Pārsteidzoši, gaļā esošā viela var izraisīt diabētu

© Foto: pixabay.com

Zinātnieki no Hārvardas universitātes ir atklājuši, ka liela hēma dzelzs uzņemšana palielina risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu par 26%. Pētījums tika publicēts žurnālā "Nature Metabolism".

Hēma dzelzs ir dzīvnieku valsts produktos. Tā ir asins olbaltuma hemoglobīna un muskuļaudu olbaltuma mioglobīna sastāvdaļa, kas veido gandrīz pusi sarkanā gaļā, mājputnu gaļā un zivīs esošās dzelzs. Hēma dzelzs līmenis atkarīgs no gaļas veida.

Autori novērtēja saistību starp dzelzi un 2. tipa diabētu, izmantojot 36 gadus uztura ierakstus no 206 615 brīvprātīgajiem. Viņi aplūkoja dalībnieku uzņemto dažādu veidu dzelzi - kopējo, hēmu, nehēmu, uztura (no pārtikas produktiem) un papildu (no uztura bagātinātājiem).

Hēma dzelzs ir atrodama sarkanajā gaļā un citos dzīvnieku izcelsmes produktos. Pētījumi liecina, ka šādu pārtikas produktu lietošana var palielināt 2. tipa diabēta iespējamību.

Tikmēr nehēmiskais dzelzs, ko var atrast augu pārtikā, nav saistīts ar paaugstinātu slimību risku.

Foto: pixabay.com

Šis pētījums uzsver veselīga uztura nozīmi diabēta profilaksē. Hēma dzelzs uzņemšanas samazināšana, īpaši no sarkanās gaļas, un pāreja uz vairāk augu izcelsmes diētu var būt efektīvas riska samazināšanas stratēģijas.

Ietekme uz sabiedrības veselību un uztura ieteikumiem

Pēc pētnieku domām, iedzīvotāju līmenī pētījuma rezultāti būtiski ietekmē uztura vadlīnijas un sabiedrības veselības stratēģijas, lai samazinātu diabēta rādītājus. Konkrēti atklājumi rada bažas par hēma pievienošanu augu izcelsmes gaļas alternatīvām, lai uzlabotu to gaļas garšu un izskatu. Šie produkti kļūst arvien populārāki, bet ietekme uz veselību prasa turpmāku izpēti.

"Šis pētījums uzsver veselīgas uztura izvēles nozīmi diabēta profilaksē," sacīja pētījuma autori. "Hēma dzelzs uzņemšanas samazināšana, jo īpaši no sarkanās gaļas, un vairāk uz augu bāzes balstīta diēta var būt efektīvas stratēģijas diabēta riska samazināšanai."

Atceries, kas notika...?

Svarīgākais