Kas jāievēro, izvēloties augu izcelsmes pienu

© Foto: Pexels.com

“Vai meklējat vēsu, atsvaidzinošu dzērienu, lai papildinātu savas brokastis? Piens var būt populārs dzēriens, lai apmierinātu šīs alkas un apmierinātu daudzas vajadzības pēc uzturvielām. Govis ir pirmais piena avots, kas var ienākt prātā, taču govs piens neder visiem,” skaidro extension.usu.edu.

Mūsdienās ir daudz izvēles iespēju tiem, kuri savā uzturā vēlas aizstāt govs pienu. Tomēr ne visas alternatīvas ir pareizās. Kā izdarīt labāko izvēli, lai izbaudītu visas piena priekšrocības savā uzturā?

Uzturvielu saturs

Olbaltumvielas, kalcijs, D vitamīns un kālijs ir svarīgi kaulu augšanai bērniem un kaulu stiprības saglabāšanai vecumam.

Tiek uzskatīts, ka kālijs palīdz uzturēt veselīgu asinsspiedienu, taču olbaltumvielas nodrošina mūsu ķermeņa struktūru un ir nepieciešamas mūsu ķermeņa audu veidošanai un atjaunošanai.

Olbaltumvielas veido arī svarīgas molekulas, kas palīdz mūsu organismam funkcionēt, piemēram, fermentus, kas sagremo pārtiku, antivielas, kas cīnās ar slimībām, un hormonus.

Alerģija un laktoze

Foto: Pexels.com

Tomēr daži cilvēki nevar patērēt govs pienu piena produktu alerģiju vai laktozes nepanesības dēļ.

Citi cilvēki var izvēlēties nelietot govs pienu, jo viņi ievēro uztura modeļus, piemēram, augu izcelsmes vai vegānu diētu. Ja nevarat vai izvēlaties nedzert govs pienu, jums jāpārliecinās, ka saņemat pietiekami daudz olbaltumvielu, kalcija, kālija un D vitamīna no citiem pārtikas avotiem.

Viens vienkāršs veids, kā to izdarīt, ir izvēlēties govs piena alternatīvu, kas nodrošina tādu pašu uzturvielu daudzumu kā govs pienā.

Augu izcelsmes piena iespējas

Foto: Pexels.com

Populāri govs piena aizstājējavoti:

  • Graudi (auzas, kvinoja, rīsi);
  • Pākšaugi (soja, zirņi);
  • Rieksti (mandeles, kokosrieksti, Indijas rieksti);
  • Sēklas (lini, kaņepes, sezams)

Izvēloties augu izcelsmes pienu, papildus garšai, tekstūrai un gatavošanas īpašībām ir svarīgi padomāt arī par uzturvērtību, ko saņemsiet.

Galvenās uzturvielas, kas jāņem vērā, ir kalcijs, kālijs, olbaltumvielas un D vitamīns.

Proteīna satura ziņā sojas piens ir vistuvākā alternatīva govs pienam. Tā kā stiprinātais sojas piens ir visvairāk līdzīgs govs pienam, tas ir iekļauts kā daļa no piena produktu grupas.

Mandeļu pienā ir daudz mazāk kālija nekā govs pienā, savukārt sojas un auzu pienā ir līdzīgi.

Citi uztura apsvērumi

Tauku saturs

Dažāda veida augu piena produkti var saturēt dažāda veida un daudzuma taukus. Piemēram, piens uz kokosriekstu bāzes var saturēt lielāku daudzumu piesātināto tauku, un kaņepju piens var saturēt lielāku daudzumu sirdij veselīgo omega-3 nepiesātināto taukskābju.

Ogļhidrātu saturs

Foto: Pexels.com

Piens uz graudu bāzes satur vairāk ogļhidrātu nekā augu izcelsmes piens no pākšaugiem, riekstiem vai sēklām.

Piemēram, nesaldinātā auzu pienā vidēji ir 5 grami ogļhidrātu, līdzīgi kā 2% govs pienā, bet nesaldinātā mandeļu vai sojas pienā būs daudz mazāk.

Šī ogļhidrātu un kaloriju atšķirība var būt pozitīvs vai negatīvs faktors jūsu lēmumā atkarībā no jūsu uztura vajadzībām.

Pievienotais cukurs

Ņemiet vērā, ka dažiem pieniem (gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes) ir pievienots cukurs.

Mājas piens

Foto: Pexels.com

Mājās gatavots augu piens nesaturēs ne D vitamīnu, ne tik daudz kalcija, jo šīs uzturvielas ir bagātinātas, ja tās atrodas veikalā nopērkamajos augu izcelsmes pienos.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais