Katalonijas Atvērtās universitātes un Kolumbijas universitātes ekspertu komanda ir atklājusi nopietnas veselības sekas cilvēkiem, kuri ēd pēc pulksten 17. Zinātniskais darbs tika publicēts žurnālā "Nutrition and Diabetes".
Jaunajā pētījumā piedalījās 26 cilvēki vecumā no 50 līdz 75 gadiem, kuriem bija liekais svars vai aptaukošanās un kuriem bija prediabēts vai 2. tipa cukura diabēts. Viņi tika iedalīti divās grupās: pirmie lielāko daļu kaloriju patērēja līdz pulksten 17:00, otri - pēc. Viņi ēda vienu un to pašu ēdienu, patērēja tādu pašu kaloriju daudzumu, tikai dažādos dienas laikos, raksta Nature.
Zinātnieki saka, ka cilvēkiem, kuri patērē 45% vai vairāk no ikdienas kalorijām pēc pulksten 17:00, ir samazināta spēja regulēt cukura līmeni asinīs. Vēla ēšana var ievērojami palielināt diabēta attīstības risku.
Organisma spēja metabolizēt glikozi naktī ir ierobežota, jo diennakts ritma dēļ samazinās insulīna sekrēcija un mūsu šūnu jutība pret šo hormonu.