“D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, kam ir vairākas svarīgas lomas organismā. Šī uzturviela ir īpaši svarīga imūnsistēmas veselībai, liekot daudziem cilvēkiem domāt, vai D vitamīna papildināšana var palīdzēt samazināt risku saslimt ar jauno koronavīrusu, kas izraisa COVID-19,” raksta healthline.com.
D vitamīns ir nepieciešams pareizai imūnsistēmas darbībai, kas ir ķermeņa pirmā aizsardzības līnija pret infekcijām un slimībām. Šim vitamīnam ir izšķiroša loma imūnsistēmas veicināšanā.
Tam piemīt gan pretiekaisuma, gan imūnregulējošas īpašības, un tam ir izšķiroša nozīme imūnsistēmas aizsargspējas aktivizēšanā.
Piemēram, zems D vitamīna līmenis ir saistīts ar paaugstinātu elpceļu slimību, tostarp tuberkulozes, astmas un hroniskas obstruktīvas plaušu slimības, kā arī vīrusu un baktēriju elpceļu infekciju risku.
Turklāt D vitamīna deficīts ir saistīts ar plaušu funkcijas samazināšanos, kas var ietekmēt organisma spēju cīnīties ar elpceļu infekcijām.
Pētījumi liecina, ka D vitamīna deficīts var kaitēt imūnsistēmai un palielināt risku saslimt ar elpceļu slimībām, tajā starpā ar COVID-9.
Veiktais pētījums, kurā piedalījās 11 321 cilvēki no 14 valstīm, parādīja, ka D vitamīna papildināšana samazina akūtu elpceļu infekciju risku tiem, kuriem bija nepietiekams un pietiekams D vitamīna līmenis.
Ir arī pierādīts, ka D vitamīns samazina mirstību gados vecākiem cilvēkiem, kuriem ir vislielākais risks saslimt ar elpceļu slimībām, piemēram, COVID-19.