Kā dārzeņu ēšana ietekmē kaulu veselību

© Foto: Pexels.com

“Pārtika, ko ēdat, tostarp dārzeņi un olbaltumvielas, arī fiziskās aktivitātes, ar ko nodarbojaties, piemēram, spēka treniņi var palīdzēt atbalstīt un uzturēt kaulu veselību un blīvumu,” raksta healthline.com.

Der zināt!

Veselīgu kaulu veidošana ir ārkārtīgi svarīga. Minerālvielas tiek iekļautas kaulos jau bērnībā, pusaudža gados un agrīnā pieaugušā vecumā.

Kad esat sasniedzis 30 gadu vecumu, esat sasniedzis maksimālo kaulu masu.

Foto: Pexels.com

Ja šajā laikā netiek izveidots pietiekami daudz kaulu masas vai kaulu zudums notiek vēlāk, ir paaugstināts risks, ka veidosies trausli kauli, kas viegli lūzt. Par laimi, daudzi uztura un dzīvesveida ieradumi var palīdzēt izveidot spēcīgus kaulus un saglabāt tos līdz ar vecumu.

Aplūkosim trīs veidus, kā veidot veselīgus kaulus.

Ēdiet daudz dārzeņu

Foto: Pexels.com

Dārzeņi ir lieliski piemēroti kauliem. Tie ir viens no labākajiem C vitamīna avotiem, kas stimulē kaulu veidojošo šūnu veidošanos. Turklāt daži pētījumi liecina, ka C vitamīna antioksidanta iedarbība var aizsargāt kaulu šūnas no bojājumiem. Dārzeņi arī palielina kaulu minerālo blīvumu, kas pazīstams arī kā kaulu blīvums.

Kaulu blīvums ir kalcija un citu minerālvielu daudzuma mērījums, kas atrodas kaulos. Gan osteopēnija (maza kaulu masa), gan osteoporoze (trausli kauli) ir apstākļi, kam raksturīgs zems kaulu blīvums.

Liels zaļo un dzelteno dārzeņu patēriņš ir saistīts ar palielinātu kaulu mineralizāciju bērnībā un kaulu masas saglabāšanu jauniem pieaugušajiem. Ir konstatēts, ka daudzu dārzeņu ēšana nāk par labu arī vecāka gadagājuma sievietēm.

Pētījumā, kur piedalījās sievietes, kas vecākas par 50 gadiem, atklāts, ka tām, kuras ēda sīpolus, visbiežāk bija par 20% mazāks osteoporozes risks, salīdzinot ar sievietēm, kuras tos ēda reti.

Veiciet spēka treniņus

Foto: Pexels.com

Veicot specifiskus vingrinājumus var palīdzēt veidot un uzturēt spēcīgus kaulus.

Viens no labākajiem aktivitāšu veidiem kaulu veselībai ir slodzes vingrinājumi, kas veicina jauna kaula veidošanos.

Pētījumos ar bērniem, tostarp tiem, kuriem ir 1. tipa cukura diabēts, ir atklāts, ka šāda veida aktivitātes palielina kaulu daudzumu, kas veidojas kaulu augšanas maksimuma gados. Turklāt tas var būt ļoti izdevīgs, lai novērstu kaulu zudumu gados vecākiem pieaugušajiem.

Pētījumi ar gados vecākiem vīriešiem un sievietēm, kuri veica smaguma slodzi, parādīja kaulu minerālā blīvuma, kaulu stipruma un kaulu lieluma palielināšanos, kā arī kaulu maiņas un iekaisuma marķieru samazināšanos.

Uzturiet stabilu svaru

Foto: Pexels.com

Papildu barojošam uzturam veselīga svara saglabāšana, var palīdzēt atbalstīt kaulu veselību.

Piemēram, nepietiekams svars palielina osteopēnijas un osteoporozes risku. Īpaši tas attiecas uz sievietēm pēcmenopauzes periodā, kuras ir zaudējušas estrogēna kaulus aizsargājošo iedarbību.

Faktiski zems ķermeņa svars ir galvenais faktors, kas veicina kaulu blīvuma samazināšanos un kaulu zudumu šajā vecuma grupā.

No otras puses daži pētījumi liecina, ka aptaukošanās var pasliktināt kaulu kvalitāti un palielināt lūzumu risku liekā svara radītā stresa dēļ. Lai gan svara zudums parasti izraisa nelielu kaulu zudumu, tas parasti ir mazāk izteikts cilvēkiem ar aptaukošanos nekā cilvēkiem ar normālu svaru.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais