Pārtikas produkti, kas var samazināt vēža un diabēta risku

© Foto: pixabay.com

Produkti ar glutationu var palielināt spēcīga antioksidanta veidošanos, kas var palīdzēt novērst bīstamas slimības. Šādi produkti būtu jāiekļauj ikviena cilvēka uzturā, norāda Daily Express.

Kas ir glutations

Glutations ir antioksidants, kas atrodams daudzos augu un dzīvnieku izcelsmes produktos. Tam ir izšķiroša nozīme dažādās ķermeņa funkcijās, tostarp audu atjaunošanā. Tomēr tā galvenā antioksidanta priekšrocība ir spēja mazināt oksidatīvo stresu organismā.

Oksidatīvais stress rodas, ja ir pārmērīgs brīvo radikāļu daudzums, kas var sabojāt ķermeņa šūnas. Tas var izraisīt daudzas nopietnas veselības problēmas, piemēram, vēzi, nieru slimības, sirds slimības un neiroloģiskus traucējumus, piemēram, Alcheimera slimību.

Antioksidantu, piemēram, glutationa, uzņemšanas palielināšana, iespējams, novērš šīs slimības un glābj dzīvības. Ir svarīgi zināt, ka ar vecumu organisma spēja ražot glutationu samazinās, tāpēc ir lietderīgi ēst vairāk ar šo vielu bagātu pārtiku.

Glutations tiek sintezēts šūnās, galvenokārt aknās. Organisms to var ražot pats, ja tam ir nepieciešamās aminoskābes.

Faktori, kas samazina glutationa līmeni:

  • Stress.
  • Infekcijas.
  • Slikts uzturs.
  • Alkohola lietošana.
  • Toksīni (zāles, ķīmiskās vielas).
  • Novecošana.

Kādus produktus vajadzētu ēst

Foto: pixabay.com

Glutationu var atrast dažādos augu un dzīvnieku produktos. Pārtikas produktu lietošana ar augstu sēra saturu var arī palīdzēt palielināt glutationa veidošanos organismā. Jo īpaši vajadzētu ēst:

  • Vistas gaļu.
  • Olas.
  • Riekstus.
  • Briseles kāpostus.
  • Ziedkāpostus.
  • Spinātus.
  • Pākšaugus.
  • Avokado.

Dažiem cilvēkiem var rasties tādas blakusparādības kā vēdera krampji vai vēdera uzpūšanās.

Glutationa piedevas

Ja esat noraizējies par nepietiekamu glutationa daudzumu vai vēlaties palielināt tā līmeni savā uzturā, var apsvērt uztura bagātinātāju lietošanu.

Pētījumi ir parādījuši nelielas oksidatīvā stresa izmaiņas, kad dalībnieki lietoja perorālos glutationa piedevas. Pirms jebkādu izmaiņu veikšanas uzturā jākonsultējas ar ārstu.

Glutations kā papildinājums jāizmanto

Ja cilvēks ir vesels, ēd pareizi un nepiedzīvo ievērojamu oksidatīvo stresu, organisms ar to parasti tiek galā pats.

Tomēr ar paaugstinātu stresu, intoksikāciju, novājinātu imunitāti, intensīvu fizisko slodzi, novecošanu vai noteiktām slimībām (piemēram, Parkinsona slimību, hroniskām infekcijām, aknu slimībām) papildinājums var būt noderīgs.

Dzīvesstils

Psihologs ir nosaucis četrus uzvedības modeļus, kas ir toksiski un var sabojāt attiecības - viņš apgalvo, ka tikai viena sejas izteiksme var precīzi paredzēt šķiršanos, skaidro Gotmena institūta dibinātājs doktors Džons Gotmens, raksta “Daily Mail”.

Svarīgākais