Lai sāpes netraucē dzīvot. Sertificētas fizioterapeites padomi

© Foto: Pexels.com

Sertificēta fizioterapeite Madara Sirmace, kas specializējas psihiskajā veselībā, iesaka paskatīties uz savām sāpēm no malas. Kādam tas var likties neiespējami, taču citam jauns pavērsiens. Lasi tālāk un  atceries, ka ar sāpēm nav jāsadzīvo.

Der zināt!

Kad patīkamajā ikdienā iezogas sāpes, tas var pārņemt visu dzīvi. Tās ir nepatīkamas, novērš uzmanību no darba, aktivitātēm, liek mainīt uzvedību. Visdrīzāk arī maina noskaņojumu un emocijas. Darbības, ko esam raduši veikt ik dienas, nu sagādā grūtības - gan fiziskas, gan mentālas. Kā atrast veidu, lai, piedzīvojot sāpju epizodes, īpaši hronisku sāpju gadījumā, neliktu pārējai dzīvei apstāties.

Sertificēta fizioterapeite Madara Sirmace, kas specializējas psihiskajā veselībā / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Pirms lasi padomus, atgādināms, ka tie neizslēdz vizīti pie ārsta - ģimenes ārsta, fizioterapeita, psihoterapeita.

Tāpat ieteikumi neatbrīvo no kustībām, ieradumu maiņas un veselīgu paradumu uzturēšanas. Taču palīdzēs mainīt skatu uz sāpēm un spēju veikt darba, sadzīves un brīvā laika aktivitātes arī tad, kad sāpes ir klātesošas.

Dzīvot ar sāpēm - no nolieguma līdz pieņemšanai

Foto: Pexels.com

Tiek uzskatīts, ka nespecifiskas muskuļu un skeleta sāpes ir saistītas ar vairākiem faktoriem. Ilgstošas ​​sāpes ne tikai negatīvi ietekmē cilvēka vispārējo veselību, bet arī maina indivīda pieredzi par sevi un savu pasauli.

Zviedrijā veiktais pētījums parāda, ka pacienti ar ilgstošām sāpēm var piedzīvot plašu emociju spektru no sāpīgā ķermeņa pieņemšanas līdz noraidīšanai. Pētījumā secināts, ka gan ķermeņa, gan dzīves situāciju pieņemšanas procesā ir svarīgs ķermeņa apzināšanās un paļaušanās uz ķermeni.

Praktiski padomi sāpju gadījumā

Foto: Pexels.com

Pieci soļi, ko praktizēt, lai sāpes netraucē dzīvot. Tu nevari pavēlēt sāpēm pāriet. Tāpēc paskaties uz savām sāpēm no malas, atgādini sev, ka nenotiek nekas traks un tas pāries. Ja ir kāds vienkāršs un veselīgs veids, kā mazināt sāpes, tad dari to.

  • Kādas ir tavas emocijas saistībā ar sāpēm? Vai jūti dusmas, bailes, nepacietību, skumjas, Vai varbūt vientulību? Neatgrūd emocijas! Ievēro tās un apzinies, ko tu izjūti!
  • Pēc tam pārnes savu uzmanību tieši uz sāpju izjūtu. Kāda ir sāpju lokācija, cik lielā zonā jūtu sāpes? Sajūti robežas! Kāda rakstura sāpes tās ir - asas, velkošas, dedzinošas, šaujošas. Kāds ir sāpju stiprums? Un kā tās ietekmē tavu ikdienu?
  • Kad esi šo piefiksējis, pārnes savu uzmanību uz elpu. Kāda šobrīd ir tava elpa? Vai tā ir strauja vai lēna? Dziļa vai sekla? Saraustīta vai plūstoša? Atļauj tai būt tādai, kāda tā ir. Ļauj elpas viļņiem atnākt un aiziet savā dabīgā ritmā.
  • Lēnām pārej uz elpošanu ar diafragmu (vēderu). Veic 5 lēnas ieelpas un vēl garākas
  • Turpinājumā saklausi 3 dažādas skaņas, sajūti 3 dažādas ķermeniskās sajūtas (piemēram, kā pēdas atbalstās uz siltas grīdas, kā auskari pieskaras kaklam, vai kā dibens atbalstas pret krēslu). Ievēro 3 priekšmetus vienā krāsā (piemēram, zilā krāsā - puķu pods, spilvens, grāmata).

Šādā veidā tu trenē prasmi pielāgoties esošajai situācijai, saglabāt mieru un koncentrēties uz citām lietām arī tad, kad sāpes ir klātesošas. Mācies bezvējā, lai to atcerētos vētrā!

Ar sāpēm nav jāsadzīvo!

Foto: Pexels.com

Hroniskas sāpes ietekmē cilvēka dzīvi vairākās jomās - mainot fizisko aktivitāšu līmeni, miega kvalitāti, koncentrēšanās spējas un emocijas.

Tās izmaina ikdienu un spējas, ietekmējot arī sociālo dzīvi un finansiālo situāciju. Tāpēc neuztver sāpes kā pašsaprotamas, neatstāj bez uzmanības, bet vērsies pie speciālistiem.

Hronisku sāpju ārstēšanā vislabākie rezultāti ir vairāku speciālistu komandas darbam.

Sākotnēji vērsies pie ģimenes ārsta un lūdz padomus rehabilitācijai. Ņem vērā, ka ir soļi, ko jau patstāvīgi vari darīt mājās, lai mainītu sāpju uztveri.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais