Labāk būt nakts pūcei vai tomēr cīrulim?

© Foto: Pexels.com

Jūs esat cīrulis vai tomēr nakts pūce? Vai izvēlētais miega režīms var ietekmēt veselību un labsajūtu visai dienai? Lasiet tālāk un uzziniet, kādas ir atšķirības.

“Pasaulē ir divu veidu cilvēki. Vieni ir tie, kuri no rīta ne tikai priecājas dzirdēt putnu dziesmas, bet priecājas redzot dienu austam. Un tad ir cilvēki, kuri vaid un vēlas, lai putniem būtu skaņas izslēgšanas poga, jo šajā rīta stundā pats svarīgākais ir miegs. Agrie putni, ko sauc arī par rīta cīruļiem, ietilpst pirmajā kategorijā,” raksta healthline.com.

Foto: Pexels.com

Turklāt lielākajai daļai agro ceļinieku patīk pamosties jau ar rīta gaismu, uzskatot, ka tikai tā diena būs visproduktīvākā, jo diena ir sākta laikus, bet ir arī otra cilvēku kategorija - nakts pūces.

Viņas mēdz celties vēlu, piemēram, no plkst. 10:00 līdz plkst. 12:00, jo viņi savu ikdienu ir pielāgojuši tā, ka dodas gulēt vēlu, pat nakts stundās, jo tās uzskata par enerģiskākajām un ražīgākajām darba ziņā.

Kas ir agrais putns?

Foto: Pexels.com

Cīruļi:

  • iet gulēt agri;
  • pamostas agri;
  • jūtas vislabāk, kad diena ir sākusies;
  • cīruļiem ir mazāk enerģijas vēlā pēcpusdienā un vakarā;
  • agrajiem putniem ir grūti palikt nomodā pēc 21:00.

Turklāt parasti agrajiem putniem sabiedrība ir pretimnākošāka nekā nakts pūcēm. Tas tāpēc, ka cīruļiem ir vieglāk pielāgoties standarta dienas grafikam no plkst, 9 līdz 17, kas var atvieglot ikdienu.

Pētījumi arī liecina, ka rīta cilvēki saskaras ar augstāku pozitīvu emociju līmeni. Tāpat ir vērts padomāt, ka laime un citas pozitīvas emocijas var rasties vieglāk, ja miega režīms ļauj jums viegli iekļauties sabiedrībā un jūs neesat saskārušies ar negācijām.

Otrā puse ir attiecību veidošana un uzturēšana, kā arī socializēšanās var kļūt nedaudz grūtāka, ja jums ir grūti palikt nomodā pēc pulksten 21.

Kas ir nakts pūce?

Foto: Pexels.com

Nakts pūces:

  • spēj palikt nomodā ļoti vēlu, īpaši nakts stundās;
  • izbauda miegu no rītiem;
  • vislabāk jūtas dienas laikā;
  • enerģiski jūtas naktī;
  • jūtas nogurušas pēc agras pamošanās;
  • nakts pūcēm ir grūtības saglabāt modrību dienas laikā.

Nakts pūcei ir arī daži trūkumi. Tā kā lielākā daļa sabiedrības ir veidota pēc dienas grafika, piemēram, 9 līdz 17 darba dienās, nakts pūcēm ir grūti strādāt tradicionālo darbu.

Jaunajām nakts pūcēm var būt pat grūtības pielāgoties noteiktam skolas, studiju grafikam un režīmam.

Pētījumi liecina, ka nakts pūcēm var rasties arī citi trūkumi, tostarp paaugstināts garīgās veselības traucējumi un vielmaiņas problēmu riski, par kuriem bieži jaunieši nemaz neaizdomājas.

Taču priekšroka vakara stundām ne vienmēr ir slikta lieta. Daudzi mākslinieki, rakstnieki un radošie profesionāļi uzskata, ka viņi paveic vislabāko darbu, pasaulei klusi guļot.

Kas padara kādu par nakts pūci vai agro putnu?

Foto: Pexels.com

Pētnieki no 2020. gada pētījuma atklāja, ka cilvēka ģenētika var palīdzēt izskaidrot, vai jūs dodat priekšroku rītausmai vai krēslai.

Diennakts ritmiem var būt arī nozīme miega hronotipa noteikšanā. Protams, hronotips automātiski nenosaka miega ilgumu, tāpēc ilgāka gulēšana ne vienmēr padara par nakts pūci.

Tajā pašā 2020. gada pētījumā tika pētīts, vai viedtālruņu ikdienas lietošana varētu palīdzēt atšifrēt miega hronotipus. Pētnieki atzīmēja skaidru atšķirību starp dalībniekiem, kuri izmantoja savus tālruņus agrāk un vēlāk, taču daudzi dalībnieki neietilpa nevienā no divām grupām.

Citā pētījumā tika atklāts, ka visvairāk sievietes dod priekšroku agri celties un vīrieši mīl naktis pavadīt vēl pie TV ekrāna vai citām nodarbēm, piemēram, garāžas darbiem, kas, iespējams, sakrājušies un brīvdienās visam neatliek laika.

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais