Pārmērīga alkohola lietošana saistīta ar lielāku risku saslimt ar vēzi

© Foto: Pexels.com

“Amerikas vēža izpētes asociācija publicējusi savu 2024. gada vēža progresa ziņojumu, uzsverot ciešu saikni starp alkohola lietošanu un sešiem vēža veidiem,” informē healthline.com.

Pētījums apliecināja, ka dažu šo vēža gadījumu skaits pieaug gados jaunāku pieaugušo vidū, kuri aizrāvušies ar pārmērīgu alkohola patēriņu.

Kāpēc cilvēki neapzinās vēža risku, kas saistīts ar alkohola lietošanu?

Lai gan alkohola patēriņa samazināšana var palīdzēt samazināt cilvēka izredzes saslimt ar vēzi, daudzi cilvēki neapzinās, ka alkohols ir tiešais vēža riska faktors.

Ohaio štata universitātes visaptverošā vēža centra pētnieku aptaujā atklājās, ka 51% cilvēku nesaista alkohola lietošanu ar vēzi. Turpretim lielākā daļa cilvēku, aplūkojot savu ģimenes vēsturi - nāves gadījumus, identificēja kā šā vēža riska faktoru.

Vairāki vēža veidi, kas saistīti ar alkohola lietošanu

Foto: Pexels.com

Pārmērīga alkohola lietošana palielina dažādu vēža veidu risku:

  • galvas vēzis;
  • kakla vēzis;
  • krūts vēzis;
  • kolorektālais vēzis;
  • aknu vēzis;
  • kuņģa vēzi

Pētījumi aicina aizdomāties

Saskaņā ar pētījumiem Amerikas Savienotajās Valstīs 5,4% vēža gadījumu bija saistīti ar alkohola lietošanu.

Dzeršana agrīnā vecumā var palielināt risku saslimt ar vēzi tālākā dzīvē.

Foto: Pexels.com

Turklāt pētījumi liecina, ka mērens un augsts dzeršanas līmenis grūtniecības laikā var palielināt iespēju, ka bērnam pēc piedzimšanas attīstās leikēmija vai ir citas būtiskas sekas.

Pētījumā konstatēts, ka pieaug noteiktu veidu agrīnas vēža gadījumi, kas rodas pieaugušajiem jaunākiem par 50 gadiem, tostarp krūts, kolorektālā un cita veida vēzis, ja cilvēki dzers, sākot ar trīs dienām nedēļā.

Secinājumi

Izvērtējiet alkohola patēriņu ikdienā, ierobežojot to vai novelkot sarkano līniju pavisam.

Dzīvesstils

Ja ēst gatavošanai ir izmantotas tikai saulespuķu vai olīveļļu, tad laiks izmēģināt jaunas garšu kombinācijas. Piemēram, linsēklu eļļa ir lieliski piemērota mērcei. Tā ir laba locītavām, smadzenēm un sirdij.