Uztura speciāliste Lizete Puga: Jāskatās, ko mēs ēdam, jāiedziļinās sastāvā

© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Rudenim atgādinot par sevi, 1.oktobrī “Alpro” organizētajā pasākumā, lai rūpētos par savu veselību un uztura paradumiem, piedalījās veselīga dzīvesveida entuziasti, uztura speciālisti, kā arī dažādi satura veidotāji, kuriem augu produkti ir ikdiena.

“Daudzveidīga un garda maltīte ir veselīga dzīvesveida stūrakmens un viena no mūsu dzīves lielākajām baudām. Izvēloties produktus ar mazāku pievienotā cukura daudzumu, mēs ne tikai rūpējamies par veselību, bet arī izbaudām dabisko ēdiena garšu - tīru, bagātīgu, patiesu. Apvienojot radošumu ar zināšanām par uzturu, iespējams radīt brīnumu, kas rada baudījumu gan acīm, gan ķermenim,” tā ir pārliecība, kuru prezentēja augu izcelsmes produkts “Alpro”.

Uztura speciāliste Lizete Puga, atzina, ka kopējā situācija Latvijā ir skarba, mudinot aizdomāties par uzturu, ko ikdienā izvēlas.

Statistika Latvijā ir biedējoša

Ja mēs skatāmies pēc statistikas, tad 59% Latvijas iedzīvotājiem ir liekais svars, ja mēs skatāmies uz bērniem, tad katrs piektais bērns ir ar lieko svaru un aptaukošanos.

Katrs otrais pieaugušais ir ar lieko svaru, kas diemžēl paaugstina sirds un asinsvadu slimību risku. Uz ko mēs ejam? Tieši tāpēc Latvijā ir jārunā par uzturu.

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Arī mēs, uztura speciālisti, nemitīgi runājam par riska faktoriem, cukura un piesātināto tauku apjomu. Tas ir tas, kam mēs sekojam līdzi un vēlamies, lai cilvēki arī pievērš uzmanību, piemēram, informācijai uz produktu iepakojuma, jo nav jāskatās tikai uz kalorijām un tās jāskaita.

Jāskatās, ko mēs ēdam, jāiedziļinās sastāvā. Tam ēdienam ir stāsts, kāpēc to ēdu, kāpēc lietoju tieši to uzturā.

Pirmais solis ir apzinātība - ko es ēdu, kāpēc es ēdu. Pirmais solis ir jāpasper pretī.

Kā pasargāt savu imunitāti rudenī?

Mans ieteikums: regulāras ēdienreizes un kvalitatīvs miegs.

Arī stresu ir jācenšas izlīdzināt, jo laiki šodien ir tādi, ka vēlamies skriet uz visām debess pusēm.

Arvien mazāk laika atvēlām sev, bet ir jācenšas, jo katrs mazais darbs sasummējas.

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Vēl iesaku aizdomāties, cik dienas nedēļā es pats rūpējos par sevi? Lai nesanāk tā, ka Ziemassvētkos visi atkal pieņemamies svarā, jo, kā 22. decembrī sāku ēst tā 2. janvārī beidzu. Tā taču ir vairāk nekā nedēļa.

Citreiz iesaku likt kalendārā, piemēram, smaidiņu. Atzīmēt to, ka šajā dienā nepārēdos.

Es apēdu vismaz 500 gramus dārzeņu un augļus, lieki neko neuzkodu, man nebija vairāk par divām uzkodām dienas laikā.

Ieliec sev smaidiņu un ej uz priekšu! Iespējams, ka tieši tas tev palīdzēs un dos motivāciju.

Atceries, kas notika...?

Dzīvesstils

Ieprieciniet savus mīļos ar šo ēdienu un esiet gatavi tam, ka jums prasīs papildporciju. Omlete ar sieru un zaļumiem ir vienkāršs un ļoti garšīgs ēdiens, kas lieliski piemērots sātīgām brokastīm. Tas ir ātri un vienkārši pagatavojams, un rezultāts vienmēr iepriecinās.

Svarīgākais