Vingrinājumi, kas palīdzēs novērst trauksmi

© Foto: pixabay.com

“Trauksme ir tipiska cilvēka reakcija uz stresu. Bet pārāk daudz trauksmes ikdienā var traucēt dzīvot veselīgu un laimīgu dzīvi,” raksta healthline.com.

Ja jūtaties uztraukts, izmēģiniet vienu vai dažus no tālāk norādītajiem vingrinājumiem jebkurā laikā un vietā, lai rastu atvieglojumus ikdienai. Mērķis ir veikt vingrinājumus, kas var ātri palīdzēt atpūsties.

Atpūtieties - elpojot

Foto: pixabay.com

Kad jūtaties noraizējies, varat pamanīt, ka sirdsdarbība un elpošana kļūst nedaudz ātrāka. Jūs varat arī sākt svīst un just reiboni.

Kad esat noraizējies, elpošanas kontrole var atslābināt gan ķermeni, gan prātu.

Lai kontrolētu elpošanu, kad esat noraizējies, rīkojieties šādi:

Foto: pixabay.com

  • Apsēdieties klusā un ērtā vietā. Novietojiet vienu roku uz krūtīm un otru uz vēdera. Dziļi ieelpojot, vēderam vajadzētu kustēties vairāk nekā krūtīm;
  • Lēni un regulāri ieelpojiet caur degunu. Vērojiet un sajūtiet savas rokas, kad ieelpojat. Rokai uz krūtīm jāpaliek nekustīgai, kamēr roka uz vēdera nedaudz kustēsies;
  • Lēnām izelpojiet caur muti;
  • Atkārtojiet šo procesu vismaz 10 reizes vai līdz brīdim, kad sākat sajust, ka jūsu trauksme mazinās.

Atpūtieties - vizualizējot

Foto: pixabay.com

Vai esat kādreiz dzirdējuši izteicienu “atrast savu laimīgo vietu”?

Gleznojot attēlu par vietu, kas liek jums justies atslābinātam, faktiski var nomierināt smadzenes un ķermeni.

Kad sākat justies nemierīgi, apsēdieties klusā un ērtā vietā. Padomājiet par savu ideālo vietu atpūtai. Lai gan tā var būt jebkura vieta pasaulē, reāla vai iedomāta, tam vajadzētu būt attēlam, kas šķiet ļoti nomierinošs, laimīgs, mierīgs un drošs. Pārliecinieties, ka par to ir pietiekami viegli domāt, lai varētu atgriezties pie tā savā prātā, kad nākotnē jutīsities noraizējies.

Padomājiet par visām mazajām detaļām, ko atrastu, ja atrastos tur. Padomājiet par to, kā vieta smaržotu, justos un izklausītos. Iedomājieties sevi šajā vietā, ērti to izbaudot.

Kad esat izveidojis labu priekšstatu par savu “laimīgo vietu - miera ostu”, aizveriet acis un lēni un regulāri elpojiet caur degunu un izelpojiet caur muti. Apzinieties savu elpošanu un turpiniet koncentrēties uz vietu, ko esat iedomājies savā prātā, līdz jūtat, ka trauksme pazūd. Apmeklējiet šo vietu savā prātā ikreiz, kad jūtaties noraizējies.

Atslābiniet muskuļus

Kad jūtaties nemierīgs, var manīt muskuļu sasprindzinājumu. Šis muskuļu stress var padarīt trauksmi grūtāk pārvaldāmu brīdī, kad to piedzīvojat. Atbrīvojot muskuļu stresu, parasti var samazināt trauksmes līmeni.

Lai ātri mazinātu muskuļu sasprindzinājumu trauksmes brīžos

Foto: Pexels.com

  • Apsēdieties klusā un ērtā vietā. Aizveriet acis un koncentrējieties uz elpošanu. Lēnām elpojiet degunā un ārā no mutes;
  • Izmantojiet savu roku, lai savilktu dūri. Cieši saspiediet dūri;
  • Dažas sekundes turiet saspiestu dūri. Ievērojiet visu spriedzi, ko jūtat savā rokā;
  • Lēnām atveriet pirkstus un apzinieties, kā jūtaties. Jūs varat pamanīt spriedzes sajūtu, kas atstāj jūsu roku. Galu galā jūsu roka jutīsies vieglāka un atvieglota;
  • Turpiniet sasprindzināt un pēc tam atbrīvot dažādas ķermeņa muskuļu grupas no rokām, kājām, pleciem vai pēdām. Iespējams, vēlēsities virzīties augšup un lejup pa ķermeni, sasprindzinot dažādas muskuļu grupas. Izvairieties no muskuļu sasprindzināšanas jebkurā ķermeņa vietā, kur esat ievainots vai sāp, jo tas var vēl vairāk saasināt jūsu traumu.

Trauksme spēj iejaukties domās un darbībās, kas apgrūtina ikdienu. Taču ir iespējams trauksmei stāties pretī, izmantojot kādu no šiem trauksmes vingrinājumiem.

Dzīvesstils

“Nepietiekams miega trūkums jūsu organismā samazina ne tikai garīgās spējas, bet apdraud arī fizisko veselību. Pētījumi liecina, ka miega trūkums tieši ietekmē ķermeni un tā rezultātā var rasties dažādas veselības problēmas, sākot no svara pieauguma līdz novājinātai imūnsistēmai,” raksta healthline.com.