Intuitīvā ēšana, reaģējot tikai uz fizisku izsalkumu

© Foto: Pexels.com

“Intuitīva ēšana nodrošina pamatu emocionāli un fiziski veselīgam dzīvesveidam, aicinot cilvēkus ieklausīties savā ķermenī, kad viņi pieņem lēmumus par to, ko un cik daudz viņi ēd. Un, lai gan intuitīvā ēšana ir balstīta uz personisku izvēli attiecībā uz pārtiku, tas ir nedaudz sarežģītāk nekā ēst visu, ko vēlaties,” raksta healthline.com.

Intuitīvā ēšana ir ēšanas filozofija, kuras pamatā ir ideja, ka katrs cilvēks pats vislabāk zina ko, kad un cik daudz viņam vajag ēst, lai nodrošinātu sevi ar visām nepieciešamajām uzturvielām, būtu vesels un justos labi.

Tāpat intuitīvā ēšana ir pretstats visām tradicionālajām diētām, jo tā neuzspiež nekādas vadlīnijas par to, no kādiem produktiem izvairīties, ko var ēst vai kad ēst.

Intuitīvā ēšana aicina veidot pozitīvas attiecības ar ēdienu, nepaļauties uz diētām un to noteiktajiem uztura ierobežojumiem, bet gan ieklausīties savā ķermenī un ēst, reaģējot tikai uz fizisku izsalkumu un apstāties, kad esiet paēdis.

Intuitīva ēšana arī mudina pieņemt ķermeņa daudzveidību, ēšanu balstoties uz ķermeņa norādēm, nevis uztura kultūras norādēm, un kustībām, lai gūtu prieku un jaunas zināšanas, nevis lai zaudētu svaru.

Foto: Pexels.com

Intuitīvas ēšanas pamatprincipi:

  • Ievēro diētu, pateicoties izpratnei. Tas nozīmē, ka nav jāskaita kalorijas un nav aizliegts ēst. Tas nozīmē, ka var ēst visu, ko vēlas.
  • Ēd, kad tu esi izsalcis, un apstājies, kad esi paēdis. Uzticieties savam ķermenim un tā norādēm.
  • Ēd, lai būtu gandarījums un pašam prieks. Tas nozīmē, ka pievērsiet uzmanību tam, lai ēdiens būtu garšīgs, nevis ar zemu kaloriju daudzumu vai zemu ogļhidrātu saturu.

  • Pievērsiet uzmanību savām emocijām. Ja ēdiens tiek izmantots, lai aizsegtu, nomāktu vai mierinātu sarežģītas emocijas, kas skārušas tevi šajā dzīves posmā, ir pienācis laiks ļauties šo emociju diskomfortam un koncentrēties uz pārtikas izmantošanu paredzētajam mērķim - izsalkuma remdēšanai, nevis emociju glābšanai.

Intuitīvas ēšanas pamatprincips ļauj ievērot pamata uztura vadlīnijas, piemēram, vairāk dārzeņu, vairāk augļu un vairāk veselo graudu.

Der zināt!

Foto: Pexels.com

Pētījumi pārsvarā koncentrējas uz šīs pieejas psiholoģiskajiem ieguvumiem, un šajā ziņā intuitīvajai ēšanai salīdzinājumā ar ierobežojošām diētām ir labi rezultāti.

Tā kā intuitīvā ēšana nav saistīta ar īpašiem uztura plāniem, cilvēki, kuri to ievēro, lieto dažādus pārtikas produktus.

Uzturs salīdzinājumā ar ierobežojošo diētu ievērotajiem ir sabalansētāks, un uzturvielu deficīta risks ir mazāks. Daži pētījumi liecina, ka intuitīvie ēdāji sver mazāk nekā tie, kas ievēro stingras ierobežojošas diētas.

No otras puses, lai ieklausītos savā organismā un pareizi saprastu tā signālus, ir nepieciešama prakse, kur pamatā ir mēģinājumu un kļūdu metode. Tas var aizņemt daudz laika un neveiksmīgi eksperimenti var negatīvi ietekmēt gan veselību, gan svaru.

Galvenā intuitīvās ēšanas problēma, un arī tās lielākā priekšrocība, ir konkrētu vadlīniju trūkums, kas dažiem nozīmē visatļautību un noved pie regulāras pārēšanās, svara pieauguma un tam sekojošām veselības problēmām.

Dzīvesstils

Septembris ir īsts rudens labumu mēnesis. Un bez āboliem arī šis laiks nav iedomājams. Tam pievienojas arī virtuves huligāns Pipars, kas dalās ar savu biezpiena – ābolu vafeļu recepti, kas noderēs tiem, kuri mīl brīvdienās sevi un savu ģimeni palutināt.

Svarīgākais