D vitamīna nozīme senioriem – skaidro speciālisti

© Foto: publicitātes

D vitamīna uzņemšana ir būtiska visos vecuma posmos, bet īpaši svarīga tā kļūst senioru vecumā, jo ir viens no būtiskākajiem osteoporozes profilakses pasākumiem. BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece skaidro, kāpēc senioriem jānodrošina pietiekama D vitamīna uzņemšana, lai saglabātu veselību un mazinātu dažādu veselības problēmu riskus.

D vitamīna nepieciešamība senioriem

Gadiem ejot, cilvēka organismā samazinās spēja sintezēt D vitamīnu no saules gaismas, tāpēc senioriem bieži vien ir nepieciešams to uzņemt papildus, skaidro ģimenes ārste Z. Zitmane. Īpaši svarīgi tas kļūst cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem. Ja asins analīzes norāda uz D vitamīna deficītu (zem 30 ng/ml), šī vitamīna papildu lietošana ir īpaši būtiska, lai rūpētos par vispārējo veselību.

D vitamīns un osteoporozes profilakse

Nepieciešamība pēc D vitamīna senioru vecumā vīriešiem un sievietēm atšķiras, stāsta ģimenes ārste. Hormonālu atšķirību dēļ sievietes slimo ar osteoporozi daudz biežāk nekā vīrieši. Pēc menopauzes sievietēm samazinās estrogēna līmenis, kas traucē kalcija un D vitamīna uzsūkšanos, izraisot straujāku kaulu noārdīšanos. Tādēļ sievietēm pēc menopauzes bieži ir lielāka nepieciešamība pēc D vitamīna.

Tieši D vitamīns ir viens no galvenajiem faktoriem osteoporozes profilaksē, jo tas veicina uzsūkšanos kalcijam, kas nepieciešams kaulu stiprumam un osteoporozes un kaulu lūzumu risku mazināšanai.

Ja organismā ir nepietiekams D vitamīna līmenis, kalcija uzsūkšanās tiek traucēta, pat ja kalcijs tiek uzņemts pietiekamā daudzumā. Savukārt, ja organismā nav pietiekami kalcija, kauli kļūst trauslāki. Ņemot vērā šos apstākļus, senioriem ir īpaši jārūpējas par optimālu D vitamīna līmeni organismā.

Tāpat osteoporozes profilaksei un vispārējai veselībai senioriem ieteicamas arī fiziskās aktivitātes, piemēram, pastaigas, nūjošana vai peldēšana, kas ne vien stiprina kaulus, bet arī uzlabo līdzsvaru un koordināciju, samazinot kritienu risku. Uzturā ieteicams iekļaut kalciju saturošus produktus, piemēram, sieru, biezpienu, kefīru, jogurtu, un jāizvairās no kaitīgajiem ieradumiem.

Kāpēc D vitamīns ir svarīgs?

Foto: pixabay.com

BENU Aptiekas klīniskā farmaceite I. Priedniece norāda, ka D vitamīnam ir izšķiroša nozīme imūnsistēmas, muskuļu un kaulu veselības uzturēšanā. Kā minēts, tas palīdz regulēt kalcija uzsūkšanos, tādējādi palīdzot novērst kaulu trauslumu un osteoporozi, kas īpaši skar seniorus.

Turklāt D vitamīns ir svarīgs ādas, matu un nagu veselībai, kā arī sirds un asinsvadu slimību, diabēta, autoimūno un onkoloģisko slimību profilaksei. Ja cilvēks cieš no D vitamīna deficīta, var rasties nogurums, muskuļu sāpes, biežāka slimošana un pat depresija.

D vitamīna deficīts ir saistīts ar augstāku sirds un asinsvadu slimību, diabēta, autoimūno, onkoloģisko slimību un dažādu infekciju risku, stāsta ģimenes ārste Z. Zitmane. D vitamīna profilaktiska lietošana palīdz uzturēt spēcīgāku imūnsistēmu, kas senioriem ir īpaši svarīgi. Tiek veikti pētījumi un atrastas kopsakarības arī starp D vitamīna deficītu un demences risku, D vitamīna trūkumu un depresijas risku, taču šajās jomās pētījumi vēl turpinās.

Kā lietot D vitamīnu?

Klīniskā farmaceite I. Priedniece skaidro, ka D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, tāpēc to ieteicams lietot kopā ar maltīti, lai veicinātu labāku uzsūkšanos.

Regulāri lietojot D vitamīnu, vēlams to darīt vienā un tajā pašā laikā katru dienu, piemēram, brokastu vai pusdienu laikā. Senioriem, kuri lieto citas zāles, piemēram, sirds slimību ārstēšanai, jāievēro piesardzība, jo noteiktas zāles var ietekmēt D vitamīna uzsūkšanos vai darbību, tāpēc par zāļu un uztura bagātinātāju mijiedarbību jākonsultējas ar savu ārstējošo ārstu vai farmaceitu.

D vitamīna līmeņa pārbaude

Foto: pixabay.com

D vitamīna līmeni asinīs ieteicams pārbaudīt regulāri, lai pārliecinātos, ka tas sasniedz optimālu līmeni - 45-55 ng/ml. Pēc D vitamīna lietošanas uzsākšanas deficīta gadījumā līmeni parasti pārbauda pēc 3-4 mēnešiem, lai pielāgotu devu, skaidro farmaceite I. Priedniece. Uzturošās devas lietošanas gadījumā līmeņa pārbaudi ieteicams veikt ik pēc 6-12 mēnešiem, atkarībā no ārsta ieteikumiem.

Laika gaitā cilvēka organisms piedzīvo dabiskas izmaiņas, kas prasa pievērst vairāk uzmanības veselībai. Nodrošinot pietiekamu D vitamīna uzņemšanu, seniori var uzlabot savas dzīves kvalitāti un samazināt daudzu slimību risku.

Atcerieties - uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Atceries, kas notika...?

Svarīgākais