Lai atbalstītu savu sirdi, britu kardiologs Rojs Džodža iesaka ievērot Vidusjūras diētas principus. Pēc viņa teiktā, uzturā jāiekļauj rieksti, dārzeņi un liesa gaļa.
Šī diēta nodrošina organismam neaizstājamos mononepiesātinātos taukus un omega-3 taukskābes, kas samazina “sliktā” holesterīna līmeni un palielina “labā” holesterīna saturu. Turklāt uzturs, kas bagāts ar augu pārtiku, nodrošina organismu ar antioksidantiem un polifenoliem. Šīs vielas mazina iekaisumu un oksidatīvo stresu, faktorus, kas veicina sirds un asinsvadu slimību attīstību, raksta mirror.co.
"Turklāt uzturā ir daudz šķiedrvielu, kas palīdz labāk kontrolēt cukura līmeni asinīs un pazemina asinsspiedienu, kas abi ir ļoti svarīgi veselīgas sirds uzturēšanai."
Pats Rojs Džodža pieturas pie Vidusjūras reģiona uztura stila, pielāgojot to savām vēlmēm. Brokastīs viņš izvēlas riekstu musli ar svaigiem augļiem, bet pusdienās liesu gaļu ar pārslām un dažādiem dārzeņiem. Kā uzkodu kardiologs iesaka vieglas uzkodas, piemēram, sauju riekstu vai augļu. Vakarā viņš dod priekšroku sirdij veselīgiem ēdieniem, piemēram, ceptam lasim vai lēcām ar zaļumiem.
Harvardas veselības speciālisti Vidusjūras diētu raksturo šādi:
Džodža piebilda, ka viņš ir pielāgojis savu diētu, sasniedzot 40 gadu vecumu. "Laika gaitā esmu virzījies uz līdzsvarotāku uzturu, jo vairāk apzinājos sirds veselības nozīmi gan personiski, gan profesionāli," viņš teica.
"Esmu iemācījies noteikt prioritāti ēdienreižu plānošanā un koncentrēties uz uzturvielām bagātu, neapstrādātu pārtiku, kas ir pozitīvi ietekmējis manu enerģijas līmeni un vispārējo veselību."