Kafijas miegs: jauna tendence tiem, kam ir grūti piecelties no rītiem

© Foto: depositphoto.com

Zinātnieki norāda, ka metode, kā īsu brīdi aizmigt pēc rīta kafijas tases, var uzmundrināt labāk nekā aplieties ar ledus aukstu ūdeni. Tiem, kuri no rītiem jūtas izsmelti un miegaini, pat ja viņi devās gulēt laikus, somnologi iesaka izmēģināt kafijas snaudu.

Šis jaunais veids, kā uzmundrināt sevi, kļuvis zināms salīdzinoši nesen, taču tas jau gūst popularitāti.

Iedzēra kafiju un aizgāja atkal gulēt

Kafijas snaudas būtība ir tāda, ka pēc rīta miega ir jāizdzer tase kafijas un pēc tam jāiet atpakaļ gulēt. Pietiek ar 20-30 minūtēm papildu miega, lai “uzlādētos” un pieceltos pavisam citā, modrā stāvoklī. Tas palīdzēs jums atbrīvoties no miegainības dienas laikā. Pusdienas pārtraukumu darbā var vienkārši pavadīt kafijas snaudā, ja birojā ir telpas pārtraukumam.

Kā tas darbojas?

Foto: pixabay.com

Metodes noslēpums ir tāds, ka guļot dienas laikā no smadzenēm tiek izvadīts adenozīns - viela, kas uzkrājas nomodā un veicina miegu. Kofeīns bloķē šī neirotransmitera receptorus. Turklāt kombinācijā ar miegu kafija darbojas daudzkārt efektīvāk.

Kafijas snauda ir inovācija, kas var glābt no rīta letarģijas. Ir pāragri runāt par metodes 100% efektivitāti, jo tā nav zinātniski pierādīta. Turklāt miega eksperte Keiša Salivana iesaka rūpīgi uzraudzīt savu stāvokli pēc kafijas snaudas. Ja letarģija un apātija ir tikai pastiprinājusies, tehnika jums nav piemērota.

Lasi arī: Padomi, lai no rīta varētu agri pamosties un enerģiski sāktu dienu

Starp citu, ja gulēsiet vairāk par ieteicamo laiku, var rasties pretējs efekts. Pēc 40 minūšu snaudas pastāv risks iegrimt dziļā miegā un nokavēt darbu un svarīgas lietas. Un jūs, visticamāk, tad piecelsities no nepareizās kājas.

Kam kafijas miegs ir aizliegts?

Foto: pixabay.com

Kafijas snauda nav ieteicama bērniem, pusaudžiem, grūtniecēm un tiem, kas cieš no trauksmes, depresijas un panikas lēkmēm. Eksperti arī atgādināja par kafijas ikdienas devu veseliem cilvēkiem. Tās ir četras tases pa 100 gramiem katra. Litri stipras kafijas dzeršana ir vienkārši bīstama veselībai.

"Pārmērīga kafijas lietošana var izraisīt miega traucējumus, paaugstinātu sirdsdarbības ātrumu, paaugstinātu asinsspiedienu, biežu urinēšanu, galvassāpes un trauksmi," HuffPost sacīja miega speciālists.

Dzīvesstils

Šķiet, nepatika pret pirmdienām ir acīmredzama: reti kurš priecājas par darba nedēļas sākumu. Bet kāpēc mēs esam tik daudz lojālāki otrdienām un kāpēc mēs parasti uzskatām trešdienu par “mazo piektdienu”?