Vēlies nodzīvot ilgu mūžu? 95 gadus vecā supergadniece dalās savos noslēpumos

© Foto: pixabay.com

“Dzīvesveids joprojām ir svarīgs ilgmūžībai, neskatoties uz jūsu gēniem,” uzsver healthline.com. Atklājot pieredzes stāstu, šie padomi var likt jums ieklausīties. Amerikāniete Sallija Froeliha tic, ka vienkāršu dzīvesveida ieradumu ievērošana ir palīdzējusi viņai dzīvot 95 gadus ilgu un veselīgu dzīvi.

Ēdiet sabalansētu uzturu

“Es ēdu trīs ēdienreizes dienā. Es nepārēdu,” kundze bilst. Aicinot izvērtēt savu ēdienreižu daudzumu un kvalitāti.

Nesmēķējiet un nedzeriet pārmērīgi

Neesmu smēķētāja un alkohola piekritēja. Dzeru tējas, kas attīra manu organismu. Smēķētājiem ir trīs reizes lielāks risks priekšlaicīgi nomirt no sirds slimības vai insulta nekā nesmēķētājiem. Arī pētījums atklāja, ka pieaugušie, kuri dzer 7 līdz 14 dzērienus nedēļā, varētu sagaidīt īsāku paredzamo dzīves ilgumu jau 40 gadu vecumā.

Saglabājiet veselīgu svaru

Foto: Pexels.com

50 gadu laikā Froelihas svars nav mainījies.

Arī tagad šajā vecumā es regulāri vingroju. Lielāko daļu savas dzīves esmu nodarbojusies ar sportu un turpinu spēlēt golfu divas līdz trīs reizes nedēļā.

Tāpat es vingroju sešas dienas nedēļā 20 minūtes, katru dienu veicot stiepšanās vingrinājumus un pamostoties gultā veicot 80 sēdus.

Izmantojiet savas smadzenes

Turpiniet attīstīt un interesēties par tēmām, kas arī jūs neaizrauj. Tieši tās liek jūsu smadzenēm domāt.

Es spēlēju bridžu reizi nedēļā ar draugiem un dažas reizes nedēļā tiešsaistē. Minu arī krustvārdu mīklas, ja nezinu atbildes, tad meklēju tās.

Vientulības ignorēšana palīdz novecot ar glanci

Foto: pixabay.com

Zinu, ka puse amerikāņu pieaugušo ir vientuļi un ka vientulība nopietni apdraud veselību un ilgmūžību.

Es papildus golfam, lai uzturētu komunikāciju ar citiem, katru nedēļu dodos pusdienās un vakariņās.

Tiekos ar saviem bērniem reizi nedēļā un mēģina apmeklēt savus mazbērnus vēl biežāk vai vismaz sarunās izmantoju “Zoom”.

Vēl varu atklāt, ka, ja esmu daudz klaiņojusi pa māju, es vienkārši izeju un staigāju pa kvartālu. Ārā, dabā ir tik daudz, ko piedzīvot.

Atrodi savai dzīvei prieku

Froeliha jūtas laimīga, jo ir nodzīvojusi līdz 95 gadiem un ir pārliecināta, ka dzīvos vēl ilgāk, sakot, ka ir svarīgi darīt to, ko vēlaties darīt, un tās lietas, kas dara laimīgus.

“Meklējiet savai dzīvei prieku, nevis jēgu!”

Foto: Pexels.com

Tieši tas reizēm uzliek papildus slogu. Katra diena, kas ir nodzīvota ar prieku, ļauj novērtēt dzīvi vairāk.

Cienājiet sevi ar kūkas gabaliņu brīdī, kad jūs to vēlaties, ja šie kumosi jūs var padarīt kaut mazliet laimīgākus.

Parūpējies par sevi

Foto: pixabay.com

Tā vietā, lai nerūpētos par to, kā tu izskaties, Frūliha saka: “Saglabājiet matus, nagus veselus un skaistus, rūpējieties par sava ķermeņa izskatu, arī pēc pensijas.” Neatstājiet sevi novārtā, ļaujiet sev novecot skaisti.

Padomājiet par novecošanu kā par labu lietu

Cilvēka uztvere par novecošanu ietekmē to, kāda būs viņu novecošana, taču ne vienmēr viņu ilgmūžība. Saka, ka cilvēki ar pozitīvu novecošanas uztveri dzīvo vēl aptuveni 7,5 gadus ilgāk un vēl labāk, jo negatīvas domas apēd visu tavu auru un enerģiju, kam velti to.

Dzīvesstils

“Čatnijs ir tāds ēdiens, kas garšīgs ir tikai atdzesēts un kādu laiciņu pastāvējis. Kamēr čatnijs gatavosies, būs ļoti dīvaina smarža un izskats arī diezgan dīvains. Man vienā brīdī bija pat bail pagaršot. Bet, kad atdziest, tas ļoti labi garšo pie uzkodām, kā papildmērce sendvičos vai burgeros, ar cepeti,” iedrošina virtuves huligāns Pipars.