Atšķirība starp saaukstēšanos un gripu

© Foto: Pexels.com

“Tavs deguns ir sarkans no iesnām, kakls skrāpējas un galva nemitīgi sāp. Vai tā ir saaukstēšanās vai sezonāla gripa? Simptomi var pārklāties, tāpēc, ja vien ārsts neveic ātro gripas testu, ko veic ar vates tamponu no deguna vai rīkles aizmugures, to ir grūti precīzi zināt,” raksta healthline.com.

Kā noteikt atšķirību starp saaukstēšanās un gripas simptomiem un kā rīkoties, ja ir kāda no šīm infekcijām, aplūkosim rakstā.

Kā pamanīt atšķirību?

Vīrusi izraisa saaukstēšanos un gripu. Abas ir elpceļu infekcijas. Vienkāršākais veids, kā noteikt atšķirību, ir aplūkot simptomus.

Ja ir saaukstēšanās, iespējams, ka būs šādi simptomi:

Foto: Pexels.com

  • iesnas vai aizlikts deguns;
  • iekaisis kakls;
  • šķaudīšana;
  • klepus;
  • galvassāpes vai ķermeņa sāpes;
  • viegls nogurums.

Gripas simptomi var ietvert:

  • sauss, uzlauzts klepus;
  • mērens vai augsts drudzis, lai gan ne visiem gripas slimniekiem būs drudzis;
  • iekaisis kakls;
  • drebuļi​;
  • stipras muskuļu vai ķermeņa sāpes;
  • galvassāpes;
  • aizlikts deguns un iesnas;
  • smags nogurums, kas var ilgt līdz divām nedēļām;
  • slikta dūša un vemšana, kā arī caureja (visbiežāk bērniem).

Saaukstēšanās sākas pakāpeniski dažu dienu laikā un bieži vien ir vieglāka nekā gripa. Parasti veselība uzlabojas 7 līdz 10 dienu laikā, lai gan simptomi var ilgt līdz 2 nedēļām.

Foto: Pexels.com

Taču gripas simptomi parādās ātri un var būt smagi. Parasti tie ilgst 1 līdz 2 nedēļas. Izmantojiet savus simptomus kā ceļvedi, lai noskaidrotu, kāds stāvoklis ir. Ja domājat, ka jums varētu būt gripa, apmeklējiet savu ārstu, lai veiktu pārbaudi pirmo 48 stundu laikā pēc simptomu parādīšanās.

Kas ir saaukstēšanās?

Parastā saaukstēšanās ir augšējo elpceļu infekcija, ko izraisa vīruss.

Lai gan varat saaukstēties jebkurā gadalaikā, saaukstēšanās ir biežāka ziemas mēnešos. Tas ir tāpēc, ka lielākā daļa saaukstēšanos izraisošo vīrusu plaukst zema mitruma apstākļos.

Saaukstēšanās izplatās, kad kāds slimais šķauda vai klepo un pa gaisu lido ar vīrusu pildīti pilieniņi.

Jūs varat saslimt, ja pieskaraties virsmai, piemēram, galda virsmai vai durvju rokturim, ar ko nesen ir saskārusies inficēta persona, un pēc tam pieskaraties savam degunam, mutei vai acīm. Šis scenārijs bieži izplatās sabiedriskajā transportā.

Visvairāk cilvēks lipīgs pirmajās divās līdz četrās dienās pēc saskares ar saaukstēšanās vīrusu.

Kas ir sezonālā gripa?

Foto: Pexels.com

Gripa ir vēl viena augšējo elpceļu slimība. Atšķirībā no saaukstēšanās, kas var piemeklēt jebkurā gadalaikā, gripa parasti ir sezonāla.

Gripas sezona parasti ilgst no rudens līdz pavasarim, sasniedzot maksimumu ziemas mēnešos.

Gripas sezonas laikā var saslimt ar gripu tāpat kā saaukstēties: nonākot saskarē ar inficētas personas izplatītiem pilieniem. Jūs esat lipīgs, sākot no vienas dienas pirms saslimšanas un līdz 5 līdz 7 dienām pēc simptomu parādīšanās.

Sezonālo gripu izraisa A, B un C gripas vīrusi, un visizplatītākie ir A un B gripas vīrusi. Aktīvie gripas vīrusa celmi katru gadu atšķiras.

Secinājumi

Lai izvairītos no gripas vīrusa uzņemšanas un saaukstēšanās riskiem, bieži mazgājiet rokas ar ziepēm un siltu ūdeni vai izmantojiet spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekli.

Foto: Pexels.com

Izvairieties pieskarties degunam, acīm un mutei, kad esat sabiedriskajā transportā un citās publiskās vietās. Centieties izvairīties no visiem, kam konkrētajā brīdī ir gripa vai gripai līdzīgi simptomi.

Tāpat ir svarīgi ievērot veselīgus ieradumus, lai novērstu saaukstēšanās un gripas baktērijas. Pārliecinieties, ka esat pietiekami daudz gulējis, ēdis daudz augļu un dārzeņu, dzeriet daudz šķidruma, siltu tēju, kā arī centieties ievērot aktīvu dzīvesveidu, piemēram, vingrot.

Dzīvesstils

Šis pīrāgs lieliski apvieno apelsīnu garšu, žāvētu aprikožu saldumu un pūdercukura vieglo maigumu. Tas ir ļoti vienkārši pagatavojams, un noteikti varēsiet pārsteigt ar šo gardo desertu.

Svarīgākais