Kāpēc sievietēm ir vairāk un biežāk celulīts nekā vīriešiem?

© Foto: depositphotos.com

Tas nav tikai nežēlīgs likteņa "pagrieziens". Sievietēm ir atšķirīgs bioloģiskais dizains, kas daudz ko izskaidro. Daudziem celulīts ir briesmīga ķermeņa sastāvdaļa, un tā biezpienam līdzīgā tekstūra augšstilbus iezīmē jau pusaudža gados. Bet vai esat pamanījis, ka tas daudz vairāk skar sievietes nekā vīriešus?

Kāpēc celulīts ir daudz vairāk sievietēm nekā vīriešiem. Lai gan vairāki faktori ietekmē to, ka kādam attīstās celulīts, bet galvenais ir saistīts ar atšķirībām vīriešu un sieviešu ķermeņa struktūrā zem ādas, raksta Huffpost.

Kas ir celulīts?

Pretēji izplatītajam uzskatam, celulīts pats nav tauki — drīzāk tā ir āda, kas "šķiet bedraina vai nelīdzena," skaidro Endijs Čiens, Kaiser Permanente dermatologs no Sietlas, Vašingtonā. To visbiežāk novēro uz “augšstilbiem, gurniem un sēžamvietām sievietēm pēc pubertātes”, skaidro dermatologs.

Bieži vien celulīts izskatās kā "apelsīna miza" / Foto: pixabay.com

Bieži vien celulīts izskatās kā "apelsīna miza", sacīja Dr. Dženija Stenforda, aptaukošanās medicīnas ārste un Drugwatch medicīnas līdzstrādniece. To parasti novēro sieviešu “augšstilbos, sēžamvietās un vēderā”. Tas ir "parasts stāvoklis, ko var novērot visu ķermeņa tipu cilvēkiem."

Kas izraisa celulītu?

Stenforda atzīst, ka celulīta veidošanās ir "sarežģīts un daudzfaktorāls process". Kad tauku šūnas zem ādas aug, tās "paplašinās un spiežas pret saistaudiem" tieši zem ādas virsmas. Kad tas notiek, saistaudi zem ādas "savelkas un notver taukus, velkot ādu uz leju, kamēr tauki spiežas uz augšu", tas izjauc gludas ādas izskatu un rada bedrīšu efektu.

Celulīta veidošanos var izraisīt vairāki faktori, un ne vienmēr ir skaidrs, kas izraisa celulītu katram cilvēkam. Stenforda saka: "Ģenētiskajai predispozīcijai ir izšķiroša nozīme, jo daži gēni ietekmē tauku sadalījumu un saistaudu īpašības."

Celulīta veidošanās ir "sarežģīts un daudzfaktorāls process". Kad tauku šūnas zem ādas aug, tās "paplašinās un spiežas pret saistaudiem" tieši zem ādas virsmas. Kad tas notiek, saistaudi zem ādas "savelkas un notver taukus, velkot ādu uz leju, kamēr tauki spiežas uz augšu", tas izjauc gludas ādas izskatu un rada bedrīšu efektu. / Foto: depositphotos.com

Celulīts veidojas, kad saistaudi (izgatavoti no kolagēna) starp muskuļiem un ādu izspiež tauku šūnas pret epidermu, radot bedrainu izskatu.

Savu lomu spēlē arī dzīvesveida faktori. Mazkustīgs dzīvesveids vai diēta ar augstu pārstrādātu pārtiku var izraisīt svara pieaugumu, kas izraisa tauku uzkrāšanos. Turklāt "vingrojumu trūkums bieži izraisa samazinātu muskuļu tonusu", kas var izraisīt "celulīta izskata pasliktināšanos", piebilda Čiens. Arī hormonālās izmaiņas var izraisīt celulīta veidošanos.

Kāpēc lielākajai daļai vīriešu nav celulīta?

Gan sievietēm, gan vīriešiem var attīstīties celulītsns. Tomēr tas ir ļoti izplatīts sievietēm, galvenokārt viņu ķermeņa uzbūves dēļ. Ir četri galvenie iemesli, kāpēc tas tā ir.

Foto: Pexels.com

Pirmkārt, saistaudi zem ādas vīriešiem un sievietēm veidojas atšķirīgi. "Sievietēm šie saistaudi ir izkārtoti vertikāli, piemēram, lentes, "kas ļauj taukiem vieglāk izspiesties un radīt tādus gabaliņus," skaidroja Dr. Džoels Kopelmans, Kopelmana estētiskās ķirurģijas plastikas ķirurgs. "No otras puses, vīriešiem ir sarežģītāka struktūra, kas mēdz labāk noturēt taukus savā vietā." Vīriešiem ar tādu pašu ķermeņa tipu kā sievietēm ir daudz mazāka iespēja saslimt ar celulītu, jo saistaudi satur taukus atšķirīgi. Tāpēc pat “ļoti slaidām” sievietēm var būt celulīts, bet resnākiem vīriešiem tā var nebūt, viņš teica.

Otrkārt, "sievietēm ir vairāk zemādas tauku," sacīja Kopelmans. Zemādas tauki mēdz veidoties “augšstilbos un gurnos, kur celulīts ir pamanāmāks”.

Treškārt, viņš paskaidroja, ka "hormonālām izmaiņām, īpaši saistībā ar estrogēnu, ir arī liela nozīme" celulīta attīstībā. Estrogēns, ko dažreiz sauc par "sieviešu hormonu", ir būtisks sieviešu veselībai. Tā kā estrogēns "ietekmē tauku sadalījumu, kolagēna ražošanu un ādas elastību, tas var tieši ietekmēt tauku uzkrāšanos un ādas saistaudu uzvedību," skaidroja Kopelmans.

Daudzas sievietes atzīmē celulīta pieaugumu, kad menopauzes laikā samazinās estrogēna līmenis. Kad tas notiek, "kolagēna ražošana samazinās, tauku šūnas palielinās, un šķiedru joslas zem ādas var sākt sarukt", izraisot vairāk celulīta, sacīja Kopelmans.

Foto: Pexels.com

Tomēr tas ir dubults posts — estrogēna palielināšanās var izraisīt arī celulītu. "Kad estrogēna līmenis paaugstinās, piemēram, pubertātes vai grūtniecības laikā, tauki, visticamāk, uzkrājas tādās vietās kā gurni, augšstilbi un sēžamvieta, kas padara celulītu šajos reģionos pamanāmāku. Tas patiesībā ir par to, kā estrogēns ietekmē gan tauku uzglabāšanu, gan ādas struktūru, ”sacīja Kopelmans.

Ceturtkārt, sievietēm ir plānāka āda nekā vīriešiem. Sieviešu āda mēdz būt plānāka uz "sēžamvietām un augšstilbiem, kur, visticamāk, parādās celulīts". Vīriešiem mēdz būt biezāka āda, kas padara celulītu mazāk pamanāmu.

Vai celulīts norāda uz medicīnisku problēmu?

Celulīts "ne vienmēr atspoguļo jebkādu pamata veselības stāvokli", un tas ir "uzskatāms par dabisku novecošanās rezultātu lielākajai daļai cilvēku", sacīja Čiens. "Šis stāvoklis ietekmēs pat 80% līdz 90% sieviešu," viņš paskaidroja.

Lai gan ir pieejamas procedūras, lai samazinātu celulīta izskatu, tās ir paredzētas tikai estētisku iemeslu dēļ. Pēc Koplemana teiktā, daži krēmi un "kosmētiskās procedūras, piemēram, lāzerterapija, krioterapija un radiofrekvenču procedūras, arī var palīdzēt samazināt celulīta parādīšanos."

Foto: Pexels.com

Dzīvesveida izmaiņas, piemēram, "vingrojumi, veselīgs uzturs un veselīga svara saglabāšana", arī var palīdzēt,

Tomēr Kopelmans brīdina, ka pastāv "dažas no šīm ārstēšanas metodēm risks". Tā kā celulīts nav kaitīgs, "šie iespējamie riski ir rūpīgi jāizvērtē ar iespējamiem ieguvumiem." Visas pieejamās ārstēšanas metodes nesniegs vēlamos rezultātus. Ikvienam, kas apsver iespēju ārstēt savu celulītu, vispirms runāt ar savu ģimenes ārstu vai dermatologu.

"Pozitīvā attieksme pret ķermeni," sacīja Kopelmans, "un koncentrēšanās uz vispārējo veselību un labklājību ir lielisks veids, kā pieņemt celulītu kā daļu no normālas cilvēka pieredzes."

Dzīvesstils

Traumatiski notikumi bērnībā un jaunībā cilvēkam nepaliek bez pēdām. Galvenais ir tos laikus atpazīt un tikt galā ar savām iekšējām problēmām. Slikta pieredze bērnībā var atkal vajāt pieaugušā vecumā, jo tā nopietni ietekmē cilvēka personības veidošanos.

Svarīgākais