uk.
Ārsts norādīja, ka zarnu vēzis arvien biežāk sastopams jaunāku cilvēku vidū: mūsdienās tas ir cilvēkiem, kas jaunāki par 50 gadiem. Iemesli joprojām nav skaidri, taču eksperti norāda, ka vainojama ir vide, pārtikas piedevas un mikroplastmasa.
Saskaņā ar organizācijas “Bowel Cancer UK” datiem, šķiedrvielu — augu nesagremojamo daļu, kas atbalsta gremošanu — trūkums ir atbildīgs par satraucoši 28 procentiem no visiem zarnu vēža gadījumiem Apvienotajā Karalistē.
Šķiedrvielas palīdz uzturēt veselīgu zarnu traktu, atbalstot regulāru zarnu kustību un samazinot laiku, kad potenciālie toksīni nonāk saskarē ar zarnu sieniņām.
Āboli. Viens auglis dienā var samazināt kolorektālā vēža risku par 47%, pateicoties augstajam šķiedrvielu un antioksidantu saturam.
Saskaņā ar zarnu eksperta teikto, viens ābols dienā patiešām potenciāli var samazināt kolorektālā vēža risku par 47 procentiem.
Jogurts. Ikdienas jogurta lietošana uzturā ar dabīgām probiotikām var samazināt resnās zarnas vēža risku par 20%.
Kivi varētu būt vēl spēcīgāki. Tikai viena porcija nodrošina vairāk nekā 80 procentus no pieaugušā cilvēka ikdienas C vitamīna nepieciešamības, un tie ir bagāti ar antioksidantiem un fitoķīmiskām vielām, kas palīdz organismam neitralizēt brīvos radikāļus — nestabilas molekulas, kas saistītas ar vēzi, sirds slimībām un diabētu.
Rieksti. Mandeles, lazdu rieksti un valrieksti ir bagāti ar šķiedrvielām, olbaltumvielām un omega-3 taukskābēm. Šāds bagātīgs uztura sastāvs palīdz novērst ne tikai vēzi, bet arī sirds slimības.
Heinijs Jusufs, kolorektālais ķirurgs no Harbornas slimnīcas Birmingemā, laikrakstam Daily Mail pastāstīja, ka augļi ar augstu šķiedrvielu saturu ir ļoti svarīgi zarnu veselības uzturēšanai. Viņš teica: "Kad labvēlīgās baktērijas mūsu zarnās fermentē šķiedrvielas, tās ražo īsās ķēdes taukskābes, piemēram, butirātu. Šie savienojumi faktiski baro mūsu zarnu gļotādu un tiem piemīt pretiekaisuma īpašības, kas palīdz novērst šūnu izmaiņas, kas var izraisīt vēzi."
Un ne tikai brokastu ēdieni piedāvā aizsardzību. Uzkodas, piemēram, gvakamole un salsa, var būt noderīgas arī gremošanas traktam, norāda Dr. Salhabs.
Avokado ir bagāti ar fitonutrientiem, kam ir pierādītas īpašības pret vēzi un ir labs veselīgo tauku avots, kas palīdz aizsargāties pret resnās zarnas vēzi.
Tomāti ir galvenais likopēna avots — spēcīga antioksidanta, kas, saskaņā ar Amerikas Vēža pētījumu institūta datiem, samazina gremošanas trakta vēža risku. Taču Dr. Salhabs uzsvēra, ka, lai gan veselīgs uzturs var samazināt hronisku slimību, piemēram, vēža, risku, "diēta nekad neaizstāj medicīnisko terapiju vai novērtējumu".
Biežas brīdinājuma pazīmes ir pastāvīgas izmaiņas zarnu kustībā, piemēram, caureja, aizcietējums vai biežāka vai retāka vēdera izeja, kā arī asinis izkārnījumos, sāpes vēderā, neizskaidrojams svara zudums un ārkārtējs nogurums.
Tomēr zarnu vēzis var attīstīties arī bez simptomiem, kamēr tas nav izplatījies, padarot to daudz grūtāk ārstējamu.
Satraucoši ir tas, ka saslimstības rādītāji pieaug jaunāku pieaugušo vidū, kas vēža terminoloģijā definēti kā cilvēki, kas jaunāki par 50 gadiem. Nesen veikts globāls pētījums atklāja, ka saslimstības rādītāji pieaug 27 no 50 valstīm.
Lai gan zarnu vēzis ir cieši saistīts ar aptaukošanos, eksperti apgalvo, ka tas arvien vairāk skar cilvēkus, kuri citādi ir labā formā un veseli.
Daži uzskata, ka atbilde slēpjas vides iedarbībā, kas raksturīga tikai jaunākajām paaudzēm. Lai gan nav identificēts viens "apgāžams ierocis", teorijas ietver mūsdienu pārtikas piedevas, mikroplastmasu un piesārņojumu.