Zinātnieki noteikuši vecumu, kad paģiras ir visgrūtākās

© Foto: depositphotos.com

Paģiras ir grūts stāvoklis jebkurā vecumā, jo tas ir skaidrs signāls, ka organisms ir saņēmis toksisku alkohola devu. Tomēr noteiktā vecumā paģiras kļūst par vissmagākajām – un saskaņā ar pētījumiem tas nav pusmūžs, vēsta Daily Mail.

Zinātnieki no Utrehtas universitātes Nīderlandē ir atklājuši, ka cilvēki, kuri pārmērīgi lieto alkoholu vecumā no 18 līdz 35 gadiem, nākamajā rītā piedzīvo vissmagākos paģiru simptomus.

Cilvēki vecumā no 46 līdz 65 gadiem no rīta pēc alkohola lietošanas izjūt galvassāpes, sliktu dūšu un spēku izsīkumu, taču visi simptomi izpaužas divreiz vieglāk nekā tiem, kas jaunāki par 35 gadiem.

Foto: pixabay.com

Speciālisti uzskata, ka līdz ar vecumu cilvēkiem veidojas "tolerance" pret smagiem paģiru simptomiem un tie uztver tos mazāk dramatiski. Tajā pašā laikā vīrieši cieš vairāk nekā sievietes gandrīz visās vecuma grupās, izņemot tos, kas vecāki par 66 gadiem.

Šī pētījuma secinājumi ir pretrunā ar pierādījumiem no daudziem iepriekšējiem, kas liecināja, ka paģiras saasinās, organismam novecojot.

Piemēram, agrākos pētījumos norādīts, ka novecošana samazina aknu darbību, kas var palēnināt alkohola metabolismu, paildzinot tā klātbūtni asinīs.

Tomēr Nīderlandes pētnieki apgalvo, ka paģiru smagums un biežums ne tikai samazinās līdz ar vecumu, bet arī cilvēki jūtas "mazāk piedzērušies" vecumā, pat patērējot tādu pašu alkohola daudzumu.

Pētījuma laikā visi brīvprātīgie divus mēnešus atbildēja uz jautājumiem par viņu alkohola lietošanu. Viņiem arī tika lūgts reģistrēt alkoholisko dzērienu skaitu, ko viņi patērē vidēji nedēļā, un dienu skaitu nedēļā, kad viņi lieto alkoholu.

Pēc tam dalībniekiem bija jānovērtē paģiru smagums skalā no 0 līdz 10. Viņiem bija arī jānorāda, cik paģiru epizožu viņi bija piedzīvojuši divu mēnešu laikā. Pēc tam zinātnieki veica analīzi, lai salīdzinātu dalībniekus no dažādām vecuma grupām, un meklēja atšķirības paģiru smaguma pakāpē.

"Analīze liecināja, ka, pieaugot vecumam, paģiras ir mazāk izteiktas," sacīja pētījuma autori un piebilda, ka iespējamais iemesls varētu būt tas, ka jutība pret sāpēm samazinās līdz ar vecumu.

Foto: Pexels.com

Paģiras ir rezultāts organisma mēģinājumam atbrīvoties no toksiskā alkohola. Vielas, kas rodas kā šā procesa blakusprodukti, izraisa iekaisumu un īslaicīgas izmaiņas imūnsistēmā.

Viena no šīm vielām ir acetaldehīds - blakusprodukts, kas daļēji ir atbildīgs par šo aizkaitināmo sajūtu.

Dehidratācija ir vēl viens nopietns paģiru cēlonis. Ja cilvēks bieži iet uz vannas istabu un šķidruma līmenis pazeminās, to nepapildinot, paģiras ir neizbēgamas.

Miega trūkums var pasliktināt situāciju, un ne tikai tāpēc, ka esat devies gulēt vēlu. Alkohols traucē miegu, un "piedzēries" miega laikā Rapid Eye Movement (REM) ciklu skaits ir nepietiekams. REM miegs ir izšķirošs posms, kas palīdz cilvēkam justies atsvaidzinātam.

Dzīvesstils

Grieķu mērce, ko tradicionāli gatavo no jogurta, gurķa, ķiploka un piparmētras, ir lieliska kopā ar svaigiem dārzeņiem, maizi, čipsiem, krekeriem un citām uzkodām. Šī “BBC Good Food” recepte tiek slavēta kā "svaiga un vienkārša", un receptes autors Bārnijs Desmazērijs saka, ka to ir "lieliski pasniegt kopā ar grauzdētu pitas maizi vai lēni sutinātu jēra gaļu".

Svarīgākais