Vai D vitamīns var samazināt COVID-19 risku?

© Foto: Pexels.com

“D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, kam ir vairākas svarīgas lomas organismā. Šī uzturviela ir īpaši svarīga imūnsistēmas veselībai, liekot daudziem cilvēkiem domāt, vai D vitamīna papildināšana var palīdzēt samazināt risku saslimt ar jauno koronavīrusu, kas izraisa COVID-19,” raksta healthline.com.

Kā D vitamīns ietekmē imūnsistēmu?

D vitamīns ir nepieciešams pareizai imūnsistēmas darbībai, kas ir ķermeņa pirmā aizsardzības līnija pret infekcijām un slimībām. Šim vitamīnam ir izšķiroša loma imūnsistēmas veicināšanā.

Foto: Pexels.com

Tam piemīt gan pretiekaisuma, gan imūnregulējošas īpašības, un tam ir izšķiroša nozīme imūnsistēmas aizsargspējas aktivizēšanā.

Piemēram, zems D vitamīna līmenis ir saistīts ar paaugstinātu elpceļu slimību, tostarp tuberkulozes, astmas un hroniskas obstruktīvas plaušu slimības, kā arī vīrusu un baktēriju elpceļu infekciju risku.

Turklāt D vitamīna deficīts ir saistīts ar plaušu funkcijas samazināšanos, kas var ietekmēt organisma spēju cīnīties ar elpceļu infekcijām.

Vai D vitamīna lietošana var aizsargāt pret COVID-19?

Foto: Pexels.com

Pētījumi liecina, ka D vitamīna deficīts var kaitēt imūnsistēmai un palielināt risku saslimt ar elpceļu slimībām, tajā starpā ar COVID-9.

Veiktais pētījums, kurā piedalījās 11 321 cilvēki no 14 valstīm, parādīja, ka D vitamīna papildināšana samazina akūtu elpceļu infekciju risku tiem, kuriem bija nepietiekams un pietiekams D vitamīna līmenis.

Ir arī pierādīts, ka D vitamīns samazina mirstību gados vecākiem cilvēkiem, kuriem ir vislielākais risks saslimt ar elpceļu slimībām, piemēram, COVID-19.

Der zināt!

Foto: Pexels.com

  • D vitamīni ir vitamīnu grupa, kas organismā regulē procesus, kas saistīti ar kaulu un zobu veidošanos, kā arī imūnsistēmas stiprināšanu.
  • D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns ar daudzveidīgām funkcijām cilvēka organismā.
  • D vitamīns spēlē daudzas svarīgas lomas jūsu organismā, tostarp veicinot imūnsistēmas veselību. Zinātniskie pētījumi liecina, ka D vitamīna papildināšana var aizsargāt pret elpceļu infekcijām, īpaši tiem, kuriem trūkst citu vitamīnu.
  • Jaunākie pētījumi liecina, ka pietiekams D vitamīna līmenis var palīdzēt cilvēkiem ar Covid-19 izvairīties no nelabvēlīgiem iznākumiem.
  • Konsultējieties ar savu ārstu par D vitamīna papildināšanu, lai uzlabotu vispārējo veselību.

Dzīvesstils

Daži cilvēki uzskata, ka kristāliem, piemēram, kvarcam un obsidiānam, katram var būt īpašas ārstnieciskas īpašības, kas nāk par labu prātam, ķermenim un dvēselei.

Svarīgākais