Ķīniešu zinātnieki atraduši negaidītu līdzekli pret grēmām, kas patiks gardēžiem

© Foto: pixabay.com

Grēmas ir izplatīta kuņģa-zarnu trakta problēma un ļoti nepatīkama. Ārsti neiesaka to ilgstoši atstāt bez uzraudzības, pretējā gadījumā pastāv risks ne tikai pilnībā zaudēt apetīti, bet arī izraisīt barības vada vēzi.

Grēmas - apraksts, pazīmes, ārstēšana, profilakse un diagnostika

Biežas grēmas pēc ēšanas ir tipiska gastroezofageālā refluksa jeb GERD izpausme. Šī ir hroniska slimība, kur kuņģa saturs regulāri tiek izmests atpakaļ barības vadā, kairinot tā sienas un izraisot gļotādas iekaisumu. Tas notiek kardijas nepietiekamības dēļ - sfinktera starp diviem orgāniem, kas dažādu iemeslu dēļ vājinās un pārstāj pilnībā aizvērties.

Tikmēr pārtikas attece pēc ēšanas ne vienmēr liecina par slimībām, kas periodiski traucē pilnīgi veseliem cilvēkiem. Ir svarīgi laikus pamanīt, ja tas pārstāj būt retums. Patiešām, papildu diskomfortam bez ārstēšanas šī problēma var izraisīt barības vada vēža attīstību.

Diemžēl ir grūti pilnībā izārstēt GERD, pat pabeigts ārstēšanas kurss nevar garantēt, ka paasinājums nekad neatkārtosies. Lai samazinātu šādus riskus līdz minimumam, pēc terapijas ir svarīgi uzraudzīt diētu un dzīvesveidu. Vēl labāk ir iepriekš parūpēties, lai slimība nesāktos.

Ķīniešu zinātnieki ir atraduši patīkamu veidu, kā aizsargāties pret GERD. Endokrinoloģe Zukhra Pavlova savā blogā stāsta par nesen veiktā pētījuma rezultātiem, kurā piedalījās gandrīz 180 tūkstoši cilvēku.

Foto: pixabay.com

Tādējādi darba autori konstatēja, ka, lai samazinātu slimības attīstības iespējamību, biežāk jāēd siers un graudu produkti.

Biežāk nenozīmē kilogramos, viss ir jāēd saprāta robežās. Starp citu, pētnieki atklāja vēl vienu priekšrocību siera cienītāju vidū: viņiem bija arī zemāks “sliktā” holesterīna līmenis, kas nosēžas uz asinsvadu sieniņām.

Lai novērstu GERD, iesaka dot priekšroku sieriem, kas vairāk līdzinās biezpienam.

"Parasti tajā ir vismazāk kaloriju. Ideāli ir pasniegt sieru ar pārtiku ar zemu olbaltumvielu saturu, piemēram, diētisko jogurtu. Un atceries, ka šis vairāk ir kārums, tāpēc pietiks ar šķēli vai divām,” teic ārste.

Foto: pixabay.com

Graudu produkti ietver dažādus graudaugus: auzas, rīsus, kviešus. Piemērota ir arī pilngraudu maize un makaroni, kas gatavoti no pilngraudu miltiem.

Esiet uzmanīgi ar medikamentiem

Pagājušajā gadā amerikāņu zinātnieki atklāja saikni starp populāru medikamentu ilgstošu lietošanu pret grēmas un kuņģa slimībām un paaugstinātu demences risku, tie ir protonu sūkņa inhibitoriem ((PSI) tie ir vairāki, bet slavenākais ir omeprazols).

Lasi arī: Lietot vai nelietot augu izcelsmes produktus ikdienā

Pētnieki secināja, ka cilvēkiem, kuri lietoja PSI 4,5 gadus vai ilgāk, bija lielāks demences attīstības risks, salīdzinot ar tiem, kuri šādas tabletes nelietoja. Tika noskaidrots, ka pētījums nepierāda, ka šīs zāles izraisa demenci, tas tikai parāda saistību.

Ko nevajadzētu ēst cilvēkiem, kuriem ir grēmas

Foto: depositphotos.com

Tiem, kuri regulāri cieš no grēmām, ārsti parasti nosaka stingru diētu. Bet vai tik stingri ierobežojumi pārtikai vienmēr ir vajadzīgi un noderīgi? Vai ir nepieciešama diēta pret grēmas?

Grēmas rodas periodiski, iespējams, katram otrajam cilvēkam. Tāpēc papildu terapijai šādiem pacientiem ārsti izraksta īpašu diētu. Tajā nav vietas ceptam, sālītam, kūpinātam, asam, daudzu veidu pienam, kafijai, stiprai tējai, svaigai maizei un konditorejas izstrādājumi.

Pacientam ar GERD uzturs izskatās kā "mazliet vairāk par maizi un ūdeni". Un šāds cilvēks bieži nonāk apburtajā lokā, kas tikai saasina viņa problēmas ar kuņģa-zarnu traktu.

“Sākumā pacinets stingri ievēro diētu, bet grēmas nepazūd un saglabājas arī pēc auzu pārslu un vistas ēšanas. Tad viņš salūzt, jo nav iespējams bezgalīgi noturēties pie stingras diētas. Un šos sabrukumus pastiprina vainas sajūta, jo viņam šķiet, ka viņš ar savām rokām kaitē savam ķermenim, jo ​​viņam vairākkārt tika teikts: “Ievēro diētu, ievēro diētu, šeit ir atgādinājums, ievēro diētu”.

Tas palielina kuņģa-zarnu trakta simptomu stresu, kas izraisa vai pastiprina grēmas. Pacients sajūt veselības pasliktināšanos, mēģina atkal savest kopā un ierobežo diētu. Un cikls atkārtojas,” saka ārste

Katram savs “aizliegtais”

Foto: pixabay.com

Taču pēc speciālistu teiktā patiesībā grēmas vispār neprasa regulētu uzturu. Ir pārtikas produkti, kas var pastiprināt vai izraisīt grēmas, bet ne visiem.

“Tas ir, ja taukaini ēdieni izraisa grēmas, tas nenozīmē, ka šokolāde un citrusaugļi to izraisīs. Un otrādi. Katrai personai ir savs saraksts. Un, zinot savu individuālo sarakstu, var ēst barojoši un daudzveidīgi, pat neskatoties uz diagnozi,” stāsta ārste.

Ir jāiemācās kontrolēt savu slimību, nevis pielāgoties tai. Tāpēc reizēm, ja ļoti vēlies, vari pat ļauties aizliegtiem ēdieniem, kas izraisa grēmas. Galvenais ir zināt, kā novērst sekas.

Ko darīt

Lai saprastu, kuri pārtikas produkti jums dedzināšanu, ārsti iesaka rakstīt uztura dienasgrāmatu un novērot ķermeņa reakciju. Un pēc tam izveidojiet savu diētu, ierobežojot provocējošus ēdienus. "Atsevišķi jāsaka par funkcionālām grēmām, kur jebkura, pat visstingrākā, diēta ir bezjēdzīga," piebilda ārsts.

Viltus grēmas, kuru nav

Foto: pixabay.com

Ir vesela grupa kuņģa-zarnu trakta slimību, kam ir alerģiska izcelsme. Tie noved pie morfoloģiskiem un funkcionāliem gremošanas orgānu darbības traucējumiem, kas var izraisīt ko līdzīgu grēmām - patiesībā zem šī simptoma slēpsies kas cits, nevis GERD. Šādas slimības sauc par eozinofīlām - piemēram, eozinofīlo gastrītu, kolītu, enterītu vai ezofagītu.

Un šajā gadījumā, lai tiktu galā ar nepatīkamu simptomu, nekavējoties jāizslēdz no uztura vairāki pārtikas produkti un pēc tam tie jāievada uzturā pa vienam - tas ir nepieciešams, lai saprastu, kas no tiem izraisa grēmas. Šie seši produkti ir:

piens;

kvieši;

soja;

olas;

rieksti;

zivis un jūras veltes.

Dzīvesstils

“Ir dabiski redzēt un satraukties, ka svars mainās dzīves laikā, taču veselīga attieksme pret savu veselību un labsajūtu ir svarīga svara kontrolei jebkurā vecumā. Tieši tāpēc - neatkarīgi no pašreizējā dzīves posma, šie padomi var palīdzēt jums pārvaldīt svaru un uzlabot vispārējo veselību,” raksta healthline.com.