Stipri kauli ir ilgtermiņa veselības pamats. Lai izvairītos no osteoporozes un uzturētu veselīgu muskuļu un skeleta sistēmu, ir svarīgi ne tikai dzīvot aktīvu dzīvesveidu, bet arī ēst pareizi, ziņo Eating Well.
Konservētas sardīnes un anšovi (ar asakām) ir bagāti ar kalciju, kas atbalsta kaulu blīvumu un stiprību.
Dietoloģe un uztura speciāliste Kellija Pauersa atzīmē, ka Vidusjūras diēta prioritāri piešķir zivīm kā galvenajam olbaltumvielu un nepiesātināto tauku avotam uzturā.
Arī citi zivju veidi satur būtiskas uzturvielas kaulu veselībai. Treknas zivis, piemēram, lasis, skumbrija, tuncis un sardīnes, satur daudz D vitamīna, kas palīdz organismam efektīvi absorbēt kalciju.
Lai gan kalcijs ir atrodams daudzos pārtikas produktos, ir grūtāk nodrošināt ieteicamo D vitamīna uzņemšanu tikai ar uzturu. Treknas zivis var būt svarīgs D vitamīna avots, īpaši, ja tās regulāri iekļaujat savās ēdienreizēs.
Lapu zaļumi ir Vidusjūras diētas pamatelements. K vitamīns zaļumos ir uzturviela, kas palīdz organismam izmantot kalciju.
Lapu dārzeņi Vidusjūras diētā nav aizliegti, tāpēc esiet radoši savā izvēlē un pagatavošanā. Izmēģiniet kāpostus smūtijā vai sautētus spinātus mērcē.
Piena produkti ir vieni no pazīstamākajiem uzturvielu avotiem kaulu veselības atbalstam.
Sieri, piemēram, mocarella, parmezāns, rikota un asiago, ir lieliski kalcija avoti, padarot tos par lielisku izvēli kaulu veselībai.
Ir svarīgi atzīmēt, ka sierā var būt arī daudz piesātināto tauku un nātrija, tāpēc dienas porcijas jāpielāgo atbilstoši vispārējām uztura vajadzībām.
Regulāra žāvētu plūmju lietošana ne tikai palīdz gremošanai, bet arī var uzlabot kaulu veselību. Žāvētas plūmes ir bagātas ar kāliju, uzturvielu, kas pazīstama ar to, ka tā palīdz uzlabot kaulu blīvumu un uzturēt kaulus stiprus.
Pētījumi ir atklājuši pozitīvu ietekmi, lietojot 50 līdz 100 gramus žāvētu plūmju dienā. Iekļaujiet žāvētas plūmes savā uzturā kā uzkodu ar riekstiem vai sēklām, smūtijos vai baudiet tās kā īpašu desertu.
Olīveļļa ir ļoti labvēlīga un tiek izmantota visā, sākot no ēdiena gatavošanas līdz salātu mērcēm. Tās nepiesātinātās taukskābes ir zināmas kā labas gan sirds, gan kaulu veselībai.
Tiek arī uzskatīts, ka olīveļļa palīdz samazināt kaulu rezorbciju un novērš fermentu, kas veicina olbaltumvielu sadalīšanos, pieaugumu, kas kopā palīdz palielināt kaulu masu.
Mēģiniet iekļaut olīveļļu savā uzturā, izmantojot to eļļas bāzes mērcēs vai dārzeņu sautēšanai.
Par olbaltumvielām visbiežāk runā muskuļu atbalsta un atjaunošanās kontekstā, taču tām ir arī galvenā loma kaulu veselībā. Tās veido ievērojamu daļu no kaulu masas un tilpuma un ir iesaistītas kaulu augšanas un masas veicināšanā.
Ieteicams uzņemt olbaltumvielas no dažādiem avotiem (gan dzīvnieku, gan augu izcelsmes), vienlaikus nodrošinot arī pietiekamu kalcija un D vitamīna uzņemšanu.
Alkohola lietošana var negatīvi ietekmēt kaulu veselību. Pārmērīga alkohola lietošana var pasliktināt organisma spēju absorbēt noteiktas uzturvielas, īpaši kalciju, kas ir nepieciešams spēcīgu kaulu veidošanai.
Aktīvs dzīvesveids daudzējādā ziņā labvēlīgi ietekmē vispārējo veselību. Vingrošana ne tikai atbalsta sirds un asinsvadu veselību, palīdz mazināt stresu un uzlabot miegu, bet arī veicina kaulu veselību.
Līdztekus barojošam uzturam, regulāri svara treniņi un spēka treniņi ir svarīgi spēcīgu kaulu uzturēšanai.