Droša vieta un bez pārmetumiem. Palīdzības sniegšana vardarbībā cietušajiem

© Foto: Pexels.com

“Palīdzēt kādam, kas piedzīvo vardarbību, ne vienmēr ir viegli. Tāpēc koncentrējieties uz atbalsta sniegšanu, piedāvājot drošu un bez pārmetumiem balstītu atbalsta ceļu. Esiet pacietīgs un dariet cilvēkiem zināmu, ka viņi nav vieni,” mudina healtline.com.

Vardarbība atstāj sekas

Diemžēl mūsdienās vardarbība var notikt dažādos veidos. Tas var būt emocionāls, fizisks, finansiāls, seksuāls un garīgs pāridarījums. Tas var ietvert arī vajāšanu.

Ja tuvinieks piedzīvo vardarbību, iespējams, vēlēsities iejaukties pats vai mudināt viņu pieņemt lēmumu, piemēram, nekavējoties pamest vardarbīgo partneri.

Foto: Pexels.com

Ja situācija saasinās un kļūst vardarbīga vai uzskatāt, ka pieaugušais vai bērns ir apdraudēts, nekavējoties meklējiet palīdzību, neklusējiet.

Ļaujiet zināt, ka ticat viņiem

Cilvēki, pārdzīvojot vardarbību, jūtas tā, it kā viņi būtu vainīgi. Un tas var apgrūtināt ikdienu, kā arī pazemināt pašapziņu, apgrūtinot kādam atklātību par to, ko viņi pārdzīvo, baidoties saņemt līdzīgu atbildi no citiem.

Ir svarīgi nodrošināt, ka jūsu līdzcilvēks zina, ka viņa emocijas ir pamatotas. Runājot ar viņiem, mēģiniet izmantot atbalstošu valodu, piemēram:

Foto: Pexels.com

  • Es tev ticu!
  • Tā nav jūsu vaina!
  • Jūs neesat izdarījis neko, lai to būtu pelnījis.
  • Man žēl, ka tas notika ar jums!
  • Es patiešām priecājos, ka jūs man uzticējāties. Tas noteikti prasīja daudz drosmes.

Atgādiniet viņiem, ka viņi nav vieni

Foto: Pexels.com

Dažādi pētījumi parāda, ka cilvēki, kuri ir pieredzējuši vardarbību, biežāk piedzīvo arī sociālo izolāciju, vientulību un pat depresiju.

Intīmās partneru vardarbības situācijās vainīgais var būt radījis vidi, kur persona vairs nevar sazināties ar ģimeni.

Lasi arī: Laimes atslēga: līdzsvarotas dzīves noslēpumi un labklājības uzlabošana

Šis atbalsta trūkums bieži var padarīt cilvēkus neaizsargātākus pret turpmāku ļaunprātīgu izmantošanu. Tu vari atgādināt, ka viņš nav viens un ka viņam ir pieejamas daudzas atbalsta iespējas.

Piedāvājiet drošu vietu

Ir ļoti svarīgi izveidot telpu, kas ļaus justies droši un pasargātam, lai kāds, kurš piedzīvo vardarbību, justos atbalstīts.

Sarunas laikā ar līdzcilvēku esi aktīvs klausītājs. Ļaujiet tiem izrunāties un atklāties. Var būt vajadzīga liela drosme, lai atklātos par vardarbību.

Mudiniet “upurus” meklēt palīdzību

Foto: Pexels.com

Ja vardarbības upuris nespēj pats saviem spēkiem tikt galā ar radušos situāciju, tad palīdziet jūs.

Palīdzības meklēšana ir primāra, nevienam nav jācieš no vardarbības un jādzīvo bailēs.

Ikviens var atrast glābšanas centrus, palīdzību, kas ļaus tikt galā ar varmāku. Policija ir risinājums, brīdī, kad varmāka ir sācis pielietot fizisku spēku.

Dzīvesstils

Ideja pāriet uz augu bāzes produktiem izplatās visā pasaulē – uz augu bāzes veidota diēta ir pilnīgi brīva no jebkāda veida dzīvnieku izcelsmes produktiem, dzīvnieku blakusproduktiem vai tam, kas pat tikai pieskāries dzīvniekam. Augu bāzes alternatīvas tagad ir padarītas viegli pieejamas un ir ļoti pieprasītas.