Tiecoties pēc slaidas figūras un zīdainas ādas, mēs esam gatavi tērēt neticamas summas "brīnumlīdzekļiem" un eksotiskiem uztura bagātinātājiem. Kolagēns ir viens no šiem "trāpījumiem", kas sola mūžīgu jaunību un perfektu ādu.
Uztura speciālisti skaidro, kāpēc šis uztura bagātinātājs nedarbojas skaistuma un svara zaudēšanas jomā, raksta RBC.
Pat visdārgākais un "augstākās klases" kolagēns ir absolūti bezjēdzīgs, ja uzturā hroniski trūkst olbaltumvielu. Tā nav tikai kosmētiska problēma - tā ir būtiska problēma, kas ietekmē katru ķermeņa šūnu, gremošanu, sāta sajūtu un, protams, svara zaudēšanas efektivitāti.
Olbaltumvielas nav tikai "sportistu pārtika". Tā ir fundamentāla uzturviela, kas burtiski "veido" mūsu ķermeni. Tās ir pamats:
Olbaltumvielas sastāv no mazākiem "puzles gabaliņiem", ko sauc par aminoskābēm. No aptuveni 20 aminoskābēm, ko cilvēka organisms izmanto, 8-10 ir neaizvietojamās, kas nozīmē, ka organisms tās nevar patstāvīgi saražot, un tās jāuzņem tikai ar pārtiku. Tāpēc ir tik svarīgi patērēt dažādus olbaltumvielu avotus.
Ir gan dzīvnieku, gan augu izcelsmes olbaltumvielas. Lai gan dzīvnieku olbaltumvielas tiek labāk absorbētas (apmēram 95% salīdzinājumā ar 85% augu izcelsmes olbaltumvielām), augu izcelsmes avoti nedrīkst tikt atstāti novārtā. Olbaltumvielu uzņemšanai jābūt pēc iespējas daudzveidīgākai, lai iegūtu visu neaizvietojamo aminoskābju klāstu. Starp citu, olas tiek uzskatītas par zelta standarta olbaltumvielu avotu to aminoskābju sastāva dēļ.
Neatkarīgi no tā, cik augstas kvalitātes vai dārgs ir kolagēns — šķidrs, pulverveida, tabletēs, jūras izcelsmes vai zelta cenas, ja trūkst olbaltumvielu, izsmalcinātajam kolagēnam nebūs nekādas ietekmes.
Kāpēc? Tāpēc, ka kolagēns, pavisam vienkārši, ir olbaltumvielas. Kad to lietojat uzturā, ķermenis to sadala aminoskābēs. Un te ir interesantākais: ķermenis izmantos šīs aminoskābes, kur vien tas "vēlas" un kur tās ir visvairāk nepieciešamas. Tas nozīmē, ka tā vietā, lai tās integrētu "zīdainajā ādā", ķermenis tās novirzīs iekšējo orgānu atjaunošanai, fermentu veidošanai un imunitātes atbalstam visur, kur ir kritisks deficīts.
"Beidz tērēt laiku muļķībām; koncentrējieties uz to, cik daudz olbaltumvielu patērējat," mudina eksperti. Pārskatot tūkstošiem klientu uztura, eksperti atklāja, ka gandrīz visiem no viņiem trūkst olbaltumvielu.