Ir pieejami daudz cukura aizstājēju, kas ir bez kalorijām un tiek plaši pārdoti, piemēram, sukraloze, aspartāms un saharīns. Izrādās, ka šie aizstājēji var būt kaitīgāki par cukuru. Kāpēc tas notiek? vaicā RBC.
Visi no tiem ir ķīmiski pārstrādāti no saharozes jeb galda cukura. Lai gan tos izmanto, lai samazinātu kaloriju uzņemšanu, tie var negatīvi ietekmēt veselību.
Dienvidkalifornijas Universitātes Diabēta un aptaukošanās pētniecības institūta pētījums parāda, kā sukraloze ietekmē veselību.
Sukraloze ir bezkaloriju saldinātājs, saldāks par cukuru, karstumizturīgs un ūdenī šķīstošs, tāpēc to izmanto dzērienos un ceptos izstrādājumos. Tomēr Dienvidkalifornijas Universitātes Diabēta un aptaukošanās pētniecības institūta veiktais pētījums apšauba tā efektivitāti svara zaudēšanā un apetītes kontrolē.
Pētījumā piedalījās 75 pieaugušie vecumā no 18 līdz 35 gadiem, kuriem bija normāls svars, liekais svars vai aptaukošanās. Viņi piedalījās trīs sesijās un lietoja sukralozi, saharozi vai ūdeni. Smadzeņu asins plūsma tika mērīta, izmantojot MRI pirms un pēc dzērieniem, pilnībā koncentrējoties uz hipotalāmu, kam ir galvenā loma izsalkuma regulēšanā.
Lasi arī: Ārsti nosauc visbiežākās kļūdas, ko cilvēki pieļauj, dzerot ūdeni
Rezultāti parādīja, ka sukralozes patēriņš palielināja asins plūsmu uz hipotalāmu daudz vairāk nekā ūdens vai saharoze, kas norāda uz spēcīgāku izsalkuma signālu. Šis efekts bija izteiktāks cilvēkiem ar normālu svaru un tam nebija būtiskas ietekmes uz cilvēkiem ar aptaukošanos.
Tādējādi sukraloze palielināja ar izsalkumu saistīto smadzeņu aktivitāti. Tas vēl nav viss: eksperimenta dalībnieki ziņoja, ka, lietojot sukralozi, viņi jutās izsalkušāki, kas lika pētniekiem secināt, ka sukraloze neaktivizē hormonus, kas izraisa sāta sajūtu, bet var palielināt vēlmi ēst.