Uzzini, kuri produkti spēj uzlabot sirds veselību

© Foto: Pexels.com

“Zināms, ka lapu zaļumi, dažādi graudi, kā arī zivis var uzlabot sirds veselību un samazināt sirds slimību risku. Taču produktu klāsts ir daudzveidīgāks, nekā domājiet,” raksta healthline.com.

Pārtika, ko ēdat, var ietekmēt sirds slimību riska faktorus:

  • asinsspiedienu;
  • holesterīna līmeni;
  • dažādus iekaisum

Aplūkosim pārtikas produktus, ko vajadzētu ēst, lai maksimāli uzlabotu sirds veselību. Iespējams, ka daži no tiem būs jaunatklājums.

Lapu zaļie dārzeņi

Lapu zaļie dārzeņi, piemēram, spināti, lapu kāposti un zaļumi ir labi pazīstami ar savu vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu bagātību.

Tie ir lielisks K vitamīna avots, kas palīdz aizsargāt artērijas un veicina pareizu asins recēšanu.

Tajos ir arī augsts uztura nitrātu saturs, kas, kā pierādīts, samazina asinsspiedienu, samazina artēriju stīvumu un uzlabo asinsvadus klājošo šūnu darbību.

Veseli graudi

Foto: Pexels.com

Veseli graudi ietver visas trīs ar uzturvielām bagātās graudu daļas: dīgli, endospermu un klijas. Izplatītākie pilngraudu veidi ir:

  • brūnie rīsi;
  • auzas;
  • rudzi;
  • mieži;
  • griķi;
  • kvinoja.

Vairāki pētījumi ir atklājuši, ka pilngraudu ēšana vairāk var uzlabot sirds veselību. Turklāt rafinēti ogļhidrāti palielina koronāro sirds slimību risku. Bet veseli graudi ir aizsargājoši.

Tomāti

Foto: Pexels.com

Tomāti ir piepildīti ar likopēnu, dabisku augu pigmentu ar spēcīgām antioksidanta īpašībām.

Antioksidanti palīdz neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus, novēršot oksidatīvos bojājumus un iekaisumus, kas var veicināt sirds slimības.

Ogas

Foto: Pexels.com

Zemenes, mellenes, kazenes un avenes ir pārpildītas ar barības vielām, kurām ir galvenā loma sirds veselībā.

Ogas ir arī bagātas ar antioksidantiem, piemēram, antocianīniem, kas aizsargā pret oksidatīvo stresu un iekaisumu, kas var veicināt sirds slimību attīstību.

Lielāka antocianīna uzņemšana var samazināt artēriju slimības, tostarp sirdslēkmes risku.

Avokado

Foto: Pexels.com

Avokado ir lielisks sirdij veselīgo mononepiesātināto tauku avots, kas ir saistīts ar pazeminātu holesterīna līmeni un mazāku sirds slimību risku.

Ēdot vismaz divas avokado porcijas katru nedēļu, tika samazināts sirds un asinsvadu slimību risks par 16% un koronārās sirds slimības risks par 21%.

Treknās zivis un zivju eļļa

Treknās zivis, piemēram, lasis, skumbrija, sardīnes un tuncis, ir piesātinātas ar omega-3 taukskābēm, kuru ieguvumi sirds veselībai ir plaši pētīti.

Omega-3 taukskābes no treknajām zivīm var aizsargāt pret sirds slimību risku un nedaudz samazināt aritmiju risku.

Valrieksti

Valrieksti ir lielisks šķiedrvielu un mikroelementu, piemēram, magnija, vara un mangāna avots.

Pētījumi liecina, ka dažu valriekstu porciju iekļaušana uzturā var palīdzēt aizsargāt pret sirds slimībām.

Pupiņas

Pupiņas satur izturīgu cieti, kas pretojas gremošanu un ko fermentē labvēlīgās baktērijas jūsu zarnās. Izturīga ciete potenciāli var veselīgi ietekmēt zarnas un dažus tās mikrobiotas locekļus.

Vairāki pētījumi arī atklāja, ka pupiņu ēšana var samazināt noteiktus sirds slimību riska faktorus.

Tumšā šokolāde

Foto: Pexels.com

Tumšā šokolāde ir bagāta ar antioksidantiem, piemēram, flavonoīdiem, kas var palīdzēt uzlabot sirds veselību.

Patērējot šokolādi mērenā daudzumā (mazāk nekā sešas porcijas nedēļā), var samazināties koronārās sirds slimības, insulta un diabēta risks.

Noteikti izvēlieties augstas kvalitātes tumšo šokolādi ar kakao saturu vismaz 70% un samaziniet devu, lai maksimāli izmantotu tās sirdij veselīgos ieguvumus.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais