Nosaukti labākie ēdieni sirds veselībai

© Foto: pixabay.com

Lai atbalstītu savu sirdi, britu kardiologs Rojs Džodža iesaka ievērot Vidusjūras diētas principus. Pēc viņa teiktā, uzturā jāiekļauj rieksti, dārzeņi un liesa gaļa.

Šī diēta nodrošina organismam neaizstājamos mononepiesātinātos taukus un omega-3 taukskābes, kas samazina “sliktā” holesterīna līmeni un palielina “labā” holesterīna saturu. Turklāt uzturs, kas bagāts ar augu pārtiku, nodrošina organismu ar antioksidantiem un polifenoliem. Šīs vielas mazina iekaisumu un oksidatīvo stresu, faktorus, kas veicina sirds un asinsvadu slimību attīstību, raksta mirror.co.

"Turklāt uzturā ir daudz šķiedrvielu, kas palīdz labāk kontrolēt cukura līmeni asinīs un pazemina asinsspiedienu, kas abi ir ļoti svarīgi veselīgas sirds uzturēšanai."

Foto: pixabay.com

Pats Rojs Džodža pieturas pie Vidusjūras reģiona uztura stila, pielāgojot to savām vēlmēm. Brokastīs viņš izvēlas riekstu musli ar svaigiem augļiem, bet pusdienās liesu gaļu ar pārslām un dažādiem dārzeņiem. Kā uzkodu kardiologs iesaka vieglas uzkodas, piemēram, sauju riekstu vai augļu. Vakarā viņš dod priekšroku sirdij veselīgiem ēdieniem, piemēram, ceptam lasim vai lēcām ar zaļumiem.

Foto: pixabay.com

Harvardas veselības speciālisti Vidusjūras diētu raksturo šādi:

  • Augu pārtikas produktu pārpilnība, tostarp augļi, dārzeņi, veseli graudi, rieksti un pākšaugi, kas ir minimāli apstrādāti, sezonāli svaigi un audzēti uz vietas.
  • Olīveļļa kā galvenais tauku avots.
  • Siers un jogurts, ko lieto katru dienu mazos vai mērenos daudzumos.
  • Zivis un mājputni, ko patērē mazos vai mērenos daudzumos dažas reizes nedēļā.
  • Sarkanā gaļa, ko patērē reti un nelielos daudzumos.
  • Desertā svaigi augļi ar jogurtu, kam pievienots cukurs vai medus, ko ēd tikai dažas reizes nedēļā.
  • Vīns, ko patērē mazos vai mērenos daudzumos, parasti kopā ar ēdienreizēm.

Foto: pixabay.com

Džodža piebilda, ka viņš ir pielāgojis savu diētu, sasniedzot 40 gadu vecumu. "Laika gaitā esmu virzījies uz līdzsvarotāku uzturu, jo vairāk apzinājos sirds veselības nozīmi gan personiski, gan profesionāli," viņš teica.

"Esmu iemācījies noteikt prioritāti ēdienreižu plānošanā un koncentrēties uz uzturvielām bagātu, neapstrādātu pārtiku, kas ir pozitīvi ietekmējis manu enerģijas līmeni un vispārējo veselību."

Dzīvesstils

Daudzi no mums ir saskārušies ar situāciju, kad pēc labām pusdienām tomēr gribas kaut ko saldu – tagad zinātnieki ir spējuši izskaidrot šo fenomenu. Maksa Planka Metabolisma pētniecības institūta veiktais pētījums, kas publicēts žurnālā Science, atklāja, ka smadzeņu mehānismi, kas ir atbildīgi par sāta sajūtu, izraisa arī vēlmi ēst desertu.

Svarīgākais