Ja kafija, pretēji gaidītajam, nepalīdz pamosties, vai kādu iemeslu dēļ to nevarat dzert, izmēģiniet citus produktus un dzērienus - dabiskos enerģijas dzērienus. Daudziem rīta kafijas tase ir rituāls un jaunas dienas sākuma simbols.
Tā valdzinošo aromātu tai piešķir kofeols, eļļaina viela, kas veidojas grauzdēšanas laikā. Un kafijas vērtīgā tonizējošā iedarbība patiesībā ir saistīta ar kofeīnu, alkaloīdu, kas ietekmē adenozīna receptorus. Tas nozīmē, ka kafija patiesībā neuzmundrina, bet gan bloķē miega stāvokli, uzturot nervu sistēmu satrauktā stāvoklī.
Grauzdēšanas pakāpe tieši ietekmē kofeīna daudzumu pupiņās: jo tumšāka kafija, jo mazāk kofeīna.
300 mg kofeīna deva tiek uzskatīta par salīdzinoši drošu cilvēkam - tik daudz ir vienā tasē stipras kafijas. Šo daudzumu organisms spēj apstrādāt un uzņemt bez papildus piedzīvojumiem.
Organismu var uzmundrināt arī citas dabīgas vielas - mēģiniet atrast alternatīvu kafijai, ja ir tāda vajadzība vai interese.
Noteikti esat jau vairākkārt dzirdējuši ieteikumu sākt dienu ar glāzi tīra ūdens istabas temperatūrā - arī šai glāzei bieži tiek ieteikts pievienot nedaudz medus un citrona sulas, ja nav alerģiju vai citu kontrindikāciju. Ūdens ir būtisks elements veselīgai vielmaiņas apmaiņai. Un bieži vien tieši hidratācijas trūkums liek mums justies nogurušiem un letarģiskiem. Starp citu, kafija izvada ūdeni, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc to ļaunprātīgi izmantot ir bīstami.
Ja ir svarīgs kafijas dzeršanas rituāls, tad vajadzētu baudīt japāņu koši zaļo matča tēju. Tās rūgtā garša un neparastais aromāts lieliski harmonizējas ar pienu, arī ar augu pienu. Matča satur daudz hlorofila, kam piemīt antiseptiskas un brūces dziedinošas īpašības, kā arī aminoskābi L-teanīnu.
Lasi arī: Matcha - tējas zaļā maģija
Tā arī uzmundrina, bet citādāk nekā kofeīns, izraisot relaksāciju, nezaudējot koncentrēšanos. Matča ir ļoti smalki samalts pulveris, un tas ir jāsamaisa ar slotiņu vai nelielu latte mikseri.
Vai kurkuma latte: tas ir dzēriens no piena un īpaša garšvielu maisījuma (kurkuma, ingvers, anīss, kanēlis, kardamons, smaržīgie vai melnie pipari - var iegādāties gatavu maisījumu vai pagatavot pats, pielāgots savai gaumei ). Aktrise Gvineta Paltrova atzina, ka jau sen kafiju nomainījusi ar kurkuma latte un jūtas lieliski. Brīdinājums: zeltainais piens nemaz negaršo pēc kafijas, taču tas palīdz zaudēt svaru, pateicoties lielajai kurkumīna devai, un to var dzert ne tikai no rīta, bet arī pirms gulētiešanas.
Tas ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi! Tumšā šokolāde satur kofeīnu, kuras iedarbība mums ir labi zināma, kā arī teobromīnu un virkni vērtīgu būtisku savienojumu. Svaigas (un pat saldētas) ogas burtiski līdz malām ir pildītas ar antioksidantiem un vitamīniem, kas nodrošina tūlītēju enerģijas pieplūdumu.
Šis ir arī japāņu dzēriens, kas pēdējā laikā gūst. Mugitya ir izgatavota no grauzdētiem miežiem vai kviešiem, un tai ir ļoti maiga garša. Dzert var ne tikai karstu, bet arī aukstu: miežu tēja uzmundrina, ātri mazina tūsku, uzlabo asinsriti. Tās noslēpums ir lielajā GABA (gamma-aminosviestskābes) devā, kas uzlabo kognitīvās funkcijas, atmiņu un koncentrēšanās spējas.
Tie ir labi ar tēju un atsevišķi. Ingvera rūgtumu un asumu līdzsvaro cukura saldums, un tikai pāris sukādes sniegs īstu garšu, pateicoties alkaloīdam gingerolam, kam ir sildoša, vielmaiņu veicinoša iedarbība.