Vai būt par vegānu ir dārgi?

© Foto: pixabay.com

Daudzi kļūst par vegāniem, jo diēta bez dzīvnieku izcelsmes produktiem, piemēram, gaļas, zivīm, piena produktiem un olām, ir ētiska un videi draudzīga.

Saskaņā ar Oksfordas universitātes pētījumu, kļūstot par vegānu, tā ir “lielākā pieeja, lai samazinātu ietekmi uz vidi. Un tas ir neēst rūpnieciski audzētus dzīvniekus, kuriem ir briesmīga dzīves kvalitāte un kuri bieži tiek baroti ar spēcīgām antibiotikām, kas var kaitēt cilvēku veselībai,” raksta habittribe.com

Var ir grūti sākt, ja vienmēr esi ēdis gaļu, un kas ir jāzina pirms kļūt par vegānu?

Progresīvu pieeju iesaka Keitija Beskova, ilggadēja vegāne un trīs visvairāk pārdoto pavārgrāmatu autore. “Jūs varat to izdarīt daudz vienkāršāk nekā iepriekš, jo vegānu preces ir viegli pieejamas. Mans ieteikums ir pakāpeniski aizstāt tādas lietas savā uzturā kā pienu, majonēzi vai jogurtu ar alternatīvām. Tādā veidā nepamanīsit atšķirību.”

Foto: pixabay.com

Kā tikt galā ar gaļas ēdājiem ģimenē un draugu ballītēs?

Vegānu nīdēji vienkārši jāpārliecina ar laipnību un lielisku ēdienu. Rakstniece un žurnāliste Isa Čandra Moskovica saka: "Jūs varat jokot par gaļu vai pateikt man, ka es miršu, bet mans lēmums ir mans lēmums. Esiet laipns pret visiem, pat ja viņi rīkojas rupji. Un sagatavojiet viņiem vegāno ēdienu, lai varētu parādīt, cik tas ir garšīgs. Tas patiešām ir jauks žests, kas padara cilvēkus mazāk pretrunīgus un palīdz viņiem saprast, ka ēdiens ir garšīgs un viss ir kārtībā.”

Esiet līdzjūtīgs pret tiem, kas izrāda nelabvēlīgus noskaņojumus. YouTube lietotājs, šefpavārs un autors Gazs Oklijs saka: "Es saprotu, kad cilvēki ir naidīgi noskaņoti pret vegānismu, jo es kādreiz biju tāds. Būtībā tas bija zināšanu trūkums un bailes no nezināmā. Uzskatiet šīs mijiedarbības kā mācīšanas iespējas, taču izvairieties lasīt lekcijas citiem. Tā vienkārši ir viņu izglītošana un komfortabla sajūta, ja es esmu ballītē un kāds izsaka nelielu joku par vegānismu.

Izmantojiet tādas frāzes kā “Es nekad neticēju, ka būšu vegāns, kamēr es to nepieredzēju” vai “Es to nekad nezināju”. Nepieņemiet spriedumus vai pretargumentus. Vienkārši dariet visu iespējamo, lai viņus izglītotu.

Humors ir noderīgs. Benjamins Cefanja ir dzejnieks, aktieris un dziedātājs. "Es atceros, ka es uzstājos televīzijas raidījumā, kurā kāds man jautāja: "Cik šausmīgas ir jūsu gāzes, jo esat vegāns?" "Es atbildēju: "Jūsu gāzes smaržo pēc sapuvušas, trūdošas gaļas. Manām gāzēm ir brokoļiem līdzīga smarža. Cilvēk, neuztraucies par manējo; uztraucieties par savējo.”

Kā var pārliecināties, ka saņem pietiekami daudz olbaltumvielu?

Foto: pixabay.com

Kad cilvēks kļūst par vegānu, Keitija Beskova apgalvo, ka šī ir pirmā reize, kad viņai jebkad tiek jautāts par olbaltumvielām. "Olbaltumvielu nepietiekamība ir ārkārtīgi reti sastopama parādība. Vienkārši pievienojiet ar olbaltumvielām bagātus pārtikas produktus, piemēram, pupiņas, lēcas, sēklas un riekstus. Lai gan šķiet, ka ēdat trušu barību, tā nav. Jūs varat vienkārši papildināt spageti ar sauju grauzdētu priežu riekstu vai iekļaut dažas pupiņas savā čili.”

Lasi arī: Lietot vai nelietot augu izcelsmes produktus ikdienā

Satraukumam nav pamata, uzskata reģistrētā dietoloģe Hetere Rasela no “Vegan Society”. “Tas ir bieži maldīgs uzskats, ka olbaltumvielu iegūšana no augu pārtikas ir izaicinājums. Patiesībā tās var piedāvāt visas nepieciešamās aminoskābes, kas ir proteīnu celtniecības bloki. Labi avoti ir pupiņas, lēcas, aunazirņi, sojas produkti, zemesriekstu sviests, Indijas rieksti un ķirbju sēklas.”

Vitamīni un minerālvielas?

Foto: pixabay.com

Kļūstot par vegānu, ir ļoti svarīgi uzņemt pietiekami daudz vitamīna B12, kas bieži ir atrodams gaļā, olās un zivīs, jo bez tā jutīsities vājš un noguris. Bagātināti pārtikas produkti, piemēram, “piena aizstājēji, brokastu pārslas, pastas bez piena produktiem un rauga ekstrakts”, ir labs B12 avots.

B12 vitamīns, kas ir nopērkams lielākajā daļā aptieku un veselīgas pārtikas veikalos, ir papildu iespēja. Augu pienā ir tāds pats kalcija daudzums kā govs pienā, un ir citi lieliski avoti kalcija saturošs tofu, sojas un linsēklu maize un jogurta aizstājēji.

Cik maksā vegānisms?

Foto: pixabay.com

Izvairieties no apstrādātas pārtikas, ja ir ierobežots budžets. Ideja, ka vegānu virtuvei jābūt dārgai, ir nepatiesa. "Tomēr ir laba ideja atturēties no lietām, kur pat ir uzraksts "vegāns", lai saglabātu to par pieņemamu cenu.

Tāpēc neapmeklēsiet dārgākos veikalus un neiegādāsieties tur no plastmasas izgatavotas preces, jo tās būs pārāk dārgas. Jums vienkārši jāatgriežas pie pamatiem un jālieto tādi ēdieni kā augļi, dārzeņi, graudi, rieksti un pākšaugi, lai būtu veseli un ietaupītu naudu.

Dzīvesstils

Virtuves huligāns Pipars stāsta, ka šis pīrāgs ir īstu latviešu un skandināvu gaumē. Turklāt droši šprotes var likt vairāk, jo bez šprotēm šis pīrāgs zaudē visu burvību.

Svarīgākais