Septiņi pārtikas produkti, kas uzlabos ādas veselību

© Foto: publicitātes

“Uzturs, kas bagāts ar veselīgiem taukiem un vitamīniem, var pozitīvi ietekmēt tavu ādas veselību. Daudzi augļi un dārzeņi, arī sarkanās vīnogas un tomāti satur savienojumus, kas var labvēlīgi ietekmēt ādu, taču šie produkti nav vienīgie, kas var palīdzēt ādai starot un būt veselai,” raksta healthline.com.

Zinātnieki, pateicoties dažādiem pētījumiem, secina, ka tas, ko ēdat, var būtiski ietekmēt ādas veselību un novecošanos.

Aplūkosim 7 labākos pārtikas produktus, lai saglabātu ādu veselīgu.

Treknas zivis

Foto: publicitātes

Treknās zivis, piemēram, lasis, skumbrija un siļķe ir lielisks ēdiens veselīgai ādai. Tie ir bagāti omega-3 taukskābju avoti, kas ir svarīgi ādas veselības uzturēšanai.

Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas, lai palīdzētu saglabāt ādu biezu, elastīgu un mitrinātu. Faktiski omega-3 taukskābju deficīts var izraisīt sausu ādu. Tāpat zivīs esošās omega-3 taukskābes mazina iekaisumu, kas var izraisīt apsārtumu un pūtītes. Tie pat var padarīt ādu mazāk jutīgu pret saules kaitīgajiem UV stariem.

Treknās zivis ir arī E vitamīna avots, kas ir viens no svarīgākajiem antioksidantiem ādai. Pietiekama E vitamīna uzņemšana ir būtiska, lai palīdzētu aizsargāt ādu pret brīvo radikāļu radītajiem bojājumiem un iekaisumiem.

Visbeidzot zivis nodrošina cinku - minerālu, kas ir nepieciešams, lai regulētu:

  • ādas iekaisumus;
  • vispārējo ādas veselību;
  • jaunu ādas šūnu ražošan

Avokado

Foto: publicitātes

Avokado satur daudz veselīgu tauku. Šie tauki palīdz daudzām ķermeņa funkcijām, tostarp ādas veselībai. Lai āda būtu elastīga un mitrināta, ir svarīgi iegūt pietiekami daudz šo tauku.

Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 700 sieviešu, tika atklāts, ka liels kopējais tauku daudzums, īpaši avokado veselīgo tauku veids ir saistīts ar elastīgāku ādu. Sākotnējie pierādījumi arī liecināja, ka avokado satur savienojumus, kas var palīdzēt aizsargāt ādu no saules bojājumiem. UV bojājumi ādai var izraisīt grumbas un citas novecošanas pazīmes.

Avokado ir arī labs E vitamīna avots, kas ir svarīgs antioksidants, kas palīdz aizsargāt ādu no oksidatīviem bojājumiem. Interesanti, ka E vitamīns šķiet efektīvāks, ja to kombinē ar C vitamīnu.

Valrieksti

Valriekstiem ir daudz īpašību, kas padara tos par lielisku barību veselīgai ādai.

Tie ir labs neaizvietojamo taukskābju avots, kas ir tauki, ko organisms pats nespēj saražot. Patiesībā tie ir bagātāki nekā vairums citu riekstu gan ar omega-3, gan ar omega-6 taukskābēm.

Turklāt valrieksti satur citas uzturvielas, kas nepieciešamas, lai jūsu āda darbotos pareizi un saglabātu veselību. Valrieksti nodrošina arī nelielu daudzumu antioksidantu E vitamīna un selēna.

Brokoļi

Foto: publicitātes

Brokoļi ir pilni ar daudziem vitamīniem un minerālvielām, kas ir svarīgi ādas veselībai, tostarp cinku, A vitamīnu un C vitamīnu.Tas satur arī luteīnu, karotinoīdu, kas darbojas kā beta karotīns. Luteīns palīdz aizsargāt ādu no oksidatīviem bojājumiem, kas var izraisīt ādas sausumu un grumbu veidošanos.

Toties brokoļu ziedkopās ir arī īpašs savienojums, ko sauc par sulforafānu, kas lepojas ar iespaidīgām iespējamām priekšrocībām. Sulforafāns ir arī spēcīgs aizsardzības līdzeklis pret saules bojājumiem. Tas darbojas divos veidos: neitralizē kaitīgos brīvos radikāļus un ieslēdz citas ķermeņa aizsargsistēmas.

Tomāti

Tomāti ir lielisks C vitamīna avots un satur visus galvenos karotinoīdus, tostarp likopēnu.

Ir pierādīts, ka beta karotīns, luteīns un likopēns aizsargā jūsu ādu pret saules radītiem bojājumiem. Tie var arī palīdzēt novērst grumbu veidošanos. Tā kā tomāti ir bagāti ar karotinoīdiem, tie ir lielisks ēdiens veselīgas ādas uzturēšanai.

Tumšā šokolāde

Foto: publicitātes

Ja jums ir nepieciešams vēl viens iemesls, lai ēst šokolādi, šeit tas ir: kakao ietekme uz jūsu ādu ir diezgan fenomenāla. Pēc 6 - 12 nedēļu ilgas kakao pulvera, kurā ir daudz antioksidantu, katru dienu patērēšanas, viena pētījuma dalībnieki piedzīvoja biezāku, mitrinātāku ādu.

Viņu āda bija arī mazāk raupja un zvīņaina, mazāk jutīga pret saules apdegumiem, un tai bija labāka asinsrite, kas nodrošina jūsu ādai vairāk barības vielu.

Citā pētījumā konstatēts, ka, apēdot 20 gramus tumšās šokolādes ar augstu antioksidantu saturu dienā, jūsu āda var izturēt vairāk nekā divas reizes vairāk UV starojuma pirms apdegšanas, salīdzinot ar šokolādi ar zemu antioksidantu saturu. Vairākos citos pētījumos ir novēroti līdzīgi rezultāti, tostarp grumbu izskata uzlabojumi.

Zaļā tēja

Foto: publicitātes

Zaļā tēja var palīdzēt aizsargāt ādu no bojājumiem un novecošanas.

Zaļajā tējā atrodamie spēcīgie savienojumi tiek saukti par katehīniem, un tie vairākos veidos uzlabo jūsu ādas veselību.

Tāpat kā vairāki citi antioksidantus saturoši pārtikas produkti, zaļā tēja var palīdzēt aizsargāt ādu pret saules radītiem bojājumiem.

12 nedēļu pētījums, kurā piedalījās 60 sievietes, atklāja, ka zaļās tējas dzeršana katru dienu var samazināt saules apsārtumu līdz pat 25%. Zaļā tēja arī uzlaboja ādas mitrumu, raupjumu, biezumu un elastību.

Dzīvesstils

Visiem ir zināms citāts:“ Aiz katra izcila vīrieša stāv lieliska sieviete ”. Es gan gribu to pārveidot - blakus katram izcilam vīrietim stāv lieliska sieviete. Lai gan saprotu, kāpēc tiek lietots vārds “aiz”, tas nozīmē atbalstu, jo liela daļa izcilu sieviešu darbs tiek veikts fonā, nevis priekšplānā, vai arī liela daļa viņu darbi paliek neredzami. Atbalstīt tradicionāli ir bijusi sieviešu loma.

Svarīgākais