Kā pārdzīvot karstuma vilni bez gaisa kondicionēšanas

© Foto: depositphotos.com

Vasarā karstuma viļņi var pārsteigt mūs nesagatavotus, turklāt meteorologi sola, ka šī piektdiena būs īpaši karsta. Bet daudzās mājās nav gaisa kondicionēšanas iekārtu, tāpēc izdzīvošana augstās temperatūrās kļūst par izaicinājumu ikvienam.

Daži padomi var palīdzēt saglabāt vēsumu karstuma laikā, pat ja mājās nav gaisa kondicionētājs, raksta medicinenet.com.

  • Izmantojiet ventilatorus, lai veicinātu gaisa cirkulāciju visā mājā. Durvju atvēršana mājā un ventilatoru izmantošana karstā gaisa izvadīšanai ārā var darboties kā "izplūdes" sistēma un ievilkt mājā vēsāku vakara gaisu. Vēsākos vakaros atveriet visus logus un veiciniet pēc iespējas lielāku gaisa cirkulāciju.

Foto: pixabay.com

  • Saulei lecot, aizveriet visas durvis un logus, noteikti aizverot arī aizkarus un žalūzijas, lai telpas pēc iespējas ilgāk būtu vēsas. Kad āra gaiss atdziest līdz zemākai temperatūrai nekā iekšā (parasti vakaros vai naktī), atveriet logus un atkal ieslēdziet ventilatorus.
  • Izmantojiet ūdens dzesēšanas spēku. Piepildiet spaiņus vai baseinus un iemērciet kājas. Slapjiem dvieļiem var būt atvēsinošs efekts, ja tos nēsā uz pleciem vai galvas. Ejiet vēsā dušā vai vannā un apsveriet iespēju izmantot smidzināšanas pudeli, kas piepildīta ar aukstu ūdeni, lai atsvaidzinātu ķermeni visas dienas garumā.

Foto: pixabay.com

  • Dodieties lejā, jo karstais gaiss paceļas augšā, mājas augšējie stāvi būs siltāki nekā pirmajā stāvā. Pagrabs var būt vēss patvērums no pusdienlaika karstuma.
  • Likvidējiet papildu siltuma avotus. Kvēlspuldzes var radīt nevajadzīgu siltumu, tāpat kā datori vai ierīces, kas atstātas ieslēgtas. Ēdiet svaigus ēdienus, kuru pagatavošanai nav jāizmanto krāsns vai plīts.
  • Atcerieties uzturēt atbilstošu hidratācijas līmeni, kas nozīmē, ka jums vajadzēs patērēt vairāk ūdens nekā parasti, kad ir karsts. Ja jūs stipri svīstat, būs jāaizstāj arī elektrolīti, ēdot nelielu daudzumu pārtikas ar ūdeni vai dzerot īpaši izstrādātus elektrolītu aizstājējus. Slāpes ir pirmā dehidratācijas pazīme; vajadzētu dzert pietiekami daudz šķidruma, pirms jūtat slāpes, lai novērstu dehidratāciju.

Foto: pixabay.com

  • Izvairieties no alkoholiskajiem dzērieniem un kofeīna, jo abas šīs vielas var darboties kā diurētiski līdzekļi un veicināt dehidratāciju.
  • Lai izveidotu paštaisītu "gaisa kondicionēšanas" sistēmu, pasēdiet ventilatora ceļā, kas ir vērsts pret atvērtu dzesētāju vai ar ledu piepildītu trauku.
  • Mēģiniet apmeklēt sabiedriskās ēkas ar gaisa kondicionētāju diennakts karstākajās stundās, ja karstums kļūst nepanesams. Bibliotēkas, iepirkšanās centri un kinoteātri var būt labas atpūtas vietas.

Foto: pixabay.com

  • Neēdiet lielas, olbaltumvielām bagātas maltītes, kas var palielināt vielmaiņas siltumu un sasildīt ķermeni.
  • Ja ir ļoti karsts, jūs varat izvadīt pārāk daudz šķidruma, kā arī būtiskās minerālvielas, piemēram, nātriju un kāliju. Bet jūs varat būt izslāpis un urinēt mazāk nekā parasti, un mute un mēle var būt sausi. Pat varētu just reiboni, apmulsumu. Dodieties uz vēsu vietu un dzeriet kaut ko sabalansētu ar sāli un cukuru (piemēram, iekšķīgi lietojamu rehidratācijas šķīdumu). Nopietnos gadījumos nepieciešama neatliekamā palīdzība, tostarp šķidrumi, ko saņemat intravenozi.

Kas ir pretiekaisuma diēta un ko tā dod mūsu veselībai, lasiet šeit.

Svarīgākais